Actualitate

Dezvaluire. Un inalt functionar public a furat 100.000 euro din fonduri europene

Publicat: 19 oct. 2012
1

@ Cititi mai jos cum a reusit un inalt functionar public sa incaseze fraudulos fonduri europene in valoare de 100.000 euro doar prin fabricarea unor hartii @ Este vorba despre secretarul orasului Targu Frumos, Mihai Tucan, care a incasat ani de zile de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura subventie pe terenuri care nu exista @ Documentele depuse la APIA, niste falsuri ordinare, au fost intocmite chiar de Tucan @ In documentele respective acesta sustine ca detine 166 hectare de teren in comunele Bals si Ion Neculce @ „In registrele agricole Mihai Tucan nu figureaza nici ca proprietar, arendas sau concesionar de teren”, a spus Constantin Ciubotaru, primarul comunei Bals @ Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au primit acelasi raspuns si de la comuna Ion Neculce

Ce tupeu. Din postura de birocrat, cu statut de inalt functionar public, a reusit sa-si fabrice niste documente pentru a baga in buzunar fonduri europene in valoare de 100.000 euro. Este vorba de Mihai Tucan, secretarul orasului Targu Frumos. Acesta nu are studiile superioare necesare pentru a ocupa functia de secretar al orasului dar l-a dus capul sa falsifice unele documente pentru a pune in mod fraudulos mana pe banii Uniunii Europene. Secretarul a incasat subventia pe suprafata care se acorda fermierilor care exploateaza terenuri agricole inca din 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Desi nu are vreo mostenire, nu a cumparat terenuri, nu a arendat si nici nu a concesionat vreo suprafata, Mihai Tucan a reusit sa incaseze subventii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in fiecare an pentru o suprafata de 167 de hectare. De mentionat ca valoarea subventiei pe suprafata a variat in ultimii ani de la 50 de euro pe hectar in 2007 la o medie de circa 150 euro pe hectar in 2012. Asadar, aceste subventii se acorda persoanelor care exploateaza terenuri agricole. In dosarul care se depune la APIA, fiecare solicitant trebuie sa dovedeasca ca detine, a arendat sau a concesionat suprafata de teren pentru care solicita subventia. Acest lucru se face prin depunerea de copii dupa titlul de proprietate, dupa contractele de vanzare-cumparare, contracte de arenda sau contracte de concesiune pentru terenuri. In cazul terenurilor arendate, se accepta si un tabel care include suprafetele agricole pentru care se solicita subventie, dar si numele si persoanele fizice sau juridice de la care s-au arendat terenurile respective. Aceasta procedura se accepta numai in cazul in care contractele de arenda sunt trecute in registrul arendasilor pe care il intocmeste fiecare primarie. Prin urmare, conform acestei proceduri in vederea obtinerii subventiei se poate depune acest tabel cu terenurile arendate insotit de o adeverinta eliberata de primaria comunei pe raza careia se afla terenurile pentru care se solicita bani. In acest caz, dupa cum s-a mai precizat, APIA nu mai solicita copii dupa contractele de arenda, deoarece primaria elibereaza adeverinta numai dupa ce consulta registrul arendasilor. Avand in vedere acest lucru, nu mai exista nicio indoiala ca persoana respectiva a arendat niste terenuri.

Cum a reusit Tucan. Falsuri

Cu toate acestea cum a reusit Mihai Tucan sa incaseze 100.000 euro in conditiile in care nu a arendat teren si nici nu este proprietar? Trebuie precizat ca este vorba si despre o scapare a functionarilor de la APIA. Tucan a prezentat in fiecare an „adeverinte pentru APIA” eliberate de Primaria orasului Targu Frumos, adica de institutia pe care o conduce cu primarul si viceprimarul. Dar in adeverinta respectiva, pentru anul 2012, cu numarul de inregistrare de la Primaria Targu Frumos 1736/10.05.2012, Tucan precizeaza ca a arendat 167 hectare de teren pe raza comunelor Bals si Ion Neculce. Fals. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au facut toate verificarile necesare. Mihai Tucan nu detine sub nicio forma terenuri in cele doua comune. In registrele agricole, acesta nu figureaza nici ca proprietar, arendas sau concesionar de teren”, a spus Constantin Ciubotaru, primarul comunei Bals. „Nu avem nicio persoana cu numele acestuia, care exploateaza suprafete de teren pe raza comunei Ion Neculce. Au fost verificate toate registrele”, a spus functionarul de la Registrul Agricol din cadrul Primariei Ion Neculce.

S-a precizat ca Tucan a profitat si de o scapare a celor de la APIA. Procedura si legislatia in vigoare prevad ca acesta trebuia sa prezinte la APIA adeverinte de la primariile comunelor Ion Neculce si Bals. In loc sa prezinte adeverintele necesare, Tucan a prezentat o adeverinta de la Primaria Targu Frumos, pe care a completat-o singur. Functionarii APIA au admis-o, netinand cont de faptul ca cele doua comune s-au desprins inca din 2004 din comuna Targu Frumos prin referendum. Dar s-au desprins din comuna Targu Frumos, nu din orasul Targu Frumos. Tucan a profitat de aceasta confuzie si se pare ca i-a mers. In orice caz, conform procedurii, acum APIA ar trebui sa inceapa demersurile pentru recuperarea banilor incasati ilegal de Tucan, iar Directia Nationala Anticoruptie ar trebui sa se sesizeze, fiind vorba de fonduri europene.
Potrivit unor surse, Tucan ar fi fost cel care a pus mana pe protocoalele de predare-primire semnate intre Primaria Targu Frumos si Agentia Domeniilor Statului, care a predat unitatii administrative teren pentru improprietarirea conform legii a fostilor actionari de la SC Agricola Targu Frumos SA. Insa dupa ce a primit terenul nu l-a mai dat oamenilor. Ba pe unii i-a santajat spunandu-le ca nu vor primi terenul, daca nu semneaza un precontract de vanzare-cumparare in vederea instrainarii terenului catre Tucan. Si chiar daca a primit subventii pentru acest teren, tot furt se numeste. Asta deoarece subventiile se cuveneau celor carora trebuia sa li se retrocedeze terenul. In evidentele Oficiului Judetean de Cadastru, Tucan nu figureaza ca proprietar de terenuri.

Nu are studii superioare

Articolul „Un impostor face legea de 10 ani la cea mai importanta institutie din oras”, publicat la data de 1 octombrie 2012 de cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca Mihai Tucan nu indeplineste conditiile legale necesare pentru a ocupa functia de secretar al orasului Targu Frumos. Acesta s-a inscris in ultimii ani la mai multe facultati de drept private dar nu a obtinut diploma de licenta. Legea 215/2001 prevede clar ca secretarii oraselor trebuie sa aiba studii superioare. Desi a fost sesizata Agentia Nationala a Functionarilor Publici, aceasta institutie nu a luat niciun fel de masuri. Mihai Tucan nu a putut fi contactat, aflandu-se in concediu.

Comentarii
 • Baiat destept. Altii au studii superioare in Administratie Publica si nu isi gasesc loc de munca!!!Frumoasa Romanie, frumosi cetateni!Care mai de care mai hot, mai smecheras, mai prost!Ia ghiciti unde va incadrati fiecare!

  • Bai Mazilule da nu tia mers cu santajul la secretarul de la Pascani (Zuzanu), cu Primaru Rusu de la Ion Neculce si prin alte parti ,voiesti sa il santajezi si pe Tucan, consider ca e prea destept pentru a intra in intriga ta , omul munceste si stiu ca el produce si creste animale nu le cumpara si face bisnita ca tine fraierind lumea si tarani de prin sate pe care le duci la abator pentru sacrificare ,nici nu da bani cu camat ca tine .Domnul Tucan s-ia lasat loc de buna ziua (BZI)oriunde si nu s-ia vandut prieteni , colegi ca tine javra.Ca sa stie tot prostu terenurile nelucrate sau greseala cu APIA toate se vad din satelit mai boule de asta este si Google Maps Imputitule .

 • DOMNULE PRIMAR VATAMANU TOTUL SE PETRECE SUB OCHII DUMNEVOASTRA SI A CONSILIULUI LOCAL , OARE CHIAR NU AVETI CEI FACE ACESTUI NESIMPTIT ? EU PENTRU 5**0 MP DE DOISPREZECE ANI BAT USILE PRIMARIEI SI TOT NU AM REUSIT SA AJUNG IN POSESIA ACELUI TEREN . CREDETIMA CA-MI ESTE GREATA CAND IL VAD PE ACEST NESIMTIT SI ORDINAR OM. SUNT IN CARDASIE TUCAN,MOCANU IGNEA SI PANA MAI DECURAND SI TATARU.ROG TOATE INSTITUTILE SA SE SESIZEZE(ANI,DNA,PREFECTURA SI CHIAR PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL AL ORASULUI TARGU-FRUMOS) PENTRI AL TRAGE LA RASPUNDERE PE ACEST MARE DOBITOC TUCAN .VA ROG CREDETIMA TOATA LUMEA NUL MAI POATE SUPORTA,ESTE NE O NESIMTIRE RAR INTALNITA.TE SCUIP IN GURA.

 • Este un HOT si trebuie tratat conform legilor .
  Stimabililor ziaristi, conf. Statutului Functionarilor Publici, functia de secretar Consiliul Local este atribuita „FUNCTINARILOR PUBLICI CU FUNCTII DE CONDUCERE.
  mai consultati legislatia .

 • cine sa zica ceva si fostul primar si actualul sint mina in mina cu acest escroc de tucan , aici este mina lui saraf el cred ca i-a facut-o secretarului

 • Oameni buni,referitor la excrocheriile facute de tucan cu bani luati de pe suventii,el creste 22 vaci si 3 vitei,suventii ea de pe douasute de capete,atat declara ca are.Eu cu doua vaci iau c—,asta e dreptatea care se face? El are relatii,nu?

  • nimic nu se face la subventii far astirea medicului veterinar. Asa ca daca doamna Amarandei fosta Valeanu zice ca are 2*0 de vaci, degeaba te chinui tu. Atunci cind DNA va intra peste acesti medici veterinari abia atunci veti sti unde se duc sute de milioane, fara ca APIA sa aiba vreo vina

  • Tare te doare inima cand muncesti la doua vaci si cauti sa le dai de mancare dute intereseaza-te ca le are pe camp toate vacile si numarale .Nu mai vb asa din burta ca nu vad un rost taticule.

 • Mai sunt care nu indeplinesc conditiile cerute de Satutul functionarului public!!! Mai alaltaieri…la mediu..la Garda!!! E unul Beleka..nu are studii de masterat sau altceva mai de doamne ajuta echivalente!!!Si il doare la basca si pe el ca are pile pe sus pe undeva!!!

 • ‘O SCAPARE A CELOR DE LA APIA”? O SCAPARE CAM MARE DE O SUTA DE MII DE EURO SI O SCAPARE CAM REPETATA PE PARCURSUL A CINCI ANI.CINE E ATAT DE PROST SA CREADA CA CEI DE LA APIA HABAR NU AU AVUT DE ASA CEVA

   • Dorele nu fi fraier … si pt altii la fel ca tine care cred in calitatea de investigator si luptator dezinteresat contra abuzurilor a lui ma-zil-u si et. co. (bzi) … la cate spritzuri si fripturi s-au halit pe acolo o sa-i cada mana daca scrie ceva m-lache. La mai mare

 • Acest mare porc are multe sulfaneli facute de cand este secretar.Una si foarte importanta escrocherii de ale lui este ca pe mana lui i-a repartizat nelegal cumatrului sau Rusu Valentin de la piese auto un apartament de la etj.* al blocului si scara in care este cantina lui Mitocaru.Prin acest procedeu Rusu Valentin fara ca sa mai locuiasca nici o ora in acel apartament,imediat l-a vandut cu bani grei altewi persoane care s-a stabilit in apartament.Tot acest mafiot de zis secretar tot pe mana lui si-a repartizat in mod frauduros doua locuri de casa in fata bazei de receptie,din care unul l-a si vandut cu bani grei si urmeaza sa-l vanda si cel de-al doilea loc de casa,ca tot afiseaza fel de fel de anunturi pe un de poate.El face aceste mizerabile fapte infractionale,in conditiile in care foarte multi tineri nu au unde locui din cauza acestui mare bou.

 • Ba bine ti-a mai facut MOARTEA DIN CARPATI trebuia sa te toace,sa te fi lasat fara o mana sau un picior,dar nui tarziu mai ai destuli prieteni.

 • Luati si munciti, rupeti-va palmele si dupa pupati lumea in fund, invidia e mare. Cand omul ranea la vaci altii poreclindu-l cioban nu mai zicea nimeni nimic dar acum il suspectati de niste lucruri mincinoase si defaimatoare, incercand sa-l denigrati si sa ii faceti rau. A crescut fara tata si muncea cu ziua si pentru asta a ajuns in frunte pt ca a fust unul dintre ultimii si a urcat scara cu scara luati exemplu.

 • TUCAN A FOST NEVOIT SA-SI FACA SINGUR ACESTE ADEVERINTE DEOARECE ,APOSTOL CONSTANTIN FOSTUL PRIMAR AL COMUNEI BALS A PERDUT ALEGERILE LOCALE SI NU A MAI AVUT CINE SA-I ELIBEREZE ACEASTA ADEVERINTA ,VASILE RUSU PRIMARUL COMUNEI ION NECULCE ARE SI EL O GRAMADA DE PROBLEME SI STIE CA ESTE URMARIT ASA CA NU SIA PUS PIELEA LA SARAMURA , EL ARE DE UNDE SACIUPEASCA CATE CEVA ,,SARACU .,, DOMNULE ****** DACA ATI INCEPUT ACEASTA ANCHETA JURNALISTICA SI VRETI SA-O DUCETI PANA LA SFARSIT FACETI DEMERSURILE NECESARE PENTRU CA D,N,A UL SA SE AUTO SESISEZE SI SA INCEAPA O ANCHETA SI URMARIREA PENALA ,A LUI TUCAN ,IGNEA , APOSTOL FOSTUL PRIMAR AL COMUNEI BALS ,SI ACTUALA CONDUCERE ,AL ASOCIATIEI CERES BOURENI . ACESTI NENOROCITI FAC AFACERI IMPREUNA MAI PRECIS DIN 2**5 ,IN TIMPUL RESPECTIV APOSTOL ERA SEFUL ASOCIATIEI AGRICOLE CERES BOURENI NICI NU VA IMAGINATI CE AU FACUT ACESTI INDIVIZI CATE MILIARDE AU FURAT AU PROFITAT DE FAPTUL CA ERAU IN POSTURI CHEIE SI NU IAU CONTROLAT NIMENI ,ESTE IMPLICAT SI FOST UL SENATOR ,, SI DEPUTAT DOMNUL MOCANU SUNT DOCUMENTE DOVEDITOARE IN ARHIVA ASOCIATIEI CERES , DACA NU LE.AU DISTRUS ,SI BINEINTELES LA PRIMARIA BALS ,DAR MAI SIGUR SUNT MARTORI CARE AU ,VAZUT SI AUZIT DISCUTIILE INTRE ACESTE ANIMALE AU EXPLOATAT TERENURI CARE NU LE APARTINEAU ,SI INCASAU BANI PENTRU SUBVENTIILE AGRICOLE . SUNT O GRAMADA DE PERSOANE IMPLICATE ,APOSTOL FOSTUL PRIMAR AL COMUNEI BALS ,RUSU VASILE PRIMARUL COMUNEI ION NECULCE ,SI BINEINTELES ACEST INDIVID TUCAN ,NOUL PRIMAR DE LA BALS NU STIE NIMIC ,PENTRU CA AFACERILE SE FACEAU CAND ERA APOSTOL ,PRIMAR .AICI SE PUNE PROBLEMA UNEI EVAZIUNI FISCALE DE MILIARDE DE LEINU NUMAI DE SUBVENTI FURATE

 • Criza face ravagii si intre asa numitii ziaristi, niste lepre de fapt. Va vindeti si mama pentru ** RON fraierilor, scrieti la comanda fara sa va informati in prealabil. Pe voi cine va trage la raspundere pentru ca aduceti acuze fara acoperire? Daca pun pe stalpi afise cu „Mama lui Costantin ****** e C***A??” si scriu apoi in articol numai prostii, fara relevanta, se supara cineva? Intru la defaimare? Un articol care va umple de glorie.

  • La Primaria Com.Bals,se impune cat mai urgent ca la contabilitate sa fie pusa o persoana cu pregatire in domeniu si sa fie vericata la sange aceasta actuala contabila Bejan Ramona care nu stie altceva decat sa stea prin statia de microbuze din Bals,nu mai vorbim de pregatirea ei profesionala cea de *-* clase generale.Si taurul ei Gigi piedere timpul pe la Primarie fara sa faca absolut nimic decat sa discute negativ la adresa noului primar pentru ca nu-i place figura lui.

 • Asta nu-i nimic. La Letcani, primarul puscariabil Stelian Turcu baga mana in fonduri europene zilnic si nimeni nu vede. Mai precis ia bani din canalizare si ii da pe pomenele electorale (fotbal, artificii, trotuare, etc). Oare va veni ziua cand va fi prins ?

 • Domnilor, la primaria oras Tg Frumos si la fosta comuna Tg. Frumos, actuala I. Neculce, se fura de la revolutie incoace, ma si mir ca se mai trezeste cate un ziarist care sa sesizeze si sa nominalizeze cate un infractor dintre functionarii publici ai acestor primarii.

 • Ba da mai toate le stiti voi ziaristi cum a facut , cum a dres , da la asta e un mizilic si macar omu munceste, are si acoperire da alti care traiesc dintr o chitanta MM sau factura LM de aia ce nu scrieti sau va e frica cumva , Lasa bre Tucane c si asa rahatu e pe degeaba lasa-i sa manace . Sanatate .La cat bine ai facut nare ce rau sa se intample.

Adauga un comentariu