Lifestyle

Dezinfectantul pentru mâini vă face sistemul imunitar mai slab?

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezinfectantul pentru mâini vă face sistemul imunitar mai slab

Nu am folosit niciodată dezinfectante pentru mâini la fel de des ca în 2020. Dar sterilitatea dăunează corpului nostru? Ne ucidem propria imunitate frecându-ne constant mâinile? Sau astfel de afirmații sunt doar mituri?

Într-o situație în care lumea se confruntă cu pandemia COVID-19, toată lumea încearcă să se protejeze de infecția devastatoare cu coronavirus. Principalele principii de siguranță sunt menținerea unei distanțe (cel puțin 1 metru, mai ales dacă alții au semne de răceală: tuse, curgerea nasului, febră ), reducerea numărului de contacte personale și, desigur, igiena mâinilor. Pentru a ucide virușii și a reduce riscul de infecție, mulți folosesc produse de dezinfectare: pur și simplu aplicați câteva picături de produs – și mâinile sunt curate.

Dar nu este dăunător să folosiți igienizante pentru mâini prea des? Aplicarea regulată a dezinfectanților duce la apariția superbugelor, care ulterior se dovedesc a fi rezistente nu numai la igienizante, ci și la antibiotice? Antisepticele afectează pielea? Și, în cele din urmă, reduc funcțiile de protecție ale corpului nostru?

Experții de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă utilizarea antisepticelor care conțin cel puțin 60% alcool. Astfel de fonduri sunt eficiente nu numai în timpul pandemiei COVID-19, ci și ori de câte ori nu aveți ocazia să vă spălați pe mâini. Alergologul, imunologul, specialistul în boli infecțioase Anne Liu susține că, în timpul pandemiei coronavirusului, care tocmai a luat avânt în iunie 2020, igiena mâinilor și utilizarea igienizantelor pe bază de alcool sunt puțin probabil să fie excesive.

Acestea fiind spuse, se poate justifica temerea că utilizarea excesivă a substanțelor igienice duce la apariția superbugilor. Dar numai dacă utilizați produse pe bază de triclosan. Această substanță acționează ca un antibiotic și, prin urmare, bacteriile pot deveni rezistente la medicamente. Acest lucru duce la infecții care sunt foarte greu de luptat cu metodele convenționale. Produsele de dezinfectare pe bază de alcool funcționează diferit: ucid instant microbii, deci nu au nicio șansă să supraviețuiască și să se adapteze.

Dar dezinfectantele pe bază de alcool au un dezavantaj semnificativ – usucă pielea. Prin utilizarea frecventă a unor astfel de antiseptice, pot apărea răni mici pe mâini, ceea ce va face corpul cu adevărat mai vulnerabil la infecție. Dar acest lucru poate fi ușor evitat dacă vă hidratați pielea la timp – de exemplu, cu o cremă de mâini.

Ce zici de faptul că o lume sterilă este periculoasă pentru sănătatea noastră? Există o ipoteză că organismul nostru trebuie să interacționeze constant cu microbii, atunci sistemul imunitar va funcționa corect și riscul de a dezvolta boli precum astmul și alergiile nu va crește. Anne Liu susține că nimic din toate acestea nu este aplicabil în timpul unei pandemii. Nu trebuie să testați ipoteze asupra dvs. atunci când există riscul de a contracta COVID-19.

Deci, care este linia de jos?

Afirmația că un antiseptic de mână îți face imunitatea mai slabă  este un mit . Nu există dovezi științifice care să sugereze că dezinfectantele pot afecta sistemul imunitar. Alegeți antiseptice pe bază de alcool (cel puțin 60%), deoarece acestea nu provoacă apariția superbugilor și distrug coronavirusul. Amintiți-vă însă că igienizantele pe bază de alcool vă pot usca pielea, ducând la fisuri și făcând corpul dvs. vulnerabil la infecții. Puteți evita acest lucru folosind în mod regulat crema de mâini.

 

 

Adauga un comentariu