News Flash:

Dezvoltarea sectorului viticol

29 Decembrie 1999
1252 Vizualizari | 0 Comentarii
•In ultimii ani, in Romania, plantatiile viticole ocupate cu soiuri nobile s-au redus cu peste 50%, ajungand in prezent la cca 110 mii/ha, datorita defrisarilor masive si inlocuirii lor cu hibrizi producatori direct (HPD).

Suprafetele ramase in cultura au fost, in mare parte, neglijate de unii proprietari sau administratori, in principal datorita lipsei de resurse financiare.
In aceasta etapa critica pentru viticultura, S.C. VINIA S.A. Iasi a initiat un program de mentinere in cultura a unor astfel de plantatii, in unele podgorii de renume din judetul Iasi si din tara.
Astfel, in anii 1997, 1998, 1999, S.C. VINIA S.A. Iasi a finantat intretinerea in fiecare an a 6000-7000 ha plantatii viticole, in special in podgoriile Cotnari, Iasi, Husi, Murfatlar, Tulcea, Sarica Niculitel, Odobesti, Dealurile Buzaului, Dealul Mare etc., ceea ce reprezinta 6-7% din viticultura tarii. In acest scop a alocat anual 90-120 miliarde de lei.
In paralel cu aceasta actiune, S.C. VINIA S.A. Iasi si-a dezvoltat un sector viticol propriu, care numai in judetul Iasi depaseste 500 de hectare si este in continua crestere. In primavara anului 2000, S.C. VINIA S.A. Iasi va infiinta peste 100 ha plantatii noi, cu soiuri nobile de mare perspectiva in podgoria Cotnari si centrul viticol Bohotin, pentru care in prezent are asigurat materialul saditor, terenul este desfundat si se lucreaza la intocmirea proiectelor. Aceste terenuri se regasesc in areale viticole traditionale si in podgorii de renume.
Pentru realizarea acestui obiectiv, S.C. VINIA S.A. Iasi a recurs la urmatoarele forme:
a) - cumpararea de terenuri cu plantatii viticole sau pe care au existat plantatii ce au fost defrisate.
b) - arendarea de terenuri, in care sens, in prezent, are incheiate contracte de arendare cu peste 1250 proprietari de terenuri (arendatori), in special in zonele Cotnari, Ceplenita, Bals, Uricani, Tomesti, Raducaneni, Cozmesti etc.
c) - diferite forme de asociere cu persoane fizice, asociatii familiale si juridice, societati comerciale cu capital majoritar de stat etc.
Important pentru viitorii nostri colaboratori:
In podgoriile cu renume din judetul Iasi si din tara, S.C. VINIA S.A. Iasi dezvolta si in continuare diferite forme de colaborare cu proprietarii de plantatii viticole si de terenuri agricole, care pot fi proprietari individuali, asociatii viticole, societati comerciale, actionari si locatori din societati comerciale agricole cu capital majoritar de stat, precum si orice alt proprietar de plantatii si teren agricol.
In acest sens, doritorii se pot adresa in scris sau telefonic la S.C. VINIA S.A. Iasi sau la centrele noastre teritoriale din Cotnari, Tg. Frumos, Tomesti, Raducaneni, Cozmesti, Voinesti, Sipote, Movileni, Probota.
Formele de colaborare pe care le propunem sunt:
1). Arendarea. Proprietarii de plantatii si terenuri, actionarii si locatorii din fostele IAS si statiuni de cercetare, care doresc sa arendeze terenul, vor incheia cu S.C. VINIA S.A. Iasi un contract de arendare, in conditiile Legii nr. 16/1994 (cu modificari aduse ulterior). Marimea arendei se negociaza direct fiind in functie de calitatea terenului si plantatiei. Plata arendei se face anual in bani, grau, struguri, vin sau mixt.
2). Cumpararea de plantatii sau teren agricol in areale viticole. Proprietarii de plantatii si terenuri, inclusiv actionarii si locatorii din societatile comerciale cu capital majoritar de stat, care doresc sa vanda terenul, se pot adresa la S.C. VINIA S.A. Iasi sau la centrele teritoriale. Pretul de vanzare al terenului si plantatiei se stabileste in functie de calitatea acestora si de zona in care se afla. Plata se face imediat ce au fost perfectate actele de vanzare.
3). Asocierea. S.C. VINIA S.A. Iasi este deschisa pentru asociere cu persoane fizice si juridice, proprietari de plantatii viticole si de terenuri agricole, inclusiv actionari si locatori.
Forma de asociere poate fi simpla, in participatiune sau in diferite alte forme pe care partile le stabilesc de comun acord.
Asocierea in participatiune se poate realiza inclusiv cu adunarile generale ale salariatilor (PAS) din societatile comerciale cu capital majoritar de stat care se privatizeaza.
Doritorii se pot adresa la S.C. VINIA S.A. Iasi sau la centrele teritoriale.
4). Concesionarea. S.C. VINIA S.A. Iasi preia in concesionare, pe termenul prevazut de lege, terenuri ocupate cu plantatii viticole sau pe care se pot infiinta plantatii viticole, in conditiile prevazute de lege.
5). In conformitate cu prevederile legislatiei, S.C. VINIA S.A. Iasi va investi capital in cumpararea de actiuni atat separat cat si impreuna cu concesionarea de teren agricol.
6). S.C. VINIA S.A. Iasi este deschisa oricaror altor forme de colaborare cu proprietarii de plantatii viticole si terenuri agricole.
Doritorii se pot adresa la:
a). Sediul S.C. VINIA S.A. Iasi - telefon 032/132700, la biroul de contractari si achizitii.
Adresa societatii: S.C. VINIA S.A. Iasi - bdul Metalurgiei nr. 4, cod 6600, municipiul Iasi, judetul Iasi.
b). La centrele teritoriale ale S.C. VINIA S.A. Iasi din comunele Cotnari, Tg. Frumos, Tomesti, Raducaneni, Cozmesti, Voinesti, Probota, Sipote.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015881 (s)