Actualitate

Dezvaluiri infioratoare! O fantoma de 10 miliarde bantuie spitalele iesene

Publicat: 06 aug. 2013
1

@ Programul national de depistare precoce a cancerului de col uterin este o fantoma la Iasi, cu toate ca initiativa ministerului a fost foarte buna @ Majoritatea femeilor din mediul rural habar nu au despre acest program, care le da posibilitatea sa-si faca gratuit testul Babes-Papanicolau @ De la inceputul anului si pana la 30 iunie, la Iasi s-au cheltuit 10,2 miliarde de lei vechi pentru Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, adica 62 la suta din bugetul alocat pentru regiunea Nord-Est

Programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin care se deruleaza de un an de zile la Iasi este o necunoscuta, o fantoma, pentru femeile din mediul rural. Acestea nu stiu ca isi pot face gratuit testul Babes-Papanicolau pentru a afla daca exista suspiciuni de anomalii sau leziuni canceroase. Femeile spun ca medicul de familie nu le-a informat ca au aceasta posibilitate si ar dori sa afle mai multe detalii despre acest program. Asta se intampla din cauza dezinteresului manifestat de medicii care coordoneaza programul. Daca in mediul urban s-au mai facut actiuni de informare, la multe dintre cabinetele medicilor de familie din mediul rural nu exista nici macar un afis pentru informarea pacientelor despre Programul de screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a beneficia de asistenta medicala gratuita. Chiar daca medicii de familie si ginecologii inclusi in cadrul programului sunt platiti, dezinteresul manifestat fata de femeile din mediul rural este mare.

In comuna ieseana Voinesti, doar un singur medic de familie avea afisata inclusiv lista cu medicii ginecologi care fac recoltarea probelor. „Nu stiu despre acest program, nu mi-a spus nimeni. Eu sunt din satul Slobozia (comuna Voinesti – n.r.) si ar fi bine sa trimita de la dispensar pe cineva sa ne anunte cand se fac analize gratuite. Eu sunt de peste 10 ani inscrisa la doamna dr. Lupu Viorica, dar nu mi-a spus niciodata ca pot sa fac acest test. Nu stiu ce este testul Babes-Papanicolau, dar cred ca e vorba de o consultatie”, a spus Anica Badarau. Femeile care asteptau ieri la usa medicului de familie Viorica Lupu au auzit pentru prima data de acest program. „Nu ne-a spus nimeni. Nu am auzit de asa ceva pana acum. Daca putem face gratuit consultatia, sa vina cineva sa ne explice”, a spus o alta localnica.
Medicul Viorica Lupu a refuzat sa stea de vorba cu reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, motivand ca este bolnava. Aceasta s-a inschis in cabinet si a refuzat sa deschida. „Ii e rau lu’ doamna doctor Lupu si nu poate vorbi cu dumneavoastra”, a spus femeia de serviciu de la dispensarul din comuna ieseana Voinesti.

Medicii din Tibana nu au putut incepe programul

In comuna ieseana Tibana, Programul de screening gratuit pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin nici nu a inceput, chiar daca acesta se deruleaza de un an de zile in municipiul Iasi. Medicii de familie au explicat ca nu au avut conditii de recoltare in fostul sediu. Circa 10-12 femei inscrise pe lista dr. Mihaela Lazar au solicitat sa mearga la Maternitatea Cuza Voda din Iasi pentru a-si face testul Babes-Papanicolau. Acestea, cu varsta intre 30 si 45 de ani, au avut probleme de sanatate sau lucreaza in invatamant si au un alt nivel de educatie, dupa cum a spus medicul Lazar.

„La noi inca nu a inceput programul pentru depistarea cancerului de col uterin. De cateva luni ne-am mutat intr-un sediu nou si in cel vechi nu am avut posibilitati de recoltare. Pacientii nostri sunt foarte saraci si nu au bani sa mearga 40 de kilometri dus pana la Iasi sa faca testul gratuit. De cand a inceput programul, am trimis 10-12 femei la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, pentru recoltare. Sunt femei care lucreaza in invatamant sau au mai avut probleme de sanatate. Noi, medicii, ne-am inscris in program, dar nu am avut posibilitati pana acum”, a declarat dr. Mihaela Lazar.

Nu au existat conditii de recoltare

Medicul Camelia Ciobanu, din comuna Tibana, a precizat ca programul va demara in aceasta luna. „Luna aceasta va veni o echipa de la Medical Test cu toata aparatura, inclusiv masa speciala, pentru recoltare. In spatiul nou avem o sala amenajata, unde cei de la Medical Test isi vor putea sa-si desfasoare activitatea. Nu pot sa spun acum daca vor veni saptamanal sau lunar, urmand sa stabilim acest lucru. E destul de greu sa trimit pacientele 40 de km pana la Iasi sa-si faca testul. Aici exista multa saracie. Vom informa pacientele cand trebuie sa vina pentru recoltarea probelor. Nu am avut conditii pana acum. Sigur ca exista interes din partea pacientelor mele pentru aceasta testare”, a spus dr. Camelia Ciobanu.

Ieri, in localitatea ieseana Tibanesti, era doar un singur medic de familie, ceilalti trei fiind plecati. Dupa cum a spus asistenta medicala, dr. Irina Aruxandei era plecata la o urgenta in sat si nu se mai intorcea la cabinet, programul fiind pana la ora 14.00. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat in repetate randuri sa ia legatura cu medicul Irina Aruxandei, dar aceasta nu a putut fi contactata.

Coordonatorul programului nu s-a deplasat niciodata in judet

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi este unitatea regionala de management Nord-Est a Programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Coordonatorul programului pentru regiunea de Nord-Est este medicul Nicolae Ioanid. Intr-un an de zile, acesta nu s-a deplasat nici macar intr-o comuna din judet pentru a informa femeile despre acest program gratuit initiat de Ministerul Sanatatii. Ieri, managerul institutului a fost extrem de surprins cand a aflat ca exista localitati unde, dupa un an de zile, programul nici nu a inceput, chiar daca se fac raportari lunare. „Medicul Ioanid este in concediu. Vreti sa spuneti ca sunt comune unde nu a inceput programul? Nu am stiut. Medicul Ioanid s-a deplasat prin alte judete. Aveti dreptate, dr. Ioanid ar trebui sa se duca si in comunele din judetul Iasi. S-au facut 10.000 de pliante care s-au distribuit medicilor de familie. Daca populatia din mediul rural nu stie de acest program, inseamna ca ar trebui sa fie controlati medicii de familie, sa vedem unde au distribuit fluturasii”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

S-au cheltuit peste 10 miliarde de lei

Un medic de familie primeste 15 lei pentru fiecare formular validat, medicul ginecolog 28 de lei, iar medicul anatomo-patolog 37 de lei. Este vorba despre formularul special S1, pe care il completeaza fiecare pacienta. De la inceputul anului si pana la 30 iunie, la Iasi s-au cheltuit 10,2 miliarde de lei vechi pentru Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, adica 62 la suta din bugetul alocat pentru regiunea Nord-Est.

Programul National de screening este gratuit pentru femeile cu varsta intre 25 si 64 de ani si se desfasoara anual, pe o perioada de 5 ani. Indiferent de statutul de asigurat, femeia se adreseaza medicului de familie care completeaza formularul S1 cu datele personale ale pacientei si antecedentele patologiei respective. Cu acest formular, femeia se prezinta la un centru de recoltare. Medicul de familie trebuie sa ii prezinte pacientei lista cu centrele de recoltare admise. Dupa ce testele sunt lucrate de medicul anatomo-patolog, acesta va trimite rezultatul medicului de familie, iar acesta il va comunica pacientei. Daca exista suspiciuni de leziuni precanceroase, femeia va primi o recomandare pentru a se adresa medicului de specialitate. Programul Ministerului Sanatatii a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Comentarii
  • Testarea ADN/HPV este mai sensibila decat citologia Papanicolau pentru detectia leziunilor precanceroase si canceroase

  • „ar fi bine sa trimita de la dispensar pe cineva sa ne anunte cand se fac analize gratuite” HAHAHA! Asta mi-a placut! Sa-i lege unuia o trambita de gat si sa colinde satele strigand vesti! Daca tot s-au cheltuit atatea miliarde pt acest program de ce nu s-au facut niste afise si niste brosuri care sa se imparta medicilor de familie? Lucrurile ar fi fost mai simple, omul vedea afisul colorat, cutiuta cu brosurele, capata astfel un minim ce informatii si solicita lamuriri cand intra in cabinet. Sincer, nu am vazut ca aceasta campanie sa fie mediatizata, nu mai suntem in Evul Mediu incat sa transmitem informatiile prin telefonul fara fir.

    • Misto explicatia, s-au facut 10,000 pliante care s-au distribuit in alte judete. Asa, pe raza municipiului Iasi sunt peste 100 cabinete MF, iar in judetele Moldovei pesemne vreo 800-1000, cate pliante revin pe cap de MF-ist? Mediatizati campania, trimiteti frumos fiecarui MF-ist macar 200-250 pliante, trimiteti-i si 2 postere de pus pe usa, faceti un nr unic pe tara netaxabil din retelele de telefonie fixa la care femeile sa poata cere informatii, contactati-le direct in caz de rezultat pozitiv, nu mizati pe MF-isti.

  • Intai ar trebui mediatizate apa si sapunul in Romania. Chelului ii trebuie tichie de margaritar. Si ziaristii bzi au gasit subiectul secolului scotand articolul mileniului. Aaaahahahahahahaaaaaaa

  • Lucrez la SC Agroindustriala Bucium SA, am 45 ani, 1,60, 50 kg, sunt contabila si doresc o relatie serioasa! Chiar daca imi doresc un medic, nu conteaza profesia! Raspund la te. 0740/055989, 0232/265116, 0752/190871 sau 0753/214624.

    • Doresc mult sa ne cunoastem.Lucrez la morga spitalului Spiridon,la autopsii si ìmbalsamari si cistig foarte bine. .Astazi am treaba multa fiindca am sase clienti de aranjat,pe urma sper sa ne intalnim sa iesim sa luam cina la un restaurant.Te sun dupa ora optisprezece. Te pup,paaa

  • sunt inscrisa la dr Zlavog din Garbsti-Tibana.Aici dna dr a inceput sa faca testul papa nicolau la pacientele ei.Are contract cu cei de la Arcadia si a adus chiar si o doctorita care a facut ecografii.Urmeaza sa mai vina,pana o sa faca toate pacientele.Conteaza foarte mult medicul de familie,cat e de bun si constiincios.Dr Zlavog este painea lui Dumnezeu.Multumim Lui,ca a randuit sa ajunga la noi.Despre ceilalti medici din comuna ce sa zic?Au alte preocupari.Apoi lumea tre sa stie ca daca nu esti multumit de un medic de familie,care primeste bani pt fafptul eu sunt pacientul ei,il poate schimba repede si simplu.Este de unde alege,pana dai de unul care i place sa-si faca treaba si nu umbla dupa gaini si oua prin sat, sau dupa cai verzi,ori morti.Bun articol,puteti merge dvs pe la tara sa mai anuntati oamenii

  • Sunt medic de familie in comuna Tibana, sat Garbesti. O parte dintre pacientele mele au primit deja rezultatele, dupa o prima recoltare, ce a avut loc in luina iulie, urmand ca in data de 27 august sa se faca a doua campanie de recoltare in cadrul programului national de depistare a cancerului de col uterin.

Adauga un comentariu