Local

Dezastru total. Lovitură încasată de marii afaceriști ai Iașului. Mărfuri de sute de milioane de euro provin din țările lovite de coronavirus

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezastru total. Lovitură încasată de marii afaceriști ai Iașului. Mărfuri de sute de milioane de euro provin din țările lovite de coronavirus

Județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație extremă cu câteva săptămâni bune înainte ca pandemia de COVID-19 să lovească și țara noastră. Economia județului a înregistrat un regres semnificativ în ultima perioadă, soldul operațiunilor de comerț derulate de societățile ieșene fiind diminuat cu câteva milioane de euro față de perioadele similare din anii anteriori. Mai mult, cele mai multe produse din import proveneau tocmai din țările cele mai grav lovite de pandemia de coronavirus

Cifre tot mai sumbre au ajuns să cuprindă economia județului Iași în ultima perioadă. Chiar înainte ca întreaga țară să fie cuprinsă de criza provocată de pandemia de COVID-19, situația economică a regiunii nu era una deloc îmbucurătoare. Asta în ciuda faptului că Iașul are o serie de societăți destul de mari, cu mii de angajați ce au comenzi în mai toate zonele globului.
De exemplu, numai în luna noiembrie 2019 exporturile de bunuri au însumat peste 70 de milioane de euro, în vreme ce bunurile importate au fost de 85 de milioane de euro.

Conform datelor oficiale, în luna noiembrie 2019, în județul Iași, exporturile au însumat 79 milioane euro, cifră cu 7,7 la sută mai mică față de acceași perioadă din 2018. Asta înseamnă o scădere cu 6,5 milioane de euro a exporturilor de mărfuri pe luna respectivă printre societățile din județul Iași. De asemenea, și importurile au cunoscut o scădere accentuată. Au fost importate mărfuri de 85 milioane euro, cifră în scădere cu 11,6 la sută față de perioada similară din anul precedent. Asta a însemnat o scădere cu 11,2 milioane de euro a mărfurilor importate. Toate acestea au dus la un deficit de 6,2 milioane de euro în luna calculată de autorități ca fiind de referință. Mai grav este că s-a constatat o diminuare cu aproape 11 milioane de euro față de noiembrie 2018.

Deficit comercial în județ. Gaură de zeci de milioane de euro

O situație asemănătoare a fost și pentru perioada 1 ianuarie-30 septembrie a anului precedent. Exporturile în acest interval au fost de peste 908 milioane de euro, cu doi la sută mai mari față de perioada similară din 2018, respectiv cu 17,5 milioane euro. Importurile în tot acest interval au fost de 970 milioane de euro, cu 8,7 la sută mai mari față de perioada ianuarie- septembrie 2018, respectiv cu 77,5 milioane euro. Însă balanța a fost negativă la nivelul Iașului, ceea ce înseamnă că s-a ajuns la un deficit comercial de 61 de milioane de euro în decursul anului precedent.
Valoarea exporturilor și importurilor către și din țări ale Uniunii Europene a însumat, în primele 11 luni din anul 2019, 691.232.000 euro, respectiv 76,1 la sută din totalul pe anul 2019, respectiv 678.240.000 euro, respectiv 69,9 la sută din total.

Țările partenere situate pe primele 5 locuri în derularea exporturilor au fost Germania (cu 22 la sută), Franța (cu 11,6 la sută), Cehia (cu 8,5 la sută), Polonia (cu 6,3 la sută) și Ungaria (cu 6,3 la sută). Exporturile către aceste cinci state au însumat 54,7 la sută din totalul mărfurilor trimise peste graniță.
În ceea ce privește importurile de mărfuri, firmele ieșene au adus bunuri din Germania (16,5 la sută), Franța (13,7 la sută), Italia (11,7 la sută), China (9,3 la sută) și Turcia (6,6 la sută). Mărfurile din aceste țări reprezintă 57,8 la sută din totalul importurilor. De remarcat este faptul că tocmai aceste țări sunt cele mai lovite de pandemia de coronavirus în prezent!, iar asta nu poate decât să însemne că importurile de mărfuri derulate din aceste state vor avea de suferit atât în perioada pandemiei cât și ulterior.

Iată cele mai căutate produse

Pe grupe de produse, în perioada 1 ianuarie- 30 septembrie 2019, ponderi mai importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de mașini, aparate și echipamente. Acestea au însumat o pondere de 59,8 la sută la export și 43,3 la sută la import. De asemenea, și metale comune și articole din acestea au însumat o pondere de 11,2 la sută la export și 14,4 la sută la import. Și produsele industriei ușoare au însumat 9,8 la sută la export și 7 la sută la import. În plus, produsele industriei chimice au însemnat 6,8 la sută la export și 10,7 la sută la import.

Adauga un comentariu