Local

Dezvalurile celor de la fostul loc de munca

Publicat: 12 aug. 1999

•Directoarea Finantelor Publice Locale a profitat de functia din care a fost data afara •Conform actelor, Georgeta Stirbu a profitat de functia de director economic la Moldomobila SA, creind un prejudiciu de citeva milioan de lei •”Este o incenare a celor de la Moldomobila”, spune Stirbu

Prima doamna a Finantelor Publice Locale, Georgeta Stirbu, ocupa o functie de care depind in mod direct finantele municipalitatii. In functie de cum va merge Directia Finantelor publice Locale, strazile pe care circulam vor fi (sau nu) curate si reparate, becurile ard sau nu noaptea, Piata Natiunii va fi (sau nu) construita din banii necesari cu stringenta invatamintului, sanatatii sau Protectioei Copilului. Si, dupa cite se stie, Primaria are multe restante in strringerea taxelor locale. Ca atare, nu putem ignora antecedentele mai putin magulitoare a celei care, prin natura si importanta functiei pe care o ocupa, este mina dreapta a primarului Simirad, dar care a fost data afara disciplinar din postul de director ecomonic (lucru rar intilnit) de la SC Moldomobila SA, cu litera „i” Codul Muncii.

Vii cu hirtiile

Dupa o activitate de 19 ani in cadrul Moldomobila SA, in urma unui concurs, Georgeta Stirbu reuseste sa ajunga in postul de director economic al intreprinderii amintite. Avanseaza de la economist stagiar pina la postul de director. Pentru cei care au cunoscut-o de-a lungul timpului odata cu avansarea atitudinea ei s-a schimbat complet. In perioada de peste un an cit a ocupat postul, conform actelor aduse ca probe de conducerea Moldomobila SA iasi, Georgeta Stirbu a profitat de functia sa. Pentru conformitate citam din procesul verbal al consiliului de administratie al SC Moldomobila SA cu care ocazie i sa si desfacut disciplinar contractul de munca: „Dl. Director General prezinta CA o reclamatie grava primita la adresa D-nei Georgeta Stirbu – director economic, reclamatie semnata si care se verifica in realitate.
Rezulta ca D-na Stirbu in calitatea pe care o avea, a cumparat unele piese din cadrul gestiunii la preturi foarte mici fata de cele din contabilitate. Aceste preturi nu acopera nici macar pretul furnirului sau al manoperei luate separat. Din actele prezentate rezulta o diferenta intre pretul din contabilitate si cel efectiv platit de 5.179.940 lei (asta in 1997) numai la acesta garnitura xRegala”.
Aceasta fapta nu reprezinta un caz izolat. Printre altele a folosit angajatii fabricii in interes personal, a dat la reparat diferite obiecte de mobilier personale, a luat materiale din fabrica profitind de pozitia ei. Pentru multe din acestea „nu a achitatat contravaloarea decit la insistentele domnului director si cu mult timp dupa ce le-a ridicat fara nici un act legal”.

Dupa ce a recunoscut faptele, Georgeta Stirbu le infirma dupa ce a ajuns la DGFPL

Partea interesanta este ca d-na Georgeta Stirbu in cadrul aceleiasi sedinte recunoste faptele comise (?!!) si pentru a anticipa o eventuala desfacere a contractului de munca disciplinara isi da chiar demisia:”In fata consiliului de administratie a recunoscut faptele comise, insa a considerat ca poate beneficia de anumite facilitati in calitate pe care o are de director economic, deasemenea face mentiunea ca in urmatoarele zile va achita diferenta de pret la produsele mentionate in material. Totodata solicita sa i se aprobe cererea de demisie din functia de director economic.
Tinind cont de abaterile savisite de directorul economic membrii CA au hotarit emiterea deciziei de imputare pentru prejudiciul nerecuperat, ridicarea mandatului de director economic conform art. 99 si 105 din Legea 31/90 si Circulara Guvernului Romaniei nr. 291/1991, functie devenita incompatibila cu faptele comise si in baza Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca, desfacerea disciplinara a contractului de munca”.
Ne punem intrebarea legitima ce avantaje intelege sa aiba acesta persoana in functia de Director al Finantelor Publice Locale daca intr-o alta functie de director a inteles sa aiba.
Doamna Georgeta Stirbu relativ la cele de mai sus ne-a replicat: „Aceste fapte reprezinta inscenari ale directorului general al Moldomobila, d-nul Ghircoias”. Dupa o perioada de 19 ani lucrati in aceeasi fabrica in care timp de mai multi ani Ghircoias a fost director, credem ca daca ar fi fost vorba de o antipatie personala nu ar fi ajuns niciodata director economic si probabil ar fi plecat din fabrica dintr-o functie mult inferioara (inainte de a fi director a fost sef de birou).
Paul URSUloading...

Adauga un comentariu