Actualitate

Dezvaluiri INCENDIARE! Un afacerist iesean traieste un adevarat cosmar. Afacerea lui este falimentata de birocratii de la AFIR

Publicat: 03 ian. 2017
@ Imagini de-a dreptul incredibile petrecute intr-o institutie din Iasi @ Un barbat a ajuns sa fie umilit si tratat in bataie de joc de birocrati, pentru ca a intentionat sa-si dezvolte o mica afacere din care sa poata trai @ Omul a ajuns la disperare, dupa ce functionarii l-au obligat sa vina cu banii de acasa 
 
O institutie regionala ieseana care gestioneaza proiecte de milioane de euro a ajuns sa-si bata joc de cei care apeleaza la sprijinul ei. A patit acest lucru si un apicultor care a sperat ca poate sa porneasca o mica afacere intr-o comuna ieseana, daca va prinde un proiect european. Cristian Cernescu a depus o solicitare la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru sustinere pe masura 112– Sprijinirea tinerilor fermieri.

Cernescu a initiat un proiect pe apicultura, in valoare de aproximativ 70 mii lei, in zona localitatii Ciortesti, si urma sa beneficieze de doua transe de bani, daca totul decurgea bine. Numai ca, tanarul iesean s-a trezit cu o surpriza de proportii din partea birocratilor institutiei de finantare, condusa la acea vreme de liberalul Anghel Ficu. Totul a decurs bine pana a ajuns sa solicite si a doua transa de bani. Desi parea ca lucrurile merg greu, asta si datorita crizei actuale, barbatul nu s-a dat in laturi si a reusit sa indeplineasca tinta de crestere pentru a cere si cea de a doua transa de bani.

„Am fost in 2013 sa-mi depun si eu dosarul pe masura 112. L-am depus undeva prin luna martie, iar in septembrie m-au anuntat ca e expirat. Am trimis niste adrese ca sa se corecteze treaba, iar la inceputul lui 2014 l-au aprobat si am intrat la finantare. In luna februarie 2014 am semnat un contract in valoare de 71.536 de lei, cu finantare de 5 la suta de la stat si 95 la suta fonduri comunitare. In 18 februarie mi-au virat 40.775 lei si alti 2.146 lei, ca 60 la suta prima transa. Diferenta de circa 30 mii lei trebuia sa o ridic acum. Aveam la dispozitie 36 de luni pentru implementare si am calculat ca pot sa depun chiar in decembrie solicitarea pentru cea de a doua transsa. Eu trebuia sa cresc de la 100 de stupi la 165, ca sa pot depune. De cand am luat prima transa si am implementat proiectul, a fost greu si abia am reusit sa ma ridic. A fost greu sa cresc si nu am putut chiar de la bun inceput sa depun a doua cerere”, a mentionat Cristian Cernescu. 
 

Necazurile au inceput dupa ce a venit sa-si ia banii. Luna trecuta s-a trezit ca este obligat sa dea prima transa inapoi, in conditiile in care stia ca trebuie sa o depuna la timp. Numai ca termenul final s-a schimbat, iar Cernescu nu stia acest lucru. Omul sustine ca nu a stiut de modificarea termenului de tranzitie din ianuarie anul trecut. Practic, birocratia a facut ca Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sa se modifice din mers, iar datele sa se schimbe.

„Am depus dosarul pe data de 5 decembrie, desi termenul era 13 ale lunii. Cand am venit cu dosarul am avut insa un soc. Am depus pe exercitiu financiar anterior si mi-au spus ca din cauza tranzitiei s-a modificat termenul si astfel ar fi trebuit sa fac acea cerere in luna octombrie, iar eu nu am fost instiintat de asa ceva. Acum au inceput procedura de recuperare a cheltuielilor, adica sa-mi ia inapoi acei 40.000 lei din prima transa. Am depus deja contestatie, atat la Iasi, cat si la sediul central”, a mai mentionat ieseanul. Acesta a mentionat clar ca nu a stiut de aceasta schimbare, insa cei de la AFIR sustin cu totul altceva.
 

Agentia are alta varianta
 
AFIR, prin Oficiul Judetean, condus de Eugen Ticau, sustine, in documentele trimise lui Cristian Cernescu, ca acesta a fost notificat la timp. „Beneficiarul a fost sunat in vederea luarii la cunostinta in data de 12.10.2016, a semnat si a confirmat primirea notificarii. Din analiza documentelor verificate, echipa de control constata ca beneficiarul proiectului nu a realizat scopul si obiectivele pentru care a solicitat sprijin financiar nerambursabil in conditiile stabilite prin masura 112- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Prin urmare, consideram ca suspiciunea de neregula sesizata prin IRD-0.1. – nota de descoperire a unor nereguli si de fundamentare pentru desfasurarea unui control, inregistrata la OJFIR Iasi cu numarul 1648/3/10.2016, se confirma, constatandu-se urmatoarele nereguli: beneficiarul nu a depus cerere plata transa II in termenul legal, nerespectand conditiile de contract se impune recuperarea transei 1 de plata”, au mentionat cei de la agentia ieseana. 
 
Lucrurile sunt neclare intr-un asemena caz. De precizat ca cei de la AFIR nu sunt tocmai usa de biserica, asa cum lasa sa se inteleaga. De exemplu, in luna noiembrie 2015, cand la sefia AFIR era liberalul Anghel Ficu, institutia a fost „vizitata” de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul Teritorial Suceava.

Anchetatorii au efectuat cercetari intr-o cauza penala ce a vizat suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie comise in legatura cu utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene in perioada 2014 – 2015. In plus, AFIR a mai fost si in mijlocul altor sandaluri de-a lungul timpului,iar Anghel Ficu si-a luat in toamna anului trecut concediu paternal, cu doar doua luni inainte de alegerile parlamentare, si astfel si-a inghetat postul linistit, chiar daca PNL nu se mai afla la putere. 

Comentarii
  • Da chiar vrem sa stim cum s-a finalizat acea vizita de la DNA Suceava in noiembrie 2015? Mucles ca de important „papagal” implicati!

  • ce articol de rahat… Pai daca omul ala a fost sunat de afir si anuntat de modificari, sub semnatura, cum adica i-au distrus afacerea cei de la afir? Pt ca unii de acolo sunt cercetati pemal in alta cauza? sunteti de tot rasul…

  • Se spun e ca PSD+ALDE au cistigat alegerile. Credeti? Tot PDL+PNL este la butoane pentru ca nu au curajul sa faca schimbarile importante pentru asi pune in aplicare planul promis in campanie. Tare ma tem ca s-au inteles deja intre ei si uite asa ne mai prostesc inca 4 ani. Ficu = omul care nu a facut nimic pew unde a trecut; Ticau = marele revolutionar dar care si-a umplut buzunarele si o va mai face. Bravo baetii de la PSD, dar nu va imbatati cu apa chioara.

    • Ficule, esti sef bre, esti membru de partid bre nu?? Ba tu stii sa scrii Ficule?Ticau e colegu tau de partid nu?? Un jeg de om si el sa treceti la pesede bre sa nu va dea cu sutu in kur…

  • Acest tanar fermier a primit de la AFIR prima transa de plata de 40.000 lei si trebuia ca in 36 luni sa cumpere 65 stupi. La un pret mediu de circa 400 lei/familie de albine, putea sa rezolve problema cu 26.000 lei. Si in trei ani (36 luni) nu a reusit…. Cum poate explica acest lucru? Revoltatul avea un contract de finantare cu termene clare, pe care nu l-a respectat. Si acum suporta consecintele. Trebuie sa se invete si in Romania ca un contract este o obligatie ferm asumata si respectarea lui este obligatorie, nu facultativa.
    Iar partea cu DNA nu are nici o legatura cu acest caz. Totusi, niste clarificari si cu acest aspect ar fi interesante.

  • Banii nu au fost dati pentru achiziatia a 65 familii de albine. Inca de la inceput a existat un plan de afaceri iar banii obtinuti din prima transa au fost investiti pentru inlocuirea inventarului apicol(centrifuga, maturatoare, rame, etc). Cresterea numarului de familii trebuia sa se faca in mod natural dar ultimii ani apicoli au fost foarte dificili iar inmultirile s-au realizat cu mare dificultate si acesta a fost motivul principal pentru care am depus pe „ultima suta de metri”. Mai adaugam si faptul ca pentru depunerea transei a doua e necesar sa depui un dosar cu foarte multe documente obtinute de la diverse institutii ale statului pentru care trebuie sa astepti o lunga perioada de timp.

  • Nu stiu daca mai exista oameni mai inapoiati decit cei indesati politic prin institutiile statului si legi la fel de inapoiate ca cele create de adunatura din parlament. In orice tara, investitorul, tinarul curajos, ar fi fost impins de la spate sa reuseasca, sa poata plati ce si cit poate, sa poata plati TAXE din care se platesc salariile bugetarilor, numai in romania curajosii sint jupuiti de haite bine platite de bugetari, ale caror salarii sint platite de IMPRUMUTURI fmi si be … inapoiatiiilor !

Adauga un comentariu