Actualitate

Dezvaluiri alarmante! Cum risca Iasul sa piarda racla cu moastele Sfintei Parascheva

Publicat: 10 nov. 2013

@ Cu toate ca este vorba de un simbol al ortodoxiei, vechi de peste jumatate de mileniu, racla Sfintei Parascheva de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu figureaza pe lista bunurilor culturale mobile, clasate de Institutul National al Patrimoniului @ Alte obiecte de cult, extrem de valoroase, din bisericile si manastirile Iasului nu au fost expertizate si clasificate de specialisti

Situatie paradoxala in care se afla racla Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Cu toate ca este vorba de un simbol al ortodoxiei, racla nu figureaza pe lista bunurilor culturale mobile, clasate de Institutul National al Patrimoniului (INP).

In caz de furt, Sfanta Parascheva risca sa nu poata fi recuperata

Specialistii avertizeaza ca, in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale, acestea nu vor mai putea fi recuperate. Cunoscutul profesor Gheorghe Macarie, specialist in Istoria Artei la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC), explica ceea ce s-ar intampla daca in viitor nu va fi reglementata aceasta situatie.

„Din pacate, atat dupa 1950 cat si dupa 1989, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cat si cei ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nu au fost deschisi pentru a introduce Racla Sfintei Parascheva pe lista bunurilor culturale mobile clasate. Acelasi lucru se intampla si cu alte obiecte istorice valoroase de cult, vechi de sute de ani, din bisericile si manastirile judetului Iasi! Istoricul raclei actuale, mutata dupa 1880 de la Biserica Trei Ierarhi la Catedrala Mitropolitana, este unul extrem de interesant. Dupa incendiul de la Trei Ierarhi, argintul ramas din vechea racla a fost lucrat pe banii unui om cu dare de mana, de catre un mester din Falticeni. Mai mult, o inscriptie in limba greaca, aflata la capul Sfintei, reprezinta o alta mare valoare istorica. Ganditi-va ca aici nu e vorba neaparat de valoarea in sine a acestei racle si de Sfintele Moaste, acestea nu pot fi cuantificate, ci de simbol si de ceea ce reprezinta acest bun de patrimoniu si ce ar insemna pierderea lui”, a declarat profesorul Gheorghe Macarie.

„Ar trebui sa se faca o expertiza de catre persoane abilitate si profesioniste, un inventar clar al obiectelor si responsabilizarea persoanelor din conducerea Mitropoliei, tocmai pentru a nu se pierde complet in caz de furt sau de inlocuire a obiectelor originale. Eu va spun, din propria experienta, ca la multe dintre lucrurile de valoare, fie ca e vorba de tablouri, icoane sau alte obiecte istorice, din cauza faptului ca nu a existat o expertizare a lor clara, au fost inlocuite cu falsuri si sustrase de diferite persoane. Nu cred ca acelasi lucru se doreste sa se intample si cu Sfanta Parascheva”, a completat profesorul Macarie. Solicitati pentru a oferi un raspuns pe aceasta tema, oficialii de la Mitropolie nu au putut fi gasiti. „Aaaa, am crezut ca e o problema legata de parohii… Pe aceasta tema nu va pot raspunde, iar cum astazi (ieri – n.r.) este sarbatoare, domnul Constantin Sturzu (purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – n.r.) este liber”, a precizat un reprezentant al Mitropoliei.

Istoricul moastelor din ultima jumatate de mileniu

Cuvioasa Parascheva este o sfânta reprezentativa în Biserica Ortodoxa Româna si în alte biserici de rit oriental, dar si sfânta patroana sau ocrotitoare a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate în ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor in capitala Moldovei a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. În anul 1889 moastele au fost mutate în Catedrala Mitropolitana.loading...

Comentarii
 • Pai cine sa fure racla, nu va dati seama ce blestem arunca Cuvioasa. Sau ganditiva la cei care au hotarat sa demoleze biserica Sf Vineri, credeti ca vor avea o viata usoara, ganditiva cati crestini blesteama lucrul asta desi nu a rt trebui pt ca este pacat…

  • Mare proasta p@la a fost la borta infundata a aleaia care te-a excrementat cu curviosa ta si magicul din clubul analfabetilor si incultilor ce pupa oase!!!!

  • Iaşul… Paşcanul… Bucureştul… Careul… Ploieştul… Topolovenul… Feteştul… Târnăvenul… Buştenul… Urzicenul… Lupenul… Piteştul… Oneştul… Țăndăreul… Mărăşeştul… Vasluul… Negreștul… Morenul… Tecucul… Flămânzul… Dorohoul, dacă vă luaţi după analfabetul de acolo.

 • toate blestemele se vor intoarce impotriva voastra nu mai blestemati ca vor trage semenii vostri daca nu voi. Dumnezeu e singuru care are dreptu de a blestema un om.

 • Câta prostie ..icoane … Liturghii .. Si pomelnice … Oare e corect asa?? Sincer ?? Isus nu este fiul lui Dumnezeu .. Dumnezeu nu are frați surori sau etc.. Mergeți la biserica sa barfiti si sa veniți acasa cu traista plină de coliva pupați icoanele făcute de toți Drogații si sa ii dați bani la popă .. Nu vreau sa par exagerata dar e cam asa .. Dumnezeu pentru mine e tot .. Dar nu cred ca este corect unde a ajuns religia ortodoxa .. Nu te mai îngroapă popă fără 3 mill.. Si te ia la misto daca ii oferi 5 lei .. Sunt muslinana si sunt mândră ca nu ma dau cu capu de podele .. Nu cred nimic ce e facut din mana omului .. ..

 • Sfanta Parascheva face cei mai multi bani.De fapt datorita ei se strang bani fara numar si nu pentru saraci.Asa ca cei ce o pazesc o fac cu strasnicie caci sfanta e o comoara,care creste si tot creste si se inmulteste.Asa ca riscul de a fi furata e foarte foarte mic.

  • Cinstirea icoanelor nu este inchinare la idoli, pentru ca cinstirea nu o dam lemnului si culorilor, ci sfintilor infatisati pe lemn, ca unii bineplacuti lui Dumnezeu, ca unii care s-au invrednicit sa stea in cea mai stransa legatura cu Dumnezeu si deci sa poata mijloci pentru noi. Inainte de a fi asezate in biserici si in casele credinciosilor, icoanele se sfinfesc de catre preoti, dupa rinduiala stabilita de Biserica.

   • nici romanii sau vechii greci nu se inchinau la piatra din care era facuta statuia zeului, ci la ce simboliza ea, exact precum crestinii. Cu toate astea, ei sunt considerati pagani caci se inchinau la „idoli”. In plus, nu sunt de acord cu tine. In multe cazuri oamenii se inchina chiar la icoana ca obiect, in special in cazul asa ziselor icoane facatoare de minuni.

 • Primele 2 porunci din Decalog spuna asa:
  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
  Va rog frumos, cei care aveti religia in sange explicati-mi si mie, cand mergeti la lins racle si icoaane facatoare de minuni, cum interpretati acele porunci?

   • Cinstim sfintele icoane pentru ca ele ne inalta gandul la taina Intruparii Domnului. Luand chip de om, Domnul ne-a aratat ca il putem infatisa si cinsti in zugravitura. Cinstim sfintele icoane apoi pentru ca ele ne ajuta sa ne inaltam gandul la sfinfii care s-au nevoit si au patimit pentru dreapta credinta, dandu-ne noua pilda intru totul vrednica de urmat. Asemenea unei fotografii, icoana ne duce cu gandul la sfantul pe care il reprezinta. Mai cinstim sfintele icoane pentru ca prin rugaciuni inaintea lor, adresate sfintilor pe care ii infatiseaza, credinciosii evlaviosi se fac partasi de imbelsugate daruri duhovnicesti

  • esti un pocait facut de mata in sura cu batic pe cap ca sa primiti ajutoare din strainatate. lasa-ne pe noi ortodoxii sa pupam icoane asa cum va lasam si noi sa ne pupati in dos.

 • Daca ma intrebi pe mine,eu nu pot sa ma inchin la moaste.Am mare respect pentru persoana care a fost in viata si care acum a devenit moaste,dar nu o pot considera ca mijloc de mantuire pentru mine.Ba mai mult consider o blasfemie in a profita de ramasitee ei pamantesti si a le face profitabile.Oamenii sunt creatia lui Dumnezeu si nu pot deveni asemeni lui.Eu cred in Dumnezeu cu toata fiinta mea si ma inchin doar lui.

 • Noi oamenii suntem animale cica cu ratiune, ce-i drept doar unii poseda acest dar…restul se inchina la oasele astea din Grecia si la cateva icoane asa zise facatoare de minuni(a se citi BANI).
  Dumnezeu daca ar fi sa fie, ar trebui sa-l gasesti in sufletul tau, NU LA BISERICA , ca acolo e MARE AFACERE.

  • Corect mare Adevar ai spus! Dar la citi indobitociti de BORatanii si de televizor sint… cam greu de ridicat nivelul de inteligenta in rommanika…!!

 • Dumnezeu nu a lăsat în Biblie o porunci sau îndemnuri prin care le-ar cere oamenilor să se închine la icoane.
  Dumnezeu s-a expus categoric împotriva idolilor în Biblie

  Primele din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu transmise oamenilor prin robul său Moise la Muntele Sinai spun:

  Să nu ai alţi dumnezeu afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos de cât pământul. Să nu te închini lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miile neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exodul 20:3-6)

  Să ne închinăm lui Dumnezeu în duh şi adevăr.

 • Indiferent de religie, ca e paganism, iudaism, crestinism, catolicism , pocaiti, martorii lui iehova toate au in spate afaceri cu bani. Asta se poate vedea si in istoria omenirii… Voi radeti de crestini ca se duc si se inchina la oase… dar voi ca aveti alta religie va credeti mai brezi ca nloi crestinii… habar nu aveti voi cum sunteti prostiti la rindul vostru. Puteti sa ma injurati si faceti in tot felul. Dumnezeu exista.Cerceteaza si vei afla adevarul rugandute

 • adevarul il stie numai Dumnezeu, sfintii nu sunt idolii nostri, sunt suflete care ne ajuta sa ne inaltam la Dumnezeu, sfantul este ca un antrenor care te ajuta sa castigi un concurs, noi ii respectam si-i iubim ca atare, nu iau locul lui Dumnezeu. Sfanta Paraschiva, rugati-va pentru noi si familiile noaste si va multumim pentru mila ce-o aratati pentru noi. Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti, familiile si tara noastra.

 • Moastele ‘sfintilor’,bani dati pt catehiste, pt iertare de pacate, pt inmormantari,pt cutia milei=Samsung Galaxy s4, BMW X6,Audi A8 si mercedes S class pt mai marii bisericii si copii lor,cumparare de terenuri si proprietati si muulti bani in conturi din off shore cum e Cipru…si mall-uri ca Palas. Doamne ajuta! Copii de preoti cre se cred interlopi: Bebe din Tomesti,baiatul preotului din Miroslava, baiatul popei Vaida din Copou!

 • est foarte bine sa inceapa si la noi conservarea bunurilor religiose ,culturale, face parte de poporul si cultura romana,este o cinste sa avem patrimonii care unele tarii si-ar dori sa le aiba

 • tapi astia cand nau ce face fac politica ajuta usl,barbosi sau barboni ascundeti multe ,,in,, barba,respect cei care au un comportament demn,DAR…sant multi raiosi care nau treaba cu religia.nu ingroapa,fura batranii,(caz probota).si etc.au dat diferenta din inginer fara succeces…si asa pupi poala popi………………..

 • comunismul si ortodoxia ,de fapt sunt una si aceiasi ,acestea au tinut romania in loc poate eram si noi macar la nivelul ungariei dar faptul ca neam lasat indobitociti de aceste 2 sisteme care nu au nimic comun cu dumnezeu neau adus aici ,si nu va asteptati sa fie mai bine e ca un blestem pe umerii bietului popor roman

Adauga un comentariu