Actualitate

DEZASTRU natural! Un pericol iminent ii paste pe mii de ieseni

Publicat: 25 iul. 2014

@ Mai multe comune din judetul Iasi risca sa ramana izolate dupa ce drumurile de acces s-au surpat @ Precipitatiile din ultimele saptamani aproape ca au distrus singurele artere spre comunele respective @ Situatia este cu atat mai dramatica cu cat nu se gasesc bani pentru reabilitarea urgenta a acestor drumuri

Precipitatiile care au cazut in ultima perioada in judetul Iasi nu au distrus numai hectare intregi de culturi agricole. Mai multe drumuri de acces catre localitati din judet au fost extrem de afectate, acestea avand nevoie de reabilitare urgenta. Numai ca autoritatile nu mai au cum sa aloce bani pentru reabilitarea urgenta a acestor drumuri, pentru ca fondul de rezerva al judetului a fost epuizat. O situatie aparte se regaseste in comuna Ciohorani, unde drumul judetean a fost distrus pe o portiune destul de importanta. In acea zona, drumul s-a crapat destul de mult chiar pe partea de centru, iar circulatia masinilor a devenit un calvar. Situatii asemanatoare se regasesc si in comunele Deleni sau Miroslovesti, iar lista poate continua. Pentru ca aceste drumuri sa fie reparate in regim de urgenta, ar trebui emisa o hotarare de Guvern pentru alocarea unor fonduri. Consiliul Judetean Iasi a ramas fara banii din fondul de rezerva dupa ce intreaga suma a fost alocata pentru refacerea altor drumuri distruse de precipitatiile abundente din ultimele luni.

Citeste si: Trei miliarde lei pentru un drum lovit de inundatii

La ultima sedinta a Consiliului Judetean Iasi, drumarii au solicitat plenului institutiei alocarea a 650 mii de lei pentru refacerea a doua drumuri afectate de precipitatiile abundente din perioada 10-11 iunie. Consilierii au avizat propunerea pentru DJ 281 Siretel si DJ 208 I Blagesti – Vanatori. Numai ca si pentru aceste drumuri s-au dat doar 600.000 lei, adica toti banii din fondul de rezerva. Solutii se cauta in continuare pentru finantarea si altor lucrari. Cazul comunei Ciohorani, din pacate nu este singurul. Banii au ramas si mai putini dupa ce intr-o prima etapa s-a alocat peste un milion lei pentru refacerea unor poduri afectate de calamitati in mai multe localitati iesene. S-au dat 350 mii de lei pentru refacerea unui pod de pe DJ 248 D intre satele Paun si Tomesti, dar si 60 mii de lei pentru lucrari de consolidare la podetul de pe DJ 208G, din dreptul satului Oboroceni. Totodata, au mai fost alocati 20.000 de lei pentru refacerea podetului din dreptul localitatii Movileni, pe DJ 208 G. Alti 250 mii de lei au fost dati pentru refacerea podetului de pe DJ 281 C, din localitatea Boldesti, iar 300 mii de lei pentru reabilitarea podetului de pe DJ 282 E intre localitatile Runcu si Poiana de Sus. Pentru ca vorbim despre calamitati naturale, lucrarea a fost data prin incredintare directa la trei societati, respectiv Construct & Drum SRL, Aky Construct SRL si Eky Sam Targu Frumos.

„Recent, am finalizat proiectarea pentru refacerea podurilor afectate de calamitatile din urma cu cateva luni. Suma a fost destul de mare, insa proiectul trebuia facut de urgenta. Din pacate, nu mai dispunem de bani si pentru celelalte lucrari”, a spus Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi.loading...

Comentarii
  • La cum arata drumurile judetene din judetul Iasi zici ca toate sunt calamitate.Poate totusi faceti si santuri pe langa drum ,ca sa se scurga apele .

Adauga un comentariu