Magazin

DEZVALUIRI SOCANTE. O inalta fata bisericeasca a colaborat cu SECURITATEA

Publicat: 10 dec. 2014

Ca sa poata ocupa functia de decan al Facultatii de Teologie a Universitatii “Aurel Vlaicu”, preotul profesor doctor Ioan Tulcan a trebuit sa dea o declaratie olografa si stampilata, pe propria raspundere, conform careia nu a facut parte din “aparatura” Securitatii lui Ceausescu.

Fost ocupant al demnitatii de preotparoh la Catedrala veche, Ioan Tulcan este, acum, “doar” slujitor al respectivei parohii, situata la un colt distanta de biroul sau de decan, pentru care a marturisit stramb, scrie specialarad.ro.

Selectand din CV-ul public al preotului aradean perioada in care ar fi putut colabora cu securitatea, se poate observa:
Studii liceale: – 1970 – 1975: Seminarul Teologic Caransebes
Studii universitare – 1976 – 1980: Institutul Teologic Universitar din Sibiu
Studii postuniversitare – 1980 – 1982: cursuri de doctorat -Institutul Teologic Universitar Bucuresti; 1982-1986: studii de specializare la Universitatile din Erlangen si Heidelberg (Germania);
1986: titlul de Doctor in Teologie al Universitatii din Heidelberg (echivalat in 1995, la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucuresti)

Intre 1987 – 1988, Ioan Tulcan a fost arhivist la Centrul eparhial Arad, iar din 1988 pana in prezent este preot la Parohia Ortodoxa Romana Arad Centru (Catedrala Ortodoxa veche).

Tocmai cea mai onoranta si incununata de succese perioada din viata sa, respectiv studiile in Germania incununate de un doctorat dublu-echivalat par a fi problema care i-a aruncat cariera in derizoriu profesorului-teolog. Prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie se observa clar ca partea declaranta Tulcan Ioan a fost colaborator al fostei securitati:

Presedintele Consiliului Academic al Universitatii “Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihut, a declarat pentru specialarad.ro ca problema preotului Tulcan cu respingerea recursului la ICCJ a fost analizata in Senatul Universitatii.

“Dansul a declarat, atat verbal, in fata Senatului, cat si scris, ca ceea ce magistratii au hotarat a fi colaborare cu securitatea a fost doar «o colaborare de forma, nu si de fond», in perioada in care a studiat in Germania. Dupa cum se stie, fiecare masterand sau doctorand roman era nevoit sa semneze un angajament de colaborare cu serviciile secrete ale statului daca voia sa studieze dincolo, asa incat cazul preotului decan Tulcan este unul deloc singular. Ne-a asigurat ca nu exista nicio declaratie a sa impotriva vreunui aproape”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihut.
Adauga un comentariu