Actualitate

Dezvaluiri din culisele celui mai mare scandal financiar din Iasi. Partile implicate isi aduc acuzatii grave

Publicat: 30 dec. 2014
1

@ Suma aflata in joc ajunge la circa 50 de milioane de euro @ O parte din sefii administratiei locale sunt acuzati ca au platit ilegal anumite sume de bani catre niste firme de constructii @ Numai magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor decide care sunt persoanele vinovate

Acest scandal a infierbantat cel mai mult scena politica din ultimii ani. Fostul prefect al judetului Iasi a depus in urma cu circa 4 ani si o plangere penala impotriva sefilor din administratie considerati vinovati de cheltuirea in mod fraudulos a banului public. Scandalul Dexia este departe de a fi finalizat. Recent juristii Directiei Regionale de Finante au trimis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie intreaga documentatie prin care vrea sa arate ca magistratii de la Curtea de Apel Iasi au gresit atunci cand au dat dreptate municipalitatii in acest caz. Trebuie sa reamintim ca in urma unui control efectuat in anul 2012 la Primaria Iasi de catre Directia de Finante Galati, finantistii au acuzat municipalitatea ca a cheltuit ilegal o parte din fondurile in valoare de circa 50 de milioane euro contractate de municipalitate de la Banca Dexia Kommunalkredit Bank AG pentru modernizarea infrastructurii orasului (asfaltarea si modernizarea strazilor, finalizarea lucrarilor la pasajul Hala Centrala, construirea unor locuinte sociale in cartierul Gradinari etc.).

Una dintre obiectii se refera la faptul ca primaria ar fi platit nelegal unele sume de bani firmelor de constructii cu care a incheiat contracte pentru realizarea obiectivelor enumerate mai sus. Sumele ar fi fost platite sub forma de operatiuni de „amenajare de santier”. De asemenea, finantistii galateni au formulat si acuzatii de deturnare de fonduri deoarece banii alocati pentru modernizarea strazii Emil Racovita au fost folositi de fapt pentru modernizarea liceului cu acelasi nume. Cu toate acestea magistratii de la Curtea de Apel Iasi au considerat ca acuzatiile sunt nefondate. Directia de Finante a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar primul termen va avea loc pe 24 aprilie.

Fiscul continua sa acuze

Reprezentantii Fiscului tin cont de faptul ca instantele iesene au retinut faptul ca banii platiti in avans au fost platiti pentru operatiuni de „amenajare de santier”, asa cum reiese din documentele de plata. Insa, in aceste conditii juristii Fiscului solicita instantei supreme sa constate ca firmele de constructii nu au depus documente justificative care sa arate ca au efectuat cheltuieli cu respectivele amenajari de santier.

Citeste si: Un fost director de la Dacia Felix, numit expert in dosarul Dexia

„Potrivit dispozitiilor legale si retinute de organul de control financiar, partile implicate in executarea contractelor de constructie au obligatia de a justifica cu documente lucrarile efectuate prin organizare de santier. Lucrarile in vederea realizarii organizarilor de santier reprezinta niste lucrari in sine si valoarea lor trebuie justificata scriptic. Retine insa instanta ca desi modalitatea de decontare a acestor cheltuieli a fost una eronata acest lucru a avut ca punct de plecare incheierea contractelor de achizitie publica. Pe intreaga perioada verificata de organul de control financiar decontarea lucrarilor de organizare de santier a fost o modalitate de lucru generalizata la nivelul Primariei Iasi. Aceasta modalitate de lucru gresita este imputabila in cea mai mare masura functionarilor publici din cadrul autoritatii publice care s-au ocupat cu realizarea procedurii de achizitie publica”, se arata in motivatia de recurs trimisa de Directia Regionala de Finante judecatorilor de la Inalta Curte.

In ceea ce priveste deturnarea de fonduri, adica folosirea banilor alocati modernizarii strazii Emil Racovita pentru lucrari la liceul din cartierul Podu Ros, magistratii au aratat, de asemenea, ca municipalitatea nu poate fi acuzata de nimic deoarece este vorba despre o simpla greseala de tehnoredactare strecurata in documentele primariei. Judecatorii ieseni au retinut ca primaria a intentionat din start sa modernizeze de fapt Liceul Emil Racovita si includerea strazii cu acelasi nume in planul de investitii a fost de fapt o greseala. Mai mult, judecatorul a indraznit sa afirme ca aceasta strada nici macar nu exista. Strada Emil Racovita exista in municipiul Iasi in cartierul Tatarasi si se intersecteaza chiar cu strada Eternitatea.

Cu toate acestea in recursul formulat catre Inalta Curte, juristii Fiscului arata ca nu este nicio greseala si deturnarea s-a facut intentionat. Fiscul detine si o proba edificatoare in acest sens. Este vorba despre un contract incheiat cu o firma de constructii tocmai pentru asfaltarea respectivei strazi. Ori, contractul nu putea fi incheiat daca nu ar fi fost alocati si banii in mod special pentru acest obiectiv. „In anexa la contractul 94.754 a fost inregistrata strada Emil Racovita. Organul de control a constatat faptul ca au fost executate lucrari la Liceul Emil Racovita in valoare de 152.525 lei care nu faceau obiectul contractului”, a mai aratat Fiscul in documentatia trimisa Inaltei Curti.

Comentarii
    • La fel ar trebui sa faca si judecatorii de la Curtea de Apel Iasi si sefii DNA si DIICOT Iasi care FAVORIZEAZA infractorul inchizand ochii la hotiile facute si care se vadi din satelit, dar de pe chietrile orasului nu!
      DNA Iasi si DIICOT Iasi au cele mai slabe rezultate dein intreaga tara, neputand trece nici peste ordinarii marunti gen Stanescu sau Gologan, d’apoi sa indrazneasca sa ridice ochii macar, spre etajul I de la Primarie!

Adauga un comentariu