News Flash:

Dezinteres fata de creditele pentru angajarea somerilor

20 Octombrie 2006
1252 Vizualizari | 0 Comentarii
Dezinteres fata de creditele pentru angajarea somerilor
• Nici un somer iesean nu a fost angajat pana acum prin Programul credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj • Angajatii sucursalei iesene a Bancii Comerciale Romane (BCR) nu ofera informatii clientilor care vor sa obtina credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj • Intreprinzatorii ieseni sustin ca, dupa ce au beneficiat de acest tip de credit, au fost asaltati de controale • Valoarea creditelor a fost dublata: pentru crearea unui loc de munca se obtin 200 milioane lei
Nici un somer iesean nu a fost angajat pana acum prin Programul credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceasta in conditiile in care Programul care faciliteaza creditarea intreprinzatorilor cu o dobanda de patru ori mai mica decat dobanda Bancii Nationale a Romanie a fost demarat inca din luna iunie a acestui an. Doar 35 de firme s-au interesat la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi despre program, dintre acestea 15 au luat documentatia pentru realizarea studiului de fezabilitate, insa nici o firma nu a solicitat creditarea. Cei mai multi dintre intreprinzatori se feresc de aceste credite, chiar daca statul acorda facilitati, din doua considerente. Unul dintre acestea sunt controalele interminabile care vin dupa obtinerea creditului si pana la finalizarea proiectului, iar cel de-al doilea motiv este acela al lipsei de informare cu privire la garantarea creditelor. Chiar daca la creditele oferite prin acest Program au prioritate somerii si studentii care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii, acestui grup tinta ii este cel mai dificil sa indeplineasca conditiile de garantare a creditului cu un imobil. Consilierii nu consiliaza Angajatii ieseni ai Bancii Comerciale Romane nu ofera informatii clientilor care vor sa obtina credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj. Banca este partenera, in urma unei licitatii la nivel national, a Programului desfasurat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in cadrul caruia statul ofera conditii mai bune de creditare firmelor care ofera locuri munca somerilor. Ieri, angajatii sucursalei iesene nu stiau amanunte despre garantiile oferite pentru acest tip de credit, ba mai mult, induceau in eroare clientii spunand ca Banca Comerciala Romana ofera credite IMM in baza balantelor financiare pe ultimii doi ani de zile, si nicidecum si firmelor nou-infiintate. Credite dublate Creditele care pot fi obtinute au fost majorate de la 100 la 200 milioane lei -10 la 20 mii RON- pentru crearea unui nou loc de munca. Una dintre conditiile Programului este aceea ca minimum 60 la suta din locurile de munca nou create sa fie ocupate de someri. De asemenea un post de munca nou creat trebuie mentinut cinci ani de zile, iar persoanele angajate trebuie sa ocupe acel post minim trei ani de zile. Perioada maxima pentru care se acorda creditele este de un an de zile in cazul creditelor pentru finatarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar si a altor necesitati privind activitatea curenta. In cazul creditelor acordate pentru finantarea cheltuielilor de capital perioada maxima de acordare este de trei ani de zile. Anul trecut firmele iesene nu au putut absorbi suma maxima pe care Agentia ieseana o avea la dispozitie. Din aproximativ 40 miliarde lei, cei sase angajatori ieseni care au solicitat credite au luat doar jumatate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

credite dublate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028390 (s)