Titlurile zilei

Dezvăluiri din secția unde pacienții cu coronavirus sunt la limita dintre viață și moarte. Ce spune medicul care a fost martorul unor scene cutremurătoare

Publicat: 10 apr. 2020

Acestea sunt cadrele medicale care readuc la viață pacienții cu COVID aflați în ultimul stadiu! Sub costume sufocante, cu un risc major de infectare, zâmbesc, se prind de mână și intră în salon. La final, primesc un simplu „mulțumesc” care le unge sufletele de bucurie. Aceștia sunt îngerii celor care se zbat între viață și moarte!

Povestea neștiută a cadrelor medicale care ajută pacienții cu coronavirus să-și recapete viața. La secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase au fost până în acest moment 22 de pacienți cu COVID-19. Vorbim aici de tineri și bătrâni. Din numărul total, opt au decedat sub privirile disperate ale cadrelor medicale. Alți opt pacienți au fost puși pe picioare și trimiși înapoi pe secție. În acest moment, la ATI sunt opt pacienți. Dintre aceștia, șase sunt în stare critică, iar doi așteaptă să fie trimiși înapoi pe secție, având starea de sănătate stabilă. Imaginile văzute de către cadrele medicale de la ATI, munca lor titanică de a ține acești pacienți în viață nu au fost în atenția publicului mai deloc. Este vremea să discutăm despre cei care readuc la viață oameni fără nicio speranță.

Ultima șansă la viață a unui pacient cu COVID-19

Un pacient ajunge pe mâna specialiștilor de la ATI atunci când niciun alt medic de altă specializare nu-i mai poate oferi suport pentru a rămâne în viață. De cele mai multe ori, aceștia ajung sau intră în comă imediat după internare. Sunt conectați la aparate și numai mâna unui medic iscusit și Dumnezeu mai pot oferi familiei speranța că acei pacienți vor rămâne în viață. Într-o perioadă în care ne luptăm cu cea mai periculoasă pandemie de care au auzit cel puțin ultimele cinci generații de români, sub măștile ticsite de transpirație, lăcrimează cadrele medicale de la ATI.

„Până în acest moment, în secția de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase au intrat 22 de pacienți infectați cu COVID-19. Aproximativ 99.9 la sută dintre aceștia prezentau și alte comorbidități. Vorbim despre pacienți cu vârste cuprinse între 27 și 80 de ani. Din păcate, opt dintre aceștia au pierdut lupta cu viața. În acest moment, în secție mai avem opt pacienți, dintre care, sperăm că doi vor fi trimiși zilele ce urmează înapoi pe secție”, a specificat dr. Florin Roșu, Medic primar ATI, Coordonator Compartiment Terapie Intensivă.

„Se lucrează 24 de ore din 24”

Aproximativ 12 ore pe zi, cadrele medicale de la secția de ATI stau blocate într-un costum greu de purtat, cu măști care nu-i lasă să respire, cu mănuși care le storc transpirația din palme. Cu toate acestea, la finalul zilei, închid mulțumiți ochii, știind că prin munca lor zeci de pacienți mai sunt încă în viață.

„De dimineață, la prima oră, cadrele medicale igienizează pacienții intubați care, evident, nu se pot spăla singuri. Aceștia sunt spălați cu apă și săpun, sunt dezinfectați, iar mai apoi sunt dați cu cremă de găbenele. În fiecare dimineață lejeria se schimbă, la fel și legăturile, tuburile și cateterele. După aceste procedee, se recoltează analizele care sunt duse ulterior la laborator. Mulți pacienți sunt hrăniți prin sonde gastrice. Se lucrează 24 de ore din 24 și asta pentru că acești pacienți au nevoie de supraveghere continuă. Ne iubim meseria și asta face ca lucrurile să pară mai ușoare, dar este o muncă titanică”, adaugă dr. Florin Roșu.

Cea mai mare bucurie, un simplu „mulțumesc”

Pacientul cu COVID-19 care a stat cel mai mult la secția de ATI a fost îngrijit timp de 14 zile de cadrele medicale. 14 zile în care s-a zbătut cu greu între viață și moarte. Cea mai mare bucurie a cadrelor medicale este atunci când, pacientul externat, stabil din punct de vedere respirator și hemodinamic, este trimis înapoi pe secție, iar mai apoi externat.

„Cea mai mare bucurie a noastră este «mulțumescul» pe care îl primim de la pacienții care părăsesc cu bine secția. Un simplu mulțumesc face ca munca noastră asiduă să fie din ce în ce mai motivată. Imaginați-vă că acești pacienți, atunci când intră la ATI se află în pragul dintre viață și moarte. Majoritatea pacienților cu coronavirus suferă de insuficiență respiratorie și prezintă dezechilibre importante. În orice moment, starea lui poate prezenta o modificare bruscă și fatală”, spune dr. Florin Roșu.

„Nu am văzut niciodată frica în ochii colegilor mei”

Este o perioadă în care luptătorii din linia întâi se tem mai tare ca niciodată pentru viața lor și asta din cauza faptului că sunt extrem de expuși. Aceștia petrec ore în șir lângă patul pacientului cu coronavirus. Cu toate acestea, iubirea lor pentru meseria aleasă combate frica.

„Frica este un sentiment uman. Este greu să te debarasezi de frică. Ceea ce pot să spun este că nu am întâlnit până acum pe ochii colegilor mei frica. Ne echipăm, ne zâmbim din ochi și intrăm. De multe ori nu avem timp prea mult să conștientizăm ceea ce se întâmplă fiindcă avem foarte mult de lucru. Această perioadă este mai dificilă pentru noi, pentru că trebuie să purtăm costumele grele de protecție, ore în șir, fapt ce îngreunează activitatea noastră. Dar acest lucru nu are niciun impact asupra calității actului medical”, adaugă medicul ieșean.
Comentarii
 • Prea frumos ca sa fie adevărat. Pt.cei care nu au stat in spital e plin de speranța acest tablou,mai puțin morții care sunt lăsați in sarcina divinității. Dar despre suferința celor bolnavi și apropiaților cine mai scrie ? E bun pentru cenaclu.

 • Bai esti p…?!?!
  Rosu, care in facultate s-a ocupat doar de „aranjarea” locurilor in camine, iar acum singurul lui merit este acela de fin al lui Dorobat… acest Rosu e prezentat aici ca salvator al pacientilor din ATI?!?!?!
  Mai multe sanse au daca isi fac singuri proning decat cu asta langa ei…

 • Am fost pacient al acestui medic si ingrijit in cadrul sectiei ATI de la Izolare. Un suflet cald, foarte riguros in actul medical avand alaturi un colectiv dedicat muncii medicale. Multumesc, domnul doctor, dumneavoastra si intregului colectiv; multa sanatate si putere de munca!

 • Da, si medicul ATI Bianca Danca fosta nevasta a comisarului fugarit din garda financiara, Robert Danca, un medic” de exceptie” la Cuza Voda…o panarama ordinara!!!

 • Rautatea, invidia, ignoranta o sa va macine fiinta. Daca nici in momente ca acestea nu va puteti descotorosi de ele, sunteti o cauza pierduta. Aruncati cu noroi prin comentarii rautacioase si gratuite care nu fac decat sa va arate adevaratul caracter. Nici nu-i stiu pe doctorii astia, dar comentariile pline de venin nu fac decat sa-mi dau seama la ce nivel a ajuns societatea in care traim. Trist pentru noi ca natie si popor, batjocoriti prin comentarii la umbra anonimatului profesori,medici…

 • Marele dezavantaj al romanilor e uitarea… sau poate e un avantaj…?

  Poate de asta in majoritatea functiilor de conducere ajung toti incompetentii… Poate de asta de fiecare data ajungem sa ne plangem… sau poate nu…?

  Coruptia ucide… sau, in cazul de fata, poate nu…?

  Unii nu uita, dar sunt putini… si nu conteaza (asta e sigur, nicio intrebare aici)

  In concluzie, felicitari, domnului doctor, pentru marile realizari profesionale de pana acum. Multa putere de munca.

 • Un medic deosebit, dar in primul rand OM. Mama a fost internata pe sectia ATI,Zilnic intre orele 14-15, isi facea timp sa vorbeasca 5 minute cu apartinatorii,pt a le da detalii despre starea bonlavului. Rar am vazut medici cu o asa dedicare. Felicitari!!!E facut pt aceasta meserie.

 • În aceste vremuri sistemul medical este cel mai solicitat. Aplauze pentru acesti medici care în aceste zile, muncesc la foc continuu pentru tratarea oamenilor infectați cu noul coronavirus. Felicitări domnule doctor ROȘU!Toate respectele mele atăt ptr.dumneavoastra colegilor dumneavoastra ptr.această muncă titanică. DUMNEZEU să vă binecuvănte!!!

 • În aceste vremuri sistemul medical este cel mai solicitat. Aplauze pentru acesti medici care în aceste zile, muncesc la foc continuu pentru tratarea oamenilor infectați cu noul coronavirus. Felicitări domnule doctor ROȘU! Toate respectele mele atăt ptr. dumneavoastra cat și pentru colegii dumneavoastra pentru aceasta muncă titanică. DUMNEZEU să vă binecuvanteze!

Adauga un comentariu