Actualitate

Dezvaluirile unui cunoscut medic din Iasi te vor soca! Nu ai crede ca intr-un spital se poate intampla asta sub ochii tuturor – VIDEO

Publicat: 19 apr. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1

@ Indiferent cat de mult iti doresti sa practici o meserie, daca simti ca nu faci parte din acel intreg, trebuie sa renunti @ Anii de practica isi spun cuvantul in orice profesie, chiar daca este vorba despre momente placute sau mai putin placute @ Desi este supus unei presiuni psihologice enorme mai tot timpul, acest doctor a preferat sa isi practice meseria pe care si-a ales-o cu drag

Unul dintre cei mai cunoscuti medici din Iasi a acceptat sa vorbeasca cu reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI despre meseria pe care o practica de-o viata. Chiar daca este un profesionist desavarsit, un moment care i-a marcat profesia il poarta zilnic. Cea mai grea etapa in tratamentul unui bolnav este momentul in care medicul trebuie sa ii comunice diagnosticul, lucru care se invata prin ani de practica, mai ales ca fiecare caz are specificul lui. De-a lungul carierei profesionale, prof. dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie Medicala din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iasi s-a confruntat cu mii de cazuri de cancer diferite, fiecare avand specificul si particularitatile lui. Un caz ce i-a ramas intiparit si de care isi aminteste ori de cate ori este intrebat, este al unui pacient care avea nevoie de o sonda gastrica de alimentatie, motiv pentru care bolnavul nu voia absolut deloc sa accepte asa ceva.

Citeste si: Acest medic cerseste pe la toate portile! Un sat intreg din Iasi isi plateste viata – FOTO, VIDEO

„Mi-a ramas un caz in minte, nu am avut niciun fel de esecuri la comunicarea diagnosticului, am avut un esec in sensul in care un pacient, cand a aflat ca trebuie sa i se monteze o sonda gastrica de alimentatie, nu o dorea si noi medicii insistam, pentru ca era absolut necesar din punct de vedere medical, fara aceasta erau consecinte negative grave. Nu am inteles prea mult pacientul, care era traumatizat de a i se face o gaura in stomac pentru sonda, nu a acceptat si sotia incerca sa il convinga si intr-un moment in care noi lipseam din salon, pacientul s-a aruncat de la geam. A fost singurul esec, se intampla cu multi ani in urma, eram la Spitalul Sf. Spiridon. Acolo a fost tot un defect de comunicare”, isi aminteste prof. dr. Lucian Miron, medic oncolog.
 
„Comunicarea diagnosticului in oncologie este o arta”
 
Din prisma experientei, comunicarea diagnosticului unui pacient este un moment extrem de dificil, ce trebuie analizat cu atentie inainte de a-i fi explicat bolnavului. Sunt si pacienti care explica medicilor ca nu sunt de acord sa afle diagnosticul, lucru ce poate pune in dificultate inceperea si aplicarea tratamentului bolnavului, pentru simplul motiv ca nu exista cooperarea necesara intre pacient si doctor. Nimeni nu poate invata din carti specifice modul in care trebuie sa le explice bolnavilor existenta cancerului, insa cu timpul, prin practica la capataiul bolnavului, acest lucru se deprinde pentru fiecare cadru medical.

Citeste si: Cel mai tare spital din Iasi aruncat in aer de un scandal conjugal! Totul se petrecea sub ochii medicilor – FOTO, VIDEO

„Comunicarea diagnosticului in oncologie este o arta pe care nu o inveti din carti, ci trebuie sa o inveti din practica. Practica este extrem de importanta, nu ai o reteta comuna pentru toti pacientii, este o arta extrem de complexa si de individualizata pe fiecare caz in parte. Comunicarea se face in functie de ceea ce doreste pacientul sa afle. Unii pacienti spun ca nu ii intereseaza, raman pe mainile medicului. Pentru pacientii care sunt expusi la riscuri in timpul tratamentului, care este destul de complicat, cu consecinte grave, necesita o cooperare intre medic si bolnav, sa inteleaga diagnosticul. Acesti pacienti care nu vor sa afle sunt de obicei firi complexe intelectual, care de fapt cunosc foarte bine situatia, intuiesc diagnosticul, dar pentru protectia lor psihologica nu vor sa le fie confirmat”, a adaugat medicul oncolog. Fiind o presiune psihologica asupra oncologilor medicali, desi in prima instanta la examenul de rezidentiat accepta cu mare dorinta aceasta specializare, pe parcursul primului an sunt si persoane care prefera sa isi schimbe specializarea, pentru ca simt ca nu sunt in locul potrivit.
 
Nu a vrut sa paraseasca niciodata oncologia
 
In toti anii in care a profesat, prof. dr. Lucian Miron povesteste ca nu a fost tentat niciun moment sa paraseasca oncologia medicala in detrimentul altei specializari, pentru ca ii place foarte mult ceea ce face, chiar daca sunt momente in care sufera dupa un pacient de care a fost foarte atasat, sau sunt momente in care se simte neincrezator si dezarmat. Fiecare medic care este in aceasta situatie, povesteste chiar doctorul, recupereaza psihologic si reuseste in cele din urma sa isi duca la bun sfarsit promisiunea pe care a facut-o: sa salveze vieti. Nu de putine ori, doctorul se intalneste cu cei care i-au fost pacienti si se bucura impreuna de momentele din prezent, insa recunoaste ca sunt si persoane care il asociaza cu perioada in care au fost bolnave si prefera sa schimbe o vorba doar la telefon, pentru a nu-si aminti de perioada trista prin care au trecut.

Adauga un comentariu