Secretele istoriei

Dezvaluiri INCREDIBILE ale preotului care a ascuns de Securitate „Jurnalul Fericirii” al lui Steinhardt

Publicat: 03 ian. 2014
Condamnat politic, monahul Nicolae Steinhardt avea origini evreiesti. Scriitor si publicist, el s-a convertit la crestinism in timp ce se afla in inchisoarea de la Jilava, unde ajunsese pentru ca a refuzat sa depuna marturie la Securitate impotriva lui Constantin Noica.
In timpul detentiei,  Nicolae Steinhardt a scris „Jurnalul fericirii”, opera unica in literatura romana, volum care impleteste texte literare cu accente filozofice si consideratii asupra unor teme de meditatie. Lucrarea i-a fost confiscata de Securitate in 1972, scrie sansabuzoiana.ro.
In ceea ce priveste soarta manuscrisului ajuns la preotul buzoian, parintele Mihail Milea a povestit ca l-a pastrat in casa parinteasca, dupa care l-a predat Uniunii Scriitorilor imediat dupa decembrie 1989.
„O carte atit de minunata, si in care prezenta si viata politica de atunci, i-a fost confiscata de securitate.
Avea o memorie fantastica, Nicolae Steinhardt cunoastea 6 limbi straine, el din memorie a mai scris o data Jurnalul Fericirii. Dupa aceea el l-a tiparit la masina de scris care era atunci in mod clandestin, si un exemplar il pastrase in peretele manastirii Rohia, un exemplar il daduse la Europa Libera si apoi mi-a incredintat si mie unul, pe care l-am pastrat 7 ani, ascuns in casa parinteasca, fara sa stie absolut nimeni.
Si dupa cei 7 ani, l-am deshumat exact dupa decembrie 89, si l-am  predat la poetul Ioan Alexandru si Mihai Radulescu, amindoi membri la Uniunea Scriitorilor, cu aceasta dorinta, sa il publice, ca ei aveau alte posibilitati, cunostinte”, spune parintele Milea.


loading...

Adauga un comentariu