News Flash:

DEZVALUIRI INCENDIARE: Afaceri de sute de milioane de euro pe spinarea Primariei Iasi. Francezii de la Veolia scumpesc tarifele si urmaresc rezilierea contractului

17 Septembrie 2018
5708 Vizualizari | 23 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7274 RON (0.0000)
USD: 4.2656 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
veolia

• Afacerea Veolia Energie Iasi sta pe un butoi de pulbere in ceea ce priveste cifrele oficiale raportate la Registrul Comertului • Primaria Iasi pierde enorm in urma semnarii contractului cu Veolia, deoarece redeventa obligatorie nu a fost achitata catre municipalitatea ieseana, iar astfel Primaria nu castiga absolut nimic din aceasta afacere • Veolia Energie Iasi nu si-a respectat obligatiile contractuale de a face investitii din surse proprii, folosindu-se de banii din bugetul public pentru realizarea lucrarilor • Dupa o serie de combinatii facute cu sefii din administratia publica locala, francezii de la Veolia urmaresc sa scumpeasca tarifele platite de ieseni si apoi sa recupereze "pierderile artificiale" de la populatie

Veolia a facut la Iasi afaceri de 486 milioane de lei

Ce se ascunde în spatele contractului de delegare a clauzelor mult prea lejere si încalcate cu buna stiinta de catre actionarul majoritar Veolia România vom analiza în acest episod.

Conform datelor oficiale prezentate pe site-ul Ministerului de Finante, aflam ca cifra de afaceri aferenta perioadei 2013 - 2017 este de doar 486 milioane de lei. Aceasta valoare este foarte importanta pentru ieseni, deoarece taxa de redeventa pe care o primeste Primaria Iasi este strict legata de aceasta valoare.

Astfel, in anul 2013, cifra de afaceri a fost de 108.115.327 de lei, in 2014 de 100.773.412 de lei; in anul 2015 de 91.545.657 de lei, in anul 2016 de 90.768.431 de lei, respectiv 95.661.877 de lei in 2017.

Redeventa pentru perioada 2013 - 2017 catre Primaria Iasi este de 1,46 milioane de lei. Contract promovare Visit Romania, Visit Bucharest 1,7 milioane de lei. Fara Visit Iasi!

Anual, Primaria Iasi primeste o redeventa de la Veolia Energie Iasi conform contractului de delegare. La data preluarii acestui contract, portofoliul de clienti includea un numar de peste 40.000 de consumatori casnici, 120 de institutii publice (scoli, universitati, spitale etc). In 2018 sunt mai putin de 20.000 de consumatori reali. Facturile pe care le suporta bugetul iesean cu serviciile de termoficare sunt de peste 1 milion de lei lunar, o suma extrem de importanta având în vedere contextul socio-economic actual.

Redeventa aferenta anilor 2013 - 2017 este de doar 1.46 milioane de lei, in conditiile in care doar un contract semnat de Veolia Energie Iasi (cu dedicatie - ESD), pentru servicii de promovare cu titlul "Visit Bucharest, Visit Romania", a fost de peste 1.5 milioane de lei, iar avantajele acestui contract pentru ieseni (dar care de fapt promoveaza alte orase) lipsesc cu desavarsire.

Extras din contractul de delegare

De la data inceperii, Delegatul va avea obligatia de a plati Delegatarului o Redeventa în cuantum de 0,3% din cifra de afaceri anuala a Delegatului. Mai mult, Veolia Energie Iasi a fost amanata de la plata redeventei conform contractului de delegare pe o perioada de 3 ani de zile si chiar si asa, plata facandu-se in conditii extrem de avantajoase pentru compania ieseana. In tot acest timp, bugetul local suporta diferenta de pret pentru fiecare gigacalorie produsa.

Redeventa aferenta anilor 2012 si 2013 va fi calculata, dar nu va fi achitata de catre Delegat în termenul corespunzator prevazut la Sub Clauza 16.1.2 de mai sus, ci va fi achitata la termenele corespunzatoare platii Redeventei aferente anilor 2014 - 2017. Începând cu anul 2015, odata cu sumele reprezentând Redeventa aferenta anilor 2014 - 2017, Delegatul va achita, în fiecare an, o suma reprezentând 25 procente din suma Redeventelor aferente anilor 2012 si 2013, astfel încât, la termenul stabilit pentru plata Redeventei aferente anului 2017, Redeventele aferente anilor 2012 si 2013 sa fie achitate în totalitate catre Delegatar.

Investitii din surse proprii?

In încercarea noastra de a afla punctul de vedere al companiei ce administreaza sistemul public de termoficare referitor la investitiile pe care trebuia sa le realizeze din fondurile proprii, Veolia nu a dat curs acestei solicitari.

Principalele investitii Veolia sunt de fapt proiectele depuse de catre Primaria Iasi pentru accesarea de fonduri europene sau alte programe nationale in co-finantare. De fapt, sumele pe care le suporta bugetul iesean in aceste investitii sunt suportate procentual si de catre operatorul public de termoficare prin plata unei redevente suplimentare.

De exemplu, in cadrul programului Termoficare 2006 - 2020 Caldura si Confort se vor derula doua proiecte ce vizeaza modernizarea sistemului de termoficare având ca sursa de finantare Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice (MDRAP). Valoarea proiectelor este de 50 milioane de lei, din care 30 procente este suma pe care o va suporta Primaria Municipiului Iasi, in speta Veolia Energie Iasi.

Dupa 2 milioane de Euro... ce se intampla?

Dar ce ascunde aceasta redeventa suplimentara care poate duce intr-un haos sistemul public de termoficare?
Conform contractului de delegare, Veolia Energie Iasi va suporta o parte din sumele pe care Primaria Iasi le finanteaza în aceste programe de reabilitare termica. In cazul in care Redeventa suplimentara va fi mai mare de 2 milioane de euro (aproximativ 9,2 milioane de lei), Veolia Energie Iasi va modifica semnificativ structura costurilor care stau la baza tarifului agreat cu Primaria Iasi.

Extras din contractul de delegare despre Redeventa Suplimentara

Delegatul va achita Delegatarului o Redeventa Suplimentara egala cu suma rezultata prin aplicarea procentului, reprezentând contributia Delegatarului la realizarea Investitiei în curs a Delegatarului la valoarea lucrarilor de constructii-montaj din cadrul proiectului de investitii, astfel cum aceasta valoare este determinata la momentul finalizarii Investitiei în curs a Delegatarului.

Redeventa Suplimentara prevazuta la Sub-Clauza 16.2.1 de mai sus va fi achitata de catre Delegat începând de la data predarii catre Delegat a obiectivului rezultat în urma Investitiei în curs a Delegatarului, ulterior punerii în functiune a acestuia si cu aplicarea în mod corespunzator a Sub-Clauzei 14.2.6 de mai sus.

Ulterior datei prevazute la Sub-Clauza 16.2.2 de mai sus, Delegatul va achita Delegatarului cuantumul Redeventei Suplimentare, în transe egale, în fiecare an pana la Data Expirarii, la termenul prevazut la Sub-Clauza 16.1.2 de mai sus, astfel încât Redeventa Suplimentara sa fie achitata în integralitate la data la care Delegatul are obligatia de a achita Redeventa corespunzatoare anului în care intervine Data Expirarii.

În cazul în care cuantumul total al Redeventei Suplimentare stabilit potrivit Sub-Clauzei 16.2.1 de mai sus este mai mare de 2.000.000 (doua milioane) de euro, partile agreeaza si convin în mod expres ca are loc o modificare semnificativa a structurii costurilor care stau la baza formarii Tarifului, aceasta situatie constituind o Modificare potrivit Sub-Clauzei 34.1.3.e) de mai jos.

De asemenea, Partile agreeaza si convin în mod expres ca, în situatia în care cuantumul Redeventei Suplimentare stabilit potrivit Sub-Clauzei 16.2.1 de mai sus este mai mic sau egal cu 2.000.000 (doua milioane) de euro, nu are loc o modificare semnificativa a structurii costurilor care stau la baza formarii Tarifului, Sub-Clauza 34.1.3.e) de mai jos nefiind aplicabila.

De la 265 de lei la 245,39 de lei. Management performant sau doar minciuni?

Conform unor comunicate de presa, aflam ca reducerea pretului stabilit prin HCL 429 din 2011 a fost urmarea implementarii de proiecte de modernizare si reabilitare care au dus la cresterea randamentului si bineînteles la un management performant. Din pacate, realitatea este alta.

"Numeroasele proiecte de modernizare si reabilitare care au dus la cresterea randamentului sistemului si la scaderea în mod semnificativ a pierderilor de pe retea au determinat inclusiv premiera nationala din anul 2017, când, în Iasi, tariful la gigacalorie pentru populatie a scazut de la 265,00 de lei (TVA inclus) la 245,39 de lei (TVA inclus)", se arata in comunicatul de presa eliberat de Primaria Iasi. Prin HCL 429 s-a stabilit ca pretul energiei termice facturate catre populatie sa fie de 265 de lei TVA inclus.

În anul 2016, în urma modificarii cotei de TVA de la 24 la suta la 20 la suta, s-a decis în Sedinta Consiliului Local modificarea pretului pentru energia termica furnizata populatiei de la 265 TVA inclus la 256,45 RON TVA inclus.
Totodata, se aproba modificarea diferentei dintre pretul local al energiei termice si pretul pentru populatie care se suporta din bugetul primariei iesene, de la 80.95 RON TVA inclus la 78.34 RON TVA inclus, tot urmare a schimbarii cotei de TVA de la 24% la 20%.

Citeste si: Cat vor mai suporta iesenii? Mii de oameni risca sa ramana pe drumuri din cauza Veolia Energie Iasi! Nimeni nu raspunde pentru facturile uriase emise de compania franceza

Extras H.C.L. nr. 5 din 29 ianuarie 2016 privind pretul gigacaloriei

Art.1. Se aproba modificarea Hotararii Consiliului Local Iasi nr. 429/09.12.2011, in sensul schimbarii pretului local al energiei termice facturate populatiei de la 265,00 lei/Gcal inclusiv TVA la 256,45 lei/Gcal inclusiv TVA, ca urmare a modificarii cotei de TVA de la 24 procente la 20 procente, in baza prevederilor art. 291 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Art.2. (1) Se aproba modificarea articolului 4 din Hotararea Consiliului Local Iasi nr.119/07.04.2015, in sensul modificarii valorii diferentei dintre pretul local al energiei termice pentru utilizatorii serviciului public de alimentare cu energie termica racordati la reteaua de distributie si pretul local pentru populatie care se suporta din bugetul local, de la 80,95 lei/Gcal cu TVA la 78,34 lei/Gcal cu TVA, ca urmare a schimbarii cotei de TVA de la 24 procente la 20 procente, in baza prevederilor art. 291 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

O alta modificare a pretului energiei termice urmare a micsorarii TVA-ului de la 20 procente la 19 procente se realizeaza în ianuarie 2017 si face ca pretul gigacaloriei sa coboare la 254,31 Ron TVA inclus. În acelasi sens se modifica si valoarea subventiei suportate de bugetul local, de la 78.34 lei/Gcal la 77.68 lei/Gcal.

Extras H.C.L. nr. 3 din 31 ianuarie 2017: Art. 1. Se aproba modificarea Hotararii Consiliului Local Iasi nr. 5/29.01.2016, in sensul schimbarii pretului local al energiei termice facturate populatiei de la 256,45 lei/Gcal inclusiv TVA la 254,31 lei/Gcal inclusiv TVA, ca urmare a modificarii cotei de TVA de la 20 procente la 19 procente, in baza prevederilor art. 291 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Art. 2. Se aproba modificarea articolului 2 din Hotararea Consiliului Local Iasi nr. 5/29.01.2016, in sensul modificarii valorii diferentei dintre pretul local al energiei.  

Urmeaza cresterea pretului la serviciile de termoficare

In martie 2017 se semneaza actul aditional numarul 10 la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica si unde se precizeaza foarte clar ca în pofida eforturilor sustinute de catre Veolia Energiei Iasi, nu a reusit sa creasca vânzarile anuale de servicii de termoficare asa cum era prevazut la sub-clauza 34. 1.1 din contractul de delegare. Mai mult, se stabileste obiectivul comun pentru 2017: acoperirea costurilor delegatului (Veolia Energie Iasi) si se stabileste cantitatea minima de energie termica anuala ce trebuia vânduta: 260.000 Gcal.

Intr-un efort disperat, chiar daca firma a înregistrat pierderi uriase, se aproba reducerea pretului Gcal cu 8 Ron/Gcal, cu mentiunea ca in anul 2018 se va ajusta tariful si se vor lua în calcul pierderile tehnologice reale.

Citeste si: SCANDALOS! A fost dezvaluit cel mai mare secret al Veolia la Iasi! Cum a facut profituri uriase

Extras H.C.L. nr. 57 din 06 martie 2017

Capitolul I - Masuri pentru restabilirea echilibrului contractual si dezvoltarea sustenabila a Sistemului
Art 1 - (2) Implementarea acestor masuri va avea ca efect cresterea vanzarilor anuale de energie termica ale Delegatului, care nu au atins in niciun an de la Data inceperii nivelului de referinta de 368.000 Gcal/an prevazut la sub-clauza 34.1.1. litera g) din Contractul de Delegare, in pofida eforturilor sustinute ale Delegatului si ale sprijinului Delegatarului.
(3) Obiectivul comun al Partilor pentru anul 2017 este acoperirea costurilor operationale ale Delegatului. In acest sens, pentru anul 2017, cantitatea de energie termica minim necesar a fi vanduta este de 260.000 Gcal.

Art.2. - Partile se vor intalni in primul trimestru al anului 2018 si vor analiza efectele masurilor implementate conform prezentului Act Aditional, urmand sa decida, daca va fi cazul, adoptarea de noi actiuni/masuri pentru realizarea echilibrului contractual si dezvoltarea Sistemului.

Citeste si: Bilantul unui jaf rasunator! Pierderi de zeci de milioane de euro si oameni morti la Veolia Energie Iasi! Oras subjugat de gasca coruptilor

Se asteapta rezilierea contractului

Ca o completare a actului aditional prezentat anterior in care Veolia isi recunoastea managementul neperformant, (acum si mai slab), noul an va incepe sub o noua era: ONE VEOLIA, in care dictatura absoluta va inlatura orice obstacol aflat in calea sa: recuperarea pierderilor si probabil rezilierea contractului de delegare avand in vedere situatia financiara dezastruoasa (un sfert din datoriile astronomice ale defunctului C.E.T.). Valoarea rezilierii contractului: 500.000 de euro!  Vom reveni pe acest subiect fierbinte!

Revenind la toate dezvaluirile anterioare legate de schimbarile haotice din componenta consiliului de administratie, a unui management lipsit de experienta in termoficare si subjugat intereselor actionarului majoritar, a comunicarilor catre presa furnizand informatii trunchiate prin intermediul unor firme de promovare cu trecut dubios, ne intrebam de ce proprietarul sistemului public de termoficare, in speta Primaria Iasi, nu intervine in stoparea distrugerii acestuia.

Milioanele de lei cheltuite aiurit pe servicii inutile impovareaza si mai mult bietii consumatori si chiar pe toti cetatenii orasului Iasi.
Ne intrebam daca reprezentantul administratiei locale, in persoana lui Dumitru Tomorug, apara in mod cinstit interesele iesenilor si mai ales daca comunica sefilor primariei despre nerespectarea contractului de delegare: incalcarea regulilor de achizitie, contracte cu dedicatie, servicii scumpe inutile de reenginering etc. Este greu de crezut ca nu a avut cunostinta despre toate aceste nereguli cu un clar iz penal si cu sume de ordinul a zecilor de milioane de lei.

Sorin PAVELESCU
Vlad ALEXA

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

veolia finante primaria iasi visit romania visit iasi redeventa visit
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (23)

Andrei  | #670040
Bun , campania de presa va da "roade" si ori ii fugarim pe cei de la Veolia ori pleaca ei de bunavoie !
Ce punem in schimb ?
Centrale termice pe gaz in toate apartamentele , scolile , institutiile , spitalele , gradinitele etc din Iasi ?
Sigur ca vor fi foarte bucurosi comerciantii de centrale termice pe gaze , ei sunt cei care vor castiga , insa oare e bine ca incalzirea orasului sa depinda doar de furnizorii de gaze si comerciantii de centrale pe gaz ?
Jynx  |  #670043
Andrei, în teorie tu ai perfectă dreptate. Și ți ai dreptate și cred ca este de dorit un parteneriat cu un gigant cum este Veolia. Totuși, în România această companie a fost și este gestionată de către un grup infracțional care nu face altceva decât să mintă și să deturneze către buzunare private banul public și pe cel al cetățenilor. În loc de reabilitare a sistemului de termoficare ei se ocupă de reabilitarea birourilor și de dotarea cu limuzine. În loc de specialiști în energie, ei angajează dealeri auto. Francezii sunt intr-adevăr disperați dar nu de mediul economic ci de faptul că managementul lor, conectat politic, impus, îi atrage doar în scandaluri și le strică imaginea.
Mihai  |  #670050
Macar un acest caz , economia ieseana isi sustune firmele locala NU INTERESELE FRANCEZILOR.
James Watt  | #670048
Andrei,tu pui problema veoliei, prost ca intotdeauna de parca ai fi parte componenta din ea.Ai repetat mereu"ce punem in loc"?.Sint solutii alternative de incalzire si e mai bine sa se imbogateasca cinstit vinzatorii de centrale,decit fraudulos, prin furt din buzunarul consumatorului,ca urmare a unei mari golaneli facuta de primarul de rahat nekita,hotii de l a veolia. Problema se pune altfel:nu centralele de apartament sint viitorul incalzirii locuintelor dintr-un oras de talia Iasiului,viitorul e un sistem de incalzire centralizat,dar bine organizat,nu capusat,nu cu scopul de a fura bietul client,cu preturi accesibile pt oricine.
Cristian  | #670051
Adica Veolia Iasi plateste redeventa la Primarie cat pentru o spaga de-a lor ?
Iar doarme DNA IASI ?
ANA MARIA  | #670052
Un fleac , v-am ciuruitiii! Tot mihailovici castiga banutii. Traiasca gasca de hoti !!!!!
Gigi  | #670059
Chiar nimeni nu se intreaba care sunt motivele pt care Veolia a fost data afara de la Tulcea si acum sunt exclusi de la Ploiesti? Este momentul ca Primaria Iasi sa faca un control impreuna cu DNA si celelalte institutii ale statului, ca I.T.M., Protectia Mediului,etc, ca sa constate cat de grav se incalca legislatia. O sa aveti surprize mari.
angajat Veolia  | #670062
Pai liderul de sindicat Turcu , doarme in papuci sau face pe el de frica. De cand l-a amenintat Mihailovici ca-l da afara , tace si tace si tace DAR ESTE MULTUMIT CAND PLATIM COTIZATIA DE SINDICAT .Turcule , nici acum nu ai curaj sa aperi intereasele sindicatului? ITI ADUCI MIANTE CUM MIHAILOVICI SPUNEA LA SEDINTA LA CARE A FOST INSOTIT DE BOGDAN NAZAT , FIUL LUI MARIAN NAZAT , CA NE DA AFARA FARA CERCETARE FARA NIMIC PENTRU CA ASA VREA EL?
iesean  | #670068
Director general veolia iasi - 0 experienta - fost dealer auto , director comercial - o experienta , fost vanzator auto . Sunteti nebuni sau ne luati de fraieri ?
angajat  | #670070
Tot ce s-a scris este adevarat . Noua echipa care este de departe cea mai incompetenta de pana acum si care face DOAR ce spune Mihailovici , isi bate joc de noi .toata ziua vin cu avionul , stau la mese la hotel unirea , ne umilesc si apoi pleaca . Saptamanal se intampla acest lucru .Uneori vine Andrei Hostiuc si ne face albie d eporci , dupa care pleaca iar la sultanul Mihailovici. Totul pe salarul minim pe economie , ca firma este pe pierderi
angajat Veolia  | #670074
Si daca Cosmin Avram primeste 10.000 ron lunar fiind angajat in Iasi , ce salarii oare au Puscas si scavul lui asa zisul director comercial Matei ?Ca in afar de birou si de fumat , nu vad ce face pentru firma ( pentru Mihailovici stim ce face :) , jur ca nu mai dau mana cu el de acum )
pensionar  | #670077
Multumim Primariei Iasi si mai aleas domnului Primar pentru neimplicare si sprijinul acestor infractori . In mod cert vom vota data cviitoare cu cap . Felicitari domnule Chirica !
CLIENT VEOLIA  | #670079
Daca nu se face lumina si nu pleaca acesti hoti , eu voi renunta la sistemul centralizat
angajat veolia  | #670080
turcu nu vorbeste ,isi apara interesele proprii daca tot s a ales lider de sindicat cum sa apere salariatii pe ei doar ii abureste ca nu sant bani de marire de salarii veolia e saraca.sant multe de spus dar e timp si spatiu putin
Iesean  | #670081
Cel mai bine cu centrală de apartament plătești cît consumi, nu dai bani la hotii de la veolia dalkia si cum se vor mai numi ei. DEBRANSARE TOTALA!!!!!!!!!!!!
Client  | #670083
Anul trecut am platit 600 ron la veolia apartament cu 4 camere . Uite unde au plecat bani. Nenorocitilor
Client cu contorizare pe orizont  | #670088
Factura de 560 Ron ianuarie 2017. Vecinul meu cu ventrala 310 Ron. M-au pacalit din nou .
angajat holboca  | #670091
Turcule nu-ti este rusine sa da-i ochii cu noi? de ce tot timpul cauti scuze cand trebuie sa ne reprezinti? Uite si tu cat fura astia si vii si spui ca firma nu are bani.dar de avocati de unde are ? de plimbat cu avionul si stat la hotel?
Dan capitan de plai  | #670092
BZI , de ce nu scrii despre pacaleala cu contorizarea pe orizontala si ce costuri exista in realitate ?
angajat  | #670107
Dar cum de nimeni nu spune nimic de ovidiu matei , cel care a fost vanzator de masini la Midocar si care nu are habar de nimic din ce insemna termoficare ? Vinbe cu Renault nou la birou , are apartament platit de firma si vine cu masina la birou , iar clientii se debvranseaza pe capete . Nimeni nu sesizeaza nimic ? Un alt trantor pe banii iesenilor
buzoianul  | #670108
de unde provine conducerea veolia . Faceti-va cruce ..n timpul cercetărilor la DNA, cei doi inculpaţi au încercat să obstrucţioneze aflarea adevărului, mai spun procurorii. Astfel, Dumitrache a oferit 15 milioane de lei vechi unui denunţător ca să nu formuleze autodenunţul, iar Soare a falsificat un proces verbal de predare-primire a unui autoturism Volkswagen Golf 4, 4 motion făcut pe comandă specială în Germania, pe care îl primise „cadou", fără acte şi fără să plătească, de la SC Midocar SRL Bucureşti, de la administratorul firmei, Alexandru Tudor Georgescu.
În perioada 2003-2006, cât timp Soare a folosit autoturismul, Midocar a livrat către SRI peste 200 de autoturisme Audi şi Volkswagen, potrivit DNA.
ANA  | #670109
Toti cei care au avut de-a face cu Mihailovici , stiu ca SRI-ul este la ordinea zile . The Group , Midocar ; Nazat .
Lawyer  | #670126
De ce nu ii actionati in judecata daca stiti toate aceste lucruri ? Faceti-i sa plateasca tot cat au furat
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2202 (s) | 21 queries | Mysql time :0.045000 (s)