Actualitate

DEZVALUIRI TERIBILE! Cadavre, descoperite in curtea unei mari institutii din Iasi – FOTO

Publicat: 17 ian. 2016

@ Chiar daca, zi de zi, ieseni sau turisti intra in curtea acestei importante institutii, nimeni nu are habar ce eveniment crunt s-a petrecut aici! @ Multi dintre ei ar ramane marcati daca ar afla despre descoperirea macabra facuta aici @ Sute de cadavre, o imensa groapa comuna si descrieri teribile, facute de persoane care-si amintesc despre toate acestea
 
Una dintre strazile incarcate de istorie, loc pe unde inclusiv marii scriitori ai tarii Mihai Eminescu si Ion Creanga au trait clipe de maxima efervescenta creationala si culturala, anume Vasile Pogor, a fost aproape jumatate de secol cimitir pentru sute de soldati sovietici. Concret, in curtea locului unde se afla acum Muzeul Literaturii Romane (MLR), imediat dupa 1945 a aparut un cimitir, in care au fost ingropati soldati ai fostei Uniuni Sovietice (URSS), morti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si: SENZATIONAL! Cauzele unei crime odioase, vechi de peste 20 ani, dezvaluite intr-o maniera scandaloasa – GALERIE FOTO

Citeste si: Statuia disparuta a soldatului sovietic aprinde un conflict diplomatic

„Copil fiind, eu am locuit pe actuala strada Nicolae Gane, la doar cativa metri de actuala locatie unde functioneaza Muzeul Literaturii… Nu stiu cati mai cunosc acum acest lucru, dar vreau sa va spun ca, imediat dupa 1945, aici a fost un cimitir rusesc, unde au fost ingropati sute de soldati sovietici care au murit pe front in Al Doilea Razboi Mondial. Cimitirul a fost aici ani buni si chiar a fost si o legenda povestita de cei mai batrani, ce este legata de un ofiter rus care a fost ingropat aici si care avea un caine… Batranii mi-au spus ca, acest caine s-a urcat pe mormantul rusului si a refuzat sa mai manance sau sa doarma si a murit alaturi de stapanul sau. Da, a fost un loc care tine de viata urbana a Iasului si de ceva despre care noile generatii ar trebui sa cunoasca”, a povestit un iesean care locuieste in zona.
 
Statuia ostasului sovietic, transformata in calul lui Mihai Viteazu
 
De precizat ca, la Iasi, statuia ostasului sovietic s-a transformat in calul lui Mihai Viteazu. Astfel, acum aproapte zece ani, disparitia monumentului din Copou (zona Rond Agronomie – n.r.) a fost sesizata de un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. In acest caz, ambasada a trimis o nota de protest, la acel moment, o nota catre presedintele Romaniei.

Citeste si: Asa ceva a fost descoperit in cel mai mare cimitir din Iasi. O femeie face dezvaluiri cutremuratoare – GALERIE FOTO

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

„Inaugurat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, monumentul ostasului sovietic a beneficiat de un tratament privilegiat, fiind amplasat în Dealul Copou si introdus, în 1956, în Lista monumentelor istorice. Din 1991, opera comemorativa a fost amplasata în Cimitirul Eternitatea, de unde a fost dezafectata în 1998 pentru… restaurare. În aprilie 2007,  Ambasadorul Federatiei Ruse în România a adresat doua plângeri oficiale Administratiei Prezidentiale si Ministerului Afacerilor Externe, sesizând disparitia monumentului. În plin diferend diplomatic, presedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care România si alte câteva state din Europa si Asia au fost considerate tari problema, din cauza ca mormintele si monumentele militarilor sovietici ar fi îngrijite necorespunzator, desi realitatea din teren este cu totul alta. Pentru lamurirea acestei stari de fapt este necesara o analiza a situatiei mormintelor si monumentelor militarilor sovietici, amenajate, începând cu anul 1944, pe raza municipiului Iasi. Astfel, 133 de militari sovietici au fost înhumati în parcela eroilor sovietici din cimitirul iesean Eternitatea, iar alti 77 în cimitirul eroilor sovietici din curtea Casei Vasile Pogor. De asemenea, în memoria acestora au fost dezvelite trei monumente comemorative: în cimitirul Eternitatea, în curtea casei Vasile Pogor si în Dealul Copou. Dupa evenimentele din 1989, cimitirul militarilor sovietici din incinta Casei Vasile Pogor a fost dezafectat, osemintele fiind stramutate în cimitirul Eternitatea„, arata, intr-un document elaborat de Catalin Fudulu, cercetator care s-a preocupat de acest subiect.

Comentarii
  • Care-i, mă rog morala acestui articol în care ne pomeniți Ambasada Rusă și Putin? Mă tem că vă jucați cu vorbele și umblați pe cărări pe care românii (cel puțin unii)le doreau uitate.

  • De ce nu scrieti despre cimitirele ostasilor români, distruse recent in Transnistria ? S-au de cimitirele românilor arate complet de rusi din Crimeea ?

Adauga un comentariu