Titlurile zilei

Dezastru la spitalul mobil de la Lețcani! Unitatea medicală nu va rezista complet până la iarnă. Imagini de groază ascunse de ochii curioșilor de Maricel Popa, șeful CJ Iași – FOTO EXPLICIT

Publicat: 21 sept. 2020
Spitalul mobil de la Lețcani, de 13,2 milioane de euro, a devenit bătaia de joc a lui Maricel Popa, șeful CJ Iași, în ultimele luni
Maricel Popa nu a depus hârtiile pentru avizarea spitalului mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani continuă să fie bătaia de joc a lui Maricel Popa, șeful CJ Iași. După ce a obținut un aviz scandalos de la Direcția de Sănătate Publică, președintele CJ caută să se folosească electoral de unitatea medicală. Spitalul, însă, ascunde multe deficiențe, pe care conducerea județului a căutat să le acopere de ochii curioșilor. Spitalul ridicat în curtea Parcului Transagropolis a fost o adevărată bombă electorală din bani publici. Premierul Ludovic Orban și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, au precizat că vor verifica personal situația de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani, pentru bolnavii de COVID-19, a devenit un vehicul electoral pentru Maricel Popa, șeful CJ Iași. Acesta a forțat emiterea unui aviz de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași pentru funcționarea unității de la Parcul Transagropolis, în condițiile în care alte instituții nu au eliberat autorizațiile necesare. Chiar dacă nici Agenția pentru Protecția Mediului și nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu au eliberat autorizațiile, DSP Iași, prin Vasile Cepoi, și-a asumat avizul. Realitatea, din teren, este de-a dreptul șocantă.

Imagini de groază de la spitalul mobil de la Lețcani. Racordul la apă a fost pus de amatori, fără hidranți, cu conducte la suprafață

Deși s-au lăudat cu avizul DSP Iași, ceea ce face ca unitatea să primească bolnavii de COVID-19, realitatea este una cruntă. Racordul la apă s-a făcut de la clădirea Transagropolis, iar țevile au fost lăsate la suprafață, expuse înghețului. În plus, la dușuri nu este apă caldă, aspect extrem de important pentru o unitate medicală. Containerele în care funcționează spitalul modular, au fost ridicate pe niște paleți BCA pentru a fi calibrate, o adevărată bătaie de joc pentru bolnavii care ar trebui tratați acolo.

Containerele respective au costat de trei ori mai mult decât cele de la o altă unitate asemănătoare, precum spitalul modular din curtea „Elias” de la București. Lângă containerele de șantier nu există nici măcar hidranți. Pericolul unui eventual incendiu este unul extrem de mare, însă acesta nu a fost luat în calcul nici de Maricel Popa, șeful CJ Iași, nici de Asociația Euronest, cea care a făcut licitația, și nici de firma turcească SDI Global LLC. În aceste condiții, nu este de mirare că ISU încă nu a eliberat avizul de securitate la incendiu.

Unitatea modulară de la Elias, cu zece clase peste spitalul mobil de la Lețcani. Imaginile spun tot adevărul

Spitalul mobil de la Lețcani prezintă numeroase carențe ascunse de ochii publicului. În schimb, o altă unitate asemănătoare arată impecabil. Spitalul modular din curtea „Elias”, ridicat de Asociația „Dăruiește Viață” în doar două luni, îndeplinește, în mod clar, standardele emise. Spitalul din Capitală are montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare secției de Terapie Intensivă. Unitatea cuprinde instalație de filtrarea a aerului, stație de clorinare a apei, instalație de sterilizare a instrumentarului medical, instalație de apelare a asistentelor, control acces și detectoare de incendiu, infuzoare, perfuzoare, etc. De altfel, containerele medicale nu au fost calibrate pe paleți precum cele de la Iași, iar tubulatura a fost montată ca la carte. Cum a reușit oare Vasile Cepoi să dea un aviz de funcționare, în condițiile în care spitalul este o adevărată bombă ecologică?

Maricel Popa se laudă cu un spital gata în patru luni. Proiectul trebuia să fie gata în 27 zile

Maricel Popa, șeful CJ Iași, s-a lăudat că a făcut de la zero un spital în patru luni. În realitate, firma turcească SDI Global LLC trebuia să finalizeze totul în 27 de zile. Canalizarea unității medicale se realizează chiar pe câmpul din apropiere, ceea ce arată că lucrarea s-a făcut în grabă. Spălătoria nu are circuit realizat de preluare a lenjeriei murdare și un circuit separat de preluare a celei curate. Practic, modulul de spălătorie are o singură intrare/ieșire, ceea ce a reprezentat una din deficiențele constatate. Pentru preluarea pacienților s-a cerut un modul separat, însă responsabilii au dus totul la grămadă, lucru care reprezintă o altă deficiență.
Deși imaginiile sunt cât se poate de clare, imagini pe care Maricel Popa nu mai are cum să le nege, acesta speră că va da lovitura cu unitatea medicală, în plină campanie pentru alegerile locale 2020.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății au cerut explicații pentru dezastrul de la Lețcani

Situația unității medicale de la marginea municipiului Iași a ajuns și la Ministerul Sănătății. Ministrul Nelu Tătaru a spus că va evalua situația chiar la Lețcani și va vedea dacă se impun măsuri.

„Îmi este cunoscută situația de acolo, am fost acolo acum o lună, acum două luni și cunosc foarte bine situația. Voi merge personal pentru a verifica ce se întâmplă acolo. Pentru noi, interesul este ca fiecare pacient să beneficieze de sănătate, în condiții normale. Voi merge la fața locului și voi evalua situația”, a menționat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Și premierul Ludovic Orban a precizat că Maricel Popa, șeful CJ Iași, nu a făcut decât să-și asume merite politice pe spatele pacienților de COVID-19.

„PSD politizează tot. Noi am mai avut spitale modulare și știm ce înseamnă toate condițiile pe care trebuie să le respecte. Am avut la Brașov, București, astfel de spitale. Sunt și alte proiecte modulare asemănătoare. Noi am susținut proiectele de spitale modulare care să primească pacienți infectați cu COVID-19 și sunt convins că domnul ministru Tătaru va face o evaluare obiectivă. Ne dorim să se poată pune la dispoziția pacienților această facilitate, dar cu respectarea condițiilor care se impun, multe fiind de natură tehnică” a menționat premierul Ludovic Orban.

Comentarii
  • A, trecut ieri pe lângă așa zisul spital și am avut impresia că în acel perimetru s-a instalat un circ. POPA MARICEL ESTE UN BUFON MORBID !

  • Siktyr betivule,tu trebuie sa treci urgent și sa rămâi pe termen lung , la alt spital,cel din Bucium de după Belaria pe mâna dreapta ! Mancatorule de kkat,tot in camașă de forța ajungi cât de curând !

  • Baghiule,vezi ca nea Costel Corduneanu a ieșit de la PRIPON și ai un loc liber … Mai mult tot COSTELINIO va deveni scriitor in perioada următoare,poate are milă de tine sa te țină lângă el ( atenție COSTELINIO,bețivul bea și cerneala,vezi unde o lași …) să-ți dea un ciorpac de rachiu puturos de pufoaică ca a aflat ca ești cel mai mare pupincurist din municipiu … folosești bine limba, la comandă !

  • Va agitati degeaba, pentru ca tot pe el o sa-l votati la CJ, precum si pe celalalt PSD-ist la primarie, Mihai Chirica. Orasul asta traieste numai cu comunisti la putere. Asa a fost dintotdeauna. Va plangeti pe de-o parte de Popa si Chirica, iar pe de alta parte ii votati cu ochii inchisi. Mai pe romaneste spuns, ne meritam soarta cu varf si indesat.

  • Baghiule,msi pune un 3 in fata la 8 … Mori spurcatule? Vezi ca de pe 28 Sept îți taie gazul HARA ca îl saltă PISCOTUL … Ai sa o freci la rece ca Azorel !

  • Laicule, cine crezi că va vota o spurcăciune de babă logoreică despre care toată lumea știe din onorabila publicație Știrea de Iași că este gropara sistemului educațional preuniversitar ieșean ? Sunt vecin de bloc cu tatăl ei și mi-a zis că el va vota cu MIHAI CHIRICA ! Distinsul ing. Lupu n-o va vota pe haimanaua de fiică-sa.

  • Articol scris la comanda. Dar Chirica nu se lauda la televizor in fiecare zi, si face campanie ca a facut 20 de parcuri in Iasi. Parcuri facute in ultimele luni ca suport electoral nu acum 10 ani cand trebuiau. Acele parcuri sunt facute din banii nostrii ai tuturor, cu angajatii pe care tot noi ii platim. Cata ipocrizie . Acum pe final de campanie s-au gasit bani, de s-a inceput sa se peticeasca toate stradutele dintre blocuri unde imp de 10 ani nu i-au pasat nimanui. L-au interesat decat proiectele din zonele centrale care sa ii aduca imagine sa apara la televizor si sa favorizeze avizarea constructiilor de blocuri intre alte blocuri si blocuri intre case sau pe spatii verzi.

Adauga un comentariu