Eveniment-Social

Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 26 nov. 2013

@ Fie ca este vorba de locuri unde au fost formati mari dascali, au gazduit mari momente din istoria moderna a Romaniei sau au servit drept muzee, acestea risca sa dispara @ Imobile cu o istorie deosebita au ajuns simple ruine

Soarta crunta pentru importante cladiri – monument din centrul Iasului. Prada ignorantei si indiferentei autoritatilor, patru dintre imobilele marcante ale orasului au ajuns intr-o stare avansata de degradare. Toate inscrise pe lista monumentelor de patrimoniu national, Scoala Normala Vasile Lupu, Muzeul de Istorie Naturala, Filarmonica de Stat Moldova si actualul Corp E al Universitatii Al. I. Cuza (UAIC) din Fundatie sunt la un pas de prabusire. Conform datelor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, pentru doua dintre acestea exista deja proiecte avizate pentru reabilitare, ce asteapta finantare de la Ministerul Culturii.

Scoala dupa modelul lui Spiru Haret

Unul dintre aceste obiective, Scoala Normala Vasile Lupu, cunoscuta si sub numele de Institutul Vasilian, este o institutie istorica de formare a învatatorilor si educatorilor, cea mai veche de acest tip din Principatele Moldovei si Tarii Românesti. Aici, la 1863, Alexandru Odobescu, ministrul Instructiunii Publice de la acea vreme, îl numeste director pe Titu Maiorescu. De asemenea, la 1891 are inaugurarea actualui local din Dealul Copoului, amplasat în fosta ferma Pester. Dupa instaurarea regimului comunist, unitatea de invatamant este mutata, din 1954, in cladirile apartinând Scolii Normale de Învatatoare Mihail Sturdza din strada Toma Cozma, actualul Corp D al UAIC. Cu un trecut de peste un secol, realitatile actuale ale scolii sunt extrem de grele. Corpul principal de cladire este in stare avansata de degradare, iar cu toate ca e vorba de o cladire ce apartine patrimoniului cultural national, nu s-a facut nicio interventie care sa vizeze reabilitarea si restaurarea.

Locul unde a fost ales domnitorul Cuza, o simpla ruina 

Fosta casa a logofatului Vasile Rosetti a gazduit din anul 1844 Muzeul de Istorie Naturala, construit din initiativa membrilor Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac sau Gh. Asachi. Cu o forma patrata, situata pe bulevardul Independentei, casa este realizata in stilul neoclasic al vremii si cu elemente originale locale. Ea prezinta o importanta istorica prin faptul ca, din anul 1841, aici a functionat atat prima societate de medici si naturalisti, cat si primul muzeu de istorie naturala din tara. Mai mult, in celebra „Sala a elefantului” din aceasta cladire, in seara zilei de 3 ianuarie 1859, deputatii Partidei Nationale au stabilit sa sprijine candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Tarii Moldovei. Totusi, realitatile actuale arata ca respectul fata de trecut este ZERO. Crapaturi, pereti distrusi si acoperis din care au inceput sa cada bucati pe strada, toate acestea fac parte din ceea ce se petrece acum cu acest imobil. De asemenea, nici sediul Filarmonicii de Stat Moldova nu este intr-o stare mai buna. De mai bine de 20 ani, aflata in santier, nici pana in prezent nu s-au alocat fondurile necesare pentru refacerea edificiului. In plus, chiar de anul acesta, artistii sunt nevoiti sa-si sustina reprezentatiile artistice in alte locatii, inclusiv la mall.

Comentarii
  • titlul e prost, dar articolul este bun, ar trebui extins si cu alte exemple, sunt la tot pasul in Iasi, si intrebat dl Babai de la primarie ce are in plan cu aceste case,ca doar nu ia salar numai ca sa restaureze statuia lui Creanga din cimitirul Eternitate, e mult material pentru un „serial” si un subiect bun si important pentru oras-cica-viitoare capitala culturala europeana

    • Chiar nu se intreaba nimeni cum de a ajuns cladirea filermonicii in starea de ruina, cand din anii 1997 si mai inainte a primit anual fonsuri de la Ministerul Culturii pentru reparatii? A calculat cineva cati bani au fost virati de la buget pentru a salva aceasta cladire?

Adauga un comentariu