Eveniment-Social

Dezastru in cabinetele medicale din scoli. Nu exista nici macar o evidenta a vaccinurilor

Publicat: 18 oct. 2011
1

@ Din decembrie anul trecut se tot discuta, fara un rezultat, ca personalul medical din reteaua scolara sa treaca la un spital aflat in subordinea Consiliului Local @ Cei 270 angajati s-ar putea afla in administratia Spitalului de Recuperare, dar nu s-a obtinut aprobarea Ministerului Sanatatii @ „In momentul de fata, scolile sunt intr-o situatie grava in ceea ce priveste medicina scolara. Nu se stie nici macar evidenta vaccinurilor. Problema scolilor este de importanta nationala, pentru ca vorbim de asistenta medicala si preventia la populatia scolara si prescolara. Aceste cabinete care functioneaza acum in scoli nu au materiale sanitare, nu au medicamente. Nu mai vorbesc de lipsa de personal”, a declarat presedintele Sindicatului Sanitas

De aproape un an se discuta, fara a exista in prezent o decizie finala, transferul personalului medical din gradinite si scoli la un spital aflat in subordinea Consiliului Local. In acest moment, el este in administratia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi. Intr-un final s-a acceptat ca doctorii si asistentii medicali din gradinite si scoli sa fie angajatii Spitalului de Recuperare. Cu toate acestea, nu exista inca acordul Ministerului Sanatatii. Este vorba de 270 medici si asistenti din reteaua scolara. Spitalul de Recuperare nu trebuie sa aloce fonduri pentru personalul scolar deoarece banii sunt virati de Ministerul Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica Iasi. „Astazi (ieri – n.r.) am avut o sedinta cu personalul medical din scoli si gradinite privind transferul acestuia la Spitalul de Recuperare. Aceste negocieri dureaza din luna decembrie anul trecut si problema nu este inca finalizata. Am avut discutii si cu primarul, cu managerul Spitalului de Recuperare, cu Directia de Sanatate Publica. S-a facut si un proiect pentru aprobarea in Consiliul Local a acestui tarnsfer de personal. Nimeni nu trebuie sa se implice cu bani, deoarece fondurile pentru cei 270 oameni din reteaua scolara vin direct de la minister. Fostul ministru al Sanatatii, Bazac, a transferat personalul la Directia Copilului, fara a avea la momentul respectiv o motivatie clara. Inca nu sunt lamurit de ce aceasta problema tergiverseaza de aproape un an”, a declarat Viorel Tanase, presedintele Sanitas Iasi.

Cabinetele medicale din scoli nu au nici macar materiale sanitare

Problema transferului personalului medical din reteaua scolara la o unitate spitaliceasca priveste toata tara. Dupa cum a precizat presedintele Sanitas Iasi, in momentul de fata nu exista o evidenta a starii de sanatate a prescolarilor si elevilor. „In momentul de fata, scolile sunt intr-o situatie grava in ceea ce priveste medicina scolara, situatie semnalata peste tot in tara. Nu se stie nici macar evidenta vaccinurilor. Problema scolilor este de importanta nationala, pentru ca vorbim de asistenta medicala si preventia la populatia scolara si prescolara. Aceste cabinete care functioneaza acum in scoli nu au materiale sanitare, nu au medicamente. Nu mai vorbesc de lipsa de personal. In judetul Iasi deficitul de personal este foarte mare. Daca si anul viitor personalul medical din scoli va ramane la DGASPC, acesti oameni vor pierde niste drepturi banesti. Sper ca, pana la sfarsitul anului, cei 270 angajati din reteaua medicala scolara sa treaca la Spitalul de Recuperare”, a spus Viorel Tanase.

Adauga un comentariu