International

Dezastrul putea fi evitat daca autoritatile franceze faceau acest lucru. Cum de nu s-a gandit nimeni la asta?

Publicat: 15 iul. 2016
1

Instalarea unor dispozitive mobile de beton si filtre ale politiei in jurul unui eveniment la care participau 30.000 de oameni ar fi putut reduce riscul comiterii atacului cu un camion de mare tonaj in orasul francez Nisa, noteaza Paris Match si de BBC.

Dupa atentatul de la Nisa, exista multe semne de intrebare referitoare la modul in care s-a putut produce un atac cu un camion de mare tonaj. Franta era in stare de urgenta dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, soldate cu 130 de morti, astfel ca dispozitivul de securitate ar fi trebuit sa fie unul puternic la un eveniment la care asistau 30.000 de persoane, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.

Un individ a reusit sa patrunda cu un camion, joi seara, in centrul orasului Nisa, unde zeci de mii de oameni asistau la focuri de artificii organizate cu ocazia Zilei Nationale. Camionul nu doar ca intrase in centrul orasului, dar se pare ca actele soferului nu fusesera verificate corespunzator, dat fiind ca individul a putut stationa si astepta inarmat cateva ore inainte de a porni intr-o cursa pe o distanta de doi kilometri in care a omorat cel putin 84 de oameni si a ranit alti peste 200.

BBC noteaza ca existe dispozitive de beton sau metalice care pot fi amplasate in cadrul unui dispozitiv mobil pentru securizarea unor institutii sau a unor evenimente in aer liber.

Marea Britanie, Israelul si Statele Unite au unele dintre cele mai avansate sisteme de securitate. Spre exemplu, blocuri de beton cu inaltimea corespunzatoare pot bloca trecerea unui camion de mare tonaj. Astfel de dispozitive fixe sau mobile sunt utilizate in jurul institutiilor politice din Londra si chiar in jurul Stadionului clubului sportiv Arsenal.

Directia britanica pentru combaterea terorismului a publicat in 2014 un raport de 81 de pagini care ofera o serie de recomandari pentru imbunatatirea securitatii in zone de interes public, inclusiv in timpul unor evenimente speciale. Printre recomandari figureaza identificarea tipurilor de amenintari si stabilirea modalitatilor de diminuare a riscurilor, noteaza BBC.
Comentarii
Adauga un comentariu