Local

Dezastru ecologic la Iași! Apa neagră și pești morți găsiți, pe Bahlui, de universitarul și cercetătorul Silviu Gurlui – Galerie Foto

Publicat: 01 aug. 2020
ALT=«Situație alarmantă pe Bahlui»
Situație alarmantă pe Bahlui

Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Malul Bahluiului este plin de pești morți, gunoaie și alte ” lucruri inca neidentificate”. De asemenea acesta a menționat că apa are o culoare care indică gradul de poluare ridicat. Un alt aspect alarmant este acela că, în ciudat nivelului ridicat de risc în zonă, foarte multe persoane adună peștii mai mari care au murit. Aceștia cel mai probabil recurg la acest lucru pentru consum propriu.

„Apa e neagra. Malurile sunt albe cu pesti morti. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase si poarta mai la vale, spre Jijia, pestii morti, gunoaie, lucruri inca neidentificate. Apoi se varsa in Jijia. Dupa ce se amesteca, alti pesti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg pestii mai mari in numerosi saci.

Peisajul alaturat care te mihneste a inceput in toata splendoarea de ieri de la ora 6 dimineata. Primii cazuti au fost pestii mari de peste 3 kg. Erau ametiti, se zvircoleau si incepeau sa fie colectati de localnici. Si au curs apoi in valuri. Astazi, malurile sunt pline pline de pesti mai mici. Stau ciorchine, stau lipiti, sunt peisaje pe care trebuie sa nu le mai vad. Pescarii din zona acuzau mirosuri specifice si poluare majora.
Nu trebuie sa spui nimic decit sa privesti zona de amestec a Jijiei cu Bahluiul. Jijia nu pare poluata. In in schimb, greu de spus ce se intimpla dupa ce primeste «apa proaspata de Bahlui».

Chem autoritatile sa ia masurile ce se impun. Inteleg ca anul trecut, s-ar fi intimplat ceva asemanator.

Nu am sa fac un circ din faptul ca am fost si amenintat cu o bucata lunga de lemn, ca investigam apa. Un om in virsta, ceva mai violent, a fost oprit cu greu de alti muncitori (care recuperau pestii) sa nu ma loveasca. Eu m-am prezentat, nu i-am filmat, nu ma interesa nimic altceva. Ar trebui niste scuze de la cei care fac asa fapte de vitejie. Dar sunt obisnuit deja dupa atitea aventuri pe cimpurile patriei”, se arată în postarea prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Silviu Gurlui, fenomen îngrijorător: „Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfârșitul la mal”

Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Mai mulți pești de peste patru kilograme au fost găsiți morți pe malul lacului Ezăreni din județul Iași. Acesta a menționat că nu cunoaște momentan cauzele care au produs la moartea atâtor pești însă mizeria pe care a găsit-o în proximitatea lacului este de-a dreptul revoltătoare.

„M-au chemat pescarii sa vad grozavia. Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfirsitul la mal. Asta a inceput sa apara de joi. Primii pesti inca vii aveau ochii neobisnuit de mariti. Nu stiu daca e de la poluarea aerului, a apei, daca e oxigenul lipsa, daca e temperatura sau multe altele ce pot fi invocate. Cert e ca șalăul asa mare cum il vedeti nu a mai rezistat. Iar acolo pe apa pareau mai multi care luceau in larg. E clar ca este un factor de stres important. Ce e inca mai clar e mizeria de peste tot. Imaginile nu mai trebuie traduse. Locul: Lacul Ezareni, spre baraj”, a declarat Silviu Gurlui.

 

Comentarii
  • Am fost ieri la pescuit pe Jijia in amonte de podul de la Chiperesti si am vazut cum pestii ametiti sau morti plutea in aval. Am dat telefon la Garda de Mediu si am facut si o sesizare scrisa sa anunt ca cineva a poluat apa si ma asteptam sa vad in ziar cine si ce masuri s-au luat impotriva poluatorului. Dar se pare ca cei de la Garda de Mediu nu-si fac datoria confirmand inca o data ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Intrand in Iasi (dinspre Tomesti) am oprit la magazinul cu bunuri second hand Best Choice de pe soseaua Iasi- Tomesti nr 12. Santurile erau pline cu o apa neagra ce mirosea ingrozitor. In aceasta zona trebuie cautat poluatorul

  • Maestre.. Dar nu ai scos niciun dispozitiv? Analizor? Tester? Macar un pahar berzelius asa de ochii lumii? Sau tura asta ti a fost lene sa cari dupa tine sculele si ai dat-o pe sistem „tranca-tranca”?? 😂

  • Domnu presedinte, dar de ce nu ati aratat atacatorului legitimatia de europarlamentar ? Ar fi rezolvat treaba si repede, si bine, a bon entendeur, salut.
    Si mai terminati cu mistocareala asta cu „lucruri neidentificate”. E clar ca erau bucati de meteorit si niste resturi de bang sonic. Se poate, maestre ????

  • Garda de Mediu o Institutie parazitara care in loc sa se autosesizeze si sa anunte in sistemul A.N. Apele Romane, A.B.A PRUT, SGA Iasi, ISU IASI, poluarea in cauza, a acoperit ilegalitatea si a tratat cu nepasare cazul! Din pacate este o atitudine care se regaseste in tot acest mecanism de control si prevenire !!

  • Toti cei care nu isi fac datoria trebuie dati afara! Nu mai spunem ca is la guvernare si ce sa vezi is la fel ca ceilalti! De ce romanul schimba unii „hoti” cu alti „hoti”. Galben cu rosu??? Daca de 30 de ani nu s a facut nimic, NOI nu invatam nimic?!!!

Adauga un comentariu