News Flash:

Dezvaluiri privind activitatea de la Fabrica de Tigarete Iasi

7 Februarie 2001
4250 Vizualizari | 0 Comentarii
Dezvaluirile din Ziua de Iasi, privind activitatea directorului de la Fabrica de Tigarete Iasi, Stelian Amarandei, se confirma. In saptamana 24-30 aprilie 2000, publicam in cotidianul nostru, sub titlul "Afacerea Fumul", aspecte privind unele nereguli de la Fabrica de Tigarete Iasi.
La acea vreme, s-a contestat faptul ca Stelian Amarandei era actionar la firma concurenta International Tabac (distribuitorul si producatorul marcilor Jet Set, Cooper si BF), incalcand astfel Legea nr. 11/1991 privind concurenta neloiala si Legea 31 modificata privind statutul societatilor comerciale. Tot atunci s-a semnalat ca "tunul" de un miliard de lei tras de firma Semiramis s-a facut cu acordul tacit al directorului Stelian Amarandei si al directorului economic Petronela Serban. "Spaga" ar fi fost de 40.000 de dolari. Acest lucru rezulta din faptul ca directorul economic nu a semnalat la timp faptul ca cecurile firmei Semiramis erau fara acoperire. Mai mult decat atat, un ofiter SRI s-a implicat in recuperarea unei file cec emise de firma Semiramis, care disparuse misterios de pe biroul directorului economic. Alta invinuire adusa este si faptul ca, printr-o politica abila, Stelian Amarandei a scos de pe piata tigaretele cu filtru produse de Fabrica de Tigarete (Snagov si Iasi), lasand loc noilor marci produse de firma greceasca (la care acesta era actionar). Argumentul care sustine aceasta conspiratie este reprezentat de faptul ca, in loc sa promoveze marcile traditionale Iasi si Snagov, inventeaza o marca noua, Virginia, pe care o promoveaza inutil. Aceasta marca nu putea sa apara pe piata avand ca producator Fabrica de Tigarete Iasi, deoarece era protejata de un mare producator de tigari. Numim acest procedeu conspiratie deoarece atat directorul cat si specialistii din industria tutunului cunosteau ca Virginia este o marca protejata. In urma acestor articole, ziarul Ziua de Iasi a cerut o ancheta. In urma cu trei saptamani, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a finalizat un control si se pare ca faptele semnalate au fost probate. Pana cand rezultatele controlului se vor face publice, Ziua de Iasi probeaza cele spuse cu date concrete.

Stelian Amarandei devine actionar la o firma concurenta

Stelian Amarandei a fost numit in functia de director al Fabricii de Tigarete prin decizia SNTR Bucuresti nr. 98/14 aprilie 1998.
La data numirii, Stelian Amarandei, Marieta Amarandei (sotia) si cetatenii greci Maniatis A. Perikis, Maniatis M. Perikis si Nicolau Konstantinos, erau asociati ai SC International Tabac SRL, cu sediul firmei in str. Moara de Vant nr. 17 Iasi (domiciliul directorului), avand in obiect de activitate comercializarea produselor de tutun. Prin actul de autentificare nr. 262 din 19 iulie 1999, aceasta societate se transforma in societate comerciala pe actiuni in care Stelian Amarandei si sotia sa detin 10% din actiuni.
La data de 29 noiembrie 1999, familia Amarandei cesioneaza actiunile detinute la SC International Tabac SA Iasi catre Alexandru Mircea si Alexandru Silvia, iar sediul s-a mutat in str. Moara de Foc nr. 35.
Facem precizarea ca, in aceasta perioada, intre Fabrica de Tigarete Iasi si SC International Tabac au existat relatii comerciale, pana la data de 29.11.1999, preluandu-se tigarete in valoare de 123.442.447 de lei, iar pana la data de 31.12.1999 in valoare totala de 6.493.206.660 de lei.
Livrarile de tigarete au fost efectuate in baza contractului de distributie nr. 5245/23.11.1999, data la care Stelian Amarandei inca mai detinea actiuni la aceasta societate.
Trebuie precizat faptul ca acest contract nu se afla inregistrat in evidenta Fabricii de Tigarete Iasi, acesta fiind doar in evidenta firmei International Tabac SA, care efectiv isi are biroul de reprezentanta in cadrul Fabricii de Tigarete Iasi. Acest contract a fost semnat de conducerea Societatii Nationale Tutunul Romanesc in data de 23.11.1999, iar in aceeasi zi, prin factura nr. 1343, se derula prima livrare de tigarete din fabrica.
La data de 22.02.2000 se incheie contractul de prestari servicii intre Fabrica de Tigarete Iasi si SC International Tabac SA pentru procesarea a circa 100 tone tutun lunar, in perioada 1.04.2000-31.12.2000, contract aprobat de catre directorul general al Societatii Nationale Tutunul Romanesc - Danut Marcel Cornea, in data de 29.03.2000.
In cursul anului 2000, Fabrica de Tigarete Iasi a procesat cantitatea de 83,972 tone de tutun pentru SC International Tabac SA.
Trebuie mentionat faptul ca in biroul pus la dispozitia SC International Tabac SA (fara chirie) isi desfasoara activitatea dl Perikis Maniatis (fost asociat), care, in acelasi timp, este reprezentantul firmei Sekap aflata in relatii comerciale cu Fabrica de Tigarete Iasi. Firma Sekap si International Tabac au, in mare parte, aceiasi actionari si sunt producatorii si distribuitorii marcilor de tigarete Jet Set, Cooper si BF, produse la Iasi.
Din cele prezentate mai sus, rezulta ca in aceasta perioada, de la numirea pe functia de director al sucursalei Fabrica de Tigarete Iasi, Stelian Amarandei a avut calitatea de asociat sau actionar la o societate comerciala concurenta, cu profil de activitate asemanator si in relatii comerciale, incalcandu-se astfel prevederile art. 142 din Legea 31/1990 republicata.
Consideram ca aceasta situatie putea fi evitata daca conducerea Societatii Nationale Tutunul Romanesc dispunea intocmirea angajamentelor de confidentialitate si a declaratiilor notariale pe proprie raspundere privind compatibilitatea ocuparii acestui post pentru toate persoanele numite in functii de conducere din sucursale.
In legatura cu derularea contractului de fabricatie din data de 24 februarie 1999 cu SC Sekap Romania SRL privind fabricarea in cadrul Fabricii de Tigarete Iasi a unor sortimente de tigarete in vederea comercializarii acestora atat in Romania, Ucraina si Moldova, mentionam faptul ca acesta a fost incheiat la nivelul Societatii Nationale Tutunul Romanesc SA.
In baza acestui contract, in cadrul Fabricii de Tigarete Iasi s-a produs, in cursul anului 2000, cantitatea de 292.552 milioane de tigarete.
Trebuie mentionat faptul ca, in cursul semestrului I 2000, firma Sekap a realizat o productie de numai 12 tone tigarete cu filtru.
SC Sekap Romania SRL beneficiaza de folosirea spatiilor de depozitare pentru pastrarea materiilor prime si a produselor finite fara plata unei chirii.
De asemenea, aceasta societate mai foloseste o serie de utilitati (birouri, curent electric etc.) fara plata.
Cine este responsabil pentru neincheierea unor contracte de inchirieri de incinte si neincasarea unor valori pentru plata utilitatilor?

Afacerile lui Stelian Amarandei si ale Petronelei Serban cu distribuitorii Fabricii de Tigarete Iasi
Se stie ca cele mai mari "tunuri" se trag cand fabricile de stat scumpesc tigarile. Sa vedem ce se intampla la scumpirile din primavara anului 1999.
Consiliul de administratie al Societatii Nationale Tutunul Romanesc Bucuresti, prin decizia nr. 53/19.04.1999, a transmis fabricilor de tigarete din tara noile preturi majorate pentru sortimentele de tigarete din productie interna valabile incepand cu data de 22.04.1999.
In perioada 20-21.04.1999, Fabrica de Tigarete Iasi a livrat la sase distribuitori (SC Semiramis SRL Iasi, SC Transgerom SRL Iasi, SC Danis Impex SRL Bacau, SC Sierra SRL Botosani, SC Viofemi SRL Suceava si SC Mazen SRL Suceava), cantitatea de 50.240 kg tigarete in valoare de 7,788 miliarde lei, fara ca acesti distribuitori sa aiba constituita garantia bancara prevazuta in contract (conform art. 10 alin. 3).
Mai mult, aceste livrari din perioada 20-21.04.1999 s-au efectuat catre cei sase distribuitori in conditiile in care Fabrica de Tigarete Iasi avea creante de incasat de la acestia in valoare de 8,2 miliarde lei.
Curios este ca la una din firmele de distributie (Transgerom SRL Iasi), directorul de vanzari este sotul directorului economic Petronela Serban.
In urma derularii acestei actiuni pentru Stelian Amarandei - director si Petronela Serban - contabil sef al Fabricii de Tigarete Iasi in cadrul Colegiului jurisdictional al Camerei de Conturi Iasi, este in curs de derulare prin dosarul nr. 2/2000, procesul pentru imputarea sumei de 1,107 miliarde lei.
Analizandu-se modul de derulare a acestui proces a rezultat ca, pentru prezentarea pieselor la dosar, intocmirea de expertize contabile si angajarea unui birou de avocatura pentru reprezentare, s-au incheiat trei contracte de prestari servicii pentru expertizare si asistenta juridica in valoare de 90 milioane de lei, din care 60 de milioane de lei achitate din conturile Fabricii de Tigarete Iasi si 30 de milioane de lei din conturile SNTR SA Bucuresti. Ne intrebam cum de s-a permis ca cei doi sa fie reprezentati de avocati platiti din banii fabricii.

Firma Semiramis intra in gratiile lui Amarandei

Prin contractul de distributie nr. 292/25.01.1999, incheiat cu SC Semiramis SRL Iasi, Fabrica de Tigarete Iasi a livrat tigarete catre aceasta firma, dar nu intreaga contravaloare a acestora a fost achitata.
Desi in contractul de distributie incheiat intre parti se stipuleaza la art. 10 alin. 3 si 4 ca "distribuitorul nu va putea ridica tigarete decat in limita garantiei constituite prin instrumentele bancare prevazute de lege (scrisoare de garantie bancara), iar in cazul folosirii biletului la ordin acesta este obligatoriu sa fie avalizat de banca", conducerea Fabricii de Tigarete Iasi, reprezentata prin Stelian Amarandei - director si Serban Petronela - director economic, a acceptat livrari fara respectarea celor de mai sus.
Acest fapt a dus la neincasarea contravalorii a trei facturi in suma de 609.057.287 de lei, iar Amarandei a vizat aceste bilete la ordin, dispunandu-se astfel livrarea marfii.
In prezent, firma este in curs de urmarire pentru recuperarea creantelor in valoare totala de 1.017.208.214 lei (inclusiv penalitati), facand obiectul dosarului penal nr. 8/2000 in cadrul Tribunalului judetean Iasi.
In final trebuie adaugat faptul ca, la 31.12.2000, Fabrica de Tigarete Iasi inregistreaza o pierdere de 5,4 miliarde lei, iar volumul creantelor este de 67,2 miliarde. Acestea sunt rezultatele dezastruoase inregistrate in urma conducerii defectuoase a Fabricii de Tigarete Iasi de catre cuplul Stelian Amarandei si Petronela Serban. Mai mult decat atat, din cei 702 muncitori la aceasta data, in Fabrica de Tigarete Iasi mai lucreaza 334 angajati, iar nivelul accizelor neplatite la bugetul de stat este de circa 58 de miliarde lei.

Cum se apara Amarandei

Stelian Amarandei considera ca derularea contractului incheiat cu firma greceasca Sekap este unul benefic societatii si nu implica un act de concurenta neloiala.
"Acest contract a fost semnat deoarece linia ITM, importata din Olanda, functiona numai la 10% - 15% din capacitate. In urma colaborarii cu firma greceasca, am reusit sa platim amortizarea acestei linii, care se ridica la 180 de milioane de lei lunar. In plus, anul trecut, colaborarea cu Sekap ne-a adus un venit de aproximativ 500.000 de dolari", a spus Amarandei.
La prima vedere, declaratia te induioseaza, insa trebuie precizat ca aceasta colaborare a produs o scadere cu 1.270 de tone a productiei fizice a Fabricii de Tigarete Iasi, permitand firmei la care Amarandei este actionar sa acopere locul lasat pe piata cu tigari Jet Set, Cooper si BF. Oare merita sa inchiriezi liniile de productie si sa incasezi 500.000 de dolari contra unui segment important de piata?
Directorul Amarandei nu a putut, insa, oferi un raspuns in ceea ce priveste o serie de contracte derulate cu mai multi distribuitori, in anul 1999.
"Aceste firme au ridicat marfa cu bilete la ordin avalizate, in vreme ce contractele au fost semnate la Bucuresti", a declarat Amarandei, care nu a putut oferi insa explicatii cum de unor firme fara garantia specificata in contract le-a fost, totusi, livrata marfa in valoare de miliarde de lei.
Cu privire la faptul ca au fost angajati avocati platiti din banii fabricii pentru a-i apara pe Stelian Amarandei si Petronela Serban intr-o cauza in care se vorbeste de prejudicii aduse societatii, directorul declara: "Am primit aprobare din partea SNTR pentru a angaja un avocat si un expert, conform adresei cu numarul 4.822, din 24.07.2000", insa pe respectiva aprobare nu figura nici o suma.
Ne intrebam: cat a platit Amarandei, ca parte fizica, avocatilor?
Ziarul Ziua de Iasi cere noii conduceri a Societatii Nationale a Tutunului Romanesc si Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa puna capat jafului de la Fabrica de Tigarete Iasi. Speram ca argumentele prezentate mai sus sa fie convingatoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1450 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016176 (s)