Titlurile zilei

Dezastru în Iași. Zeci de milioane de euro, date cu dedicație. Licitație ajunsă la firme cu probleme uriașe. Nici DNA nu a oprit combinațiile – DOCUMENTE

Publicat: 16 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezastru în Iași. Zeci de milioane de euro date cu dedicație. Licitație ajunsă la firme cu probleme uriașe. Nici DNA nu a oprit combinațiile - DOCUMENTE

O decizie luată zilele trecute cutremură din temelii o importantă instituție a Iașului. La mijloc sunt zeci de milioane de euro, iar totul a fost dat cu dedicație. Deși problemele sunt uriașe, autoritatea contractantă nu a ținut cont de prevederi și a atribuit procedura. Decizia a fost însă întoarsă din drum, iar licitația se va relua de la zero. Firme luate în vizor de procurori au intrat pe sub ușă să pună mâna pe banii europeni derulați la Iași

O adevărată bombă a fost detonată în aceste zile la Iași. Una din cele mai importante proceduri derulate în ultimii ani în județul Iași a fost întoarsă din drum tocmai unde se aștepta mai puțin. Zilele trecute, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis să admită solicitarea unei asocieri legate de reabilitarea lotului trei din axa rutieră Iași- Suceava. Proiectul prevede reabilitarea DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți- Lespezi, în lungime de peste 40 de kilometri.

Consiliul Județean a decis atribuirea contractului către asocierea Alpenside SRL- WFA Impex SRL. Asocierea a avut câștig de cauză în cadrul contractului de 96 de milioane de lei (20 de milioane de euro). Numai că o altă asociere care a participat la licitație a contestat procedura, dosarul fiind întors din drum. Asocierea Daroconstruct SRL- Rutador SRL a contestat la CNSC raportul procedurii, decizia acestui for fiind una care poate schimba din temelii totul.

Totul va fi luat de la zero

CNSC a arătat clar că evaluarea trebuie făcută din nou. „Admite contestația depusă de Daroconstruct SRL, în calitate de lider al asocierii Daroconstruct SRL – Rutador SRL, în contradictoriu cu județul Iași, și anulează raportul procedurii nr. 34928/29.11.2019, precum și comunicările cuprinzând rezultatul procedurii pentru lotul 3. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei asocierii Alpenside SRL – WFA Impex SRL, cu întocmirea unui nou raport al procedurii pentru lotul 3, în termen de 15 zile de la data primirii prezentei, cu respectarea celor din motivare, a documentației de atribuire și a prevederilor legale în vigoare.

Comunicările privind rezultatul procedurii se vor transmite operatorilor economici implicați cu respectarea termenului prevăzut. Încuviințează în principiu cererea de intervenție formulată de Alpenside SRL, lider al asocierii Alpenside SRL – Wfa Impex SRL și o respinge. Prezenta decizie este obligatorie pentru părți. Împotriva ei se poate formula plângere, în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare pentru părțile cauzei, respectiv de la data luării la cunoștință de către alte persoane vătămate”, se arată în raportul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Interdicție de la DNA fără folos

Asocierea care a câștigat procedura derulată de Consiliul Județean Iași are o sumedenie de probleme. Ceea ce a cântărit decisiv la decizia CNSC a ținut tocmai de o decizie a organelor de anchetă. Firma WFA Impex are interdicție de a participa la astfel de lucrări. Societatea a fost implicată într-un dosar cu legături la celebra Tel Drum, într-o altă speță privind asfaltările. Și cu toate că nu avea voie să participe, CJ nu a văzut asta și a atribuit șocant contractul. Și asta nu a fost tot. Chiar dacă raportul DNA a fost clar, CJ a dus mai departe procedura, în speranța că nu se prinde nimeni.

„S-a cerut constatarea faptului că autoritatea contractantă a restricționat în mod nelegal accesul său la dosarul integral al achiziției publice și, pe cale de consecință, acordarea accesului la dosarul achiziției publice în format integral, incluzând, dar fără a se limita la documentele de evaluare în forma completă și necenzurată. S-a cerut și obligarea autorității contractante la continuarea procedurii de atribuire prin aplicarea în mod corespunzător a criteriului de atribuire doar ofertelor admisibile și atribuirea contractului de achiziție publică, precum și emiterea unor noi comunicări privind rezultatul procedurii”, se mai arată în decizia CNSC.

Mai mult, contestatorul a arătat că asocierea câștigătoare nu a depus metodologia de executare a lucrărilor pentru lotul nr. 3. Și astfel a luat lucrarea pe ochi frumoși, doar după ce a depus pe parcurs graficul respectiv.

Trei loturi dubioase. Plata a fost dată în avans

Scandalul este cu atât mai mare cu cât ar trebui revizuite și celelalte două loturi. Acestea au fost antamate tot de Alpenside SRL, firmă cu un patron ce a avut probleme mari cu legea. De altfel, anularea procedurii la lotul 3 ridică un semn de întrebare și asupra primelor două licitații câștigate de Alpenside SRL, unde această firmă a fost favorizată de autoritatea contractantă. În acest caz, cineva ar trebui să se sesizeze și să verifice și modul de atribuire al primelor două loturi. Cum poate fi dată o licitație unei societăți care a fost contestată la cel mai înalt nivel cu astfel de probleme?

CJ a atribuit primele două loturi din axa rutieră, valoarea totală a acestora fiind de 22 de milioane de euro, către asocierea Alpenside SRL București și General Trust SRL Argeș. Primul lot vizează DJ 282 limita Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281) în lungime de 22,001 km. Valoarea primului contract este de 12,7 milioane de euro. Pentru lotul doi, valoarea este de 9.1 milioane de euro.

Ceea ce trebuie însă semnalat este faptul că CJ le-a dat o pomană celor de la Alpenside ca un avans de 30 la sută din contract. Astfel, pentru primul contract, asocierea va încasa peste 4 milioane de euro. În cel de-al doilea caz, va încasa alte 3 milioane de euro. Practic, asocierea va beneficia de un avans de 7 milioane de euro conform contractului încheiat între cele două părți. 7 milioane de euro înseamnă peste 33,4 milioane de lei. La lotul trei combinația nu a mai funcționat, asta și pentru că golănia era prea pe față.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile la reevaluarea ofertelor, dacă CJ va ține cont de faptul că au în față o firmă cu interdicție de la DNA să participe la astfel de proceduri. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BUNa ZIUA IAȘI pentru a comenta situația.

Vezi aici documentele

Adauga un comentariu