Secretele istoriei

Dezintegrarea si disparitia Hoardei de Aur

Publicat: 06 ian. 2015
3

Timur Lenk a dat o lovitura mortala Hoardei in 1395, anihilandu-i forta militara, distrugandu-i capitala, jefuindu-i orasele comerciale din Crimeea si deportand meseriasii luati prizonieri in propria capitala, Samarkand.

In primele decenii ale secolului al XV-lea, puterea a fost preluata de Edigu, un vizir care l-a invins pe marele duce al Lituaniei, Vitold, in batalia de pe raul Vorskla si a proclamat Hoarda Nogai ca fiind posesia sa.

Vezi si Hoarda de Aur – Originile mongole

In anii 1440, Hoarda a fost ravasita de un nou razboi civil. De aceasta data, hoarda s-a scindat in sapte hanate: Hanatul Siberiei, Hanatul Qasim, Hanatul Kazanului, Hanatul Astrahanului, Hanatul Kazah, Hanatul Uzbek si Hanatul Crimeii.

Vezi si „Hoarda de Aur” si tatarii din Crimeea

Niciunul dintre aceste hanate nu era mai puternic decat Marele Cnezat al Moscovei, care, dupa marea asteptare de pe raul Ugra, a scapat de dominatia tatara pana in anul 1480. Toate cele sapte hanate au fost in cele din urma anexate de Moscova, incepand cu Astrahanul si Kazanul. Pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, Siberia devenise o provincie a Rusiei, iar descendentii hanilor au intrat in servicul tarilor.

Hanatul Crimeii a devenit in 1475 vasal al Imperiului Otoman. Tatarii crimeeni au continuat raidurile de prada in sudul Rusiei de-a lungul secolului al XVI-lea si inceputului secolului al XVII-lea, dar nu au mai fost in stare sa invinga Rusia sau sa mai cucereasca Moscova. Bucurandu-se de protectia otomana, Hanatul Crimeii si-a continuat existenta pana cand Ecaterina cea Mare a anexat hanatul la 8 aprilie 1783. Hanatul Crimeii a fost de departe cel mai longeviv stat succesor al Hoardei de Aur.

Adauga un comentariu