Eveniment-Social

Dezbatere publica pentru strategia de dezvoltare a Iasului

Publicat: 04 sept. 2016
1

@ A fost lansat in dezbatere publica unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea Iasului din utimii ani

Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Iasi pentru perioada 2015 – 2030 este un plan elaborat de catre Municipiul Iasi, în colaborare cu Zona Metopolitana Iasi si cu institutiile si organizatiile locale relevante, cu sprijinul SC GEA Strategy & Consulting SA. Conform calculului pentru perioada de implementare 2014 – 2023, Municipiul Iasi va putea avea un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro.

Dupa o perioada de dezbatere publica, care se va finaliza pe 1 octombrie 2016, varianta finala a SIDU va fi supusa aprobarii Consiliilor Locale ale tuturor membrilor Asociatiei Zona Metropolitana Iasi. Observatiile, sugestiile si propunerile tuturor celor interesati pot fi transmise pâna pe 1 octombrie, la Centrul de Informatii pentru Cetateni sau la centrele de cartier.

„În acest interval, în perioada 12 – 19 septembrie, vom organiza la Primaria Municipiului Iasi o serie de focus grupuri, de sedinte de dezbatere a proiectelor pe domenii. Ulterior acestei etape, SIDU va fi depus împreuna cu Planul de Mobilitate Urbana de Dezvoltare la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est”, au precizat reprezentantii Primariei Iasi. Forma actuala a planului reprezinta rezultatul a aproape cinci luni de dezbatere publica, de consultare si de elaborare, în care au fost implicati reprezentantii municipalitatii, specialisti externi, cetatenii Iasului si partenerii institutionali: reprezentantii comunelor din Zona Metropolitana Iasi, ai ONG-urilor, ai mediului de afaceri, etc.

Practic, de la cetateni au fost strânse peste 1.000 de chestionare cu propuneri de proiecte si prioritizari. Ideile si propunerile, atât de la cetateni, cât si de la institutii, au fost centralizate si structurate, rezultând 1.355 de proiecte. Acestea structureaza primul draft al SIDU, document complex care schiteaza cadrul de dezvoltare a Iasului si Zonei Metropolitane pentru urmatorii minim 15 ani si care cuprinde o lista de proiecte asezate în context local.

Conceptul de dezvoltare este: „Iasi Metropola Europeana inteligenta, cu o economie competitiva la nivel national si o identitate marcanta, cladita pe traditia istorica, culturala si universitara, animata de o comunitate dinamica, creativa si cu o dezvoltare echilibrata, sustinuta de servicii publice performante. Ca principiu general, va fi urmarita crearea unui „sistem de sisteme” de Tehnologia Informatiei si Calculatoare, energie, transport, utilitati, comunicare si informare.

Adauga un comentariu