Local

DGASPC Iași a înregistrat peste 300 de cazuri de copii abuzați în primele șase luni ale anului 2020. Cei mai mulți copii sunt supuși neglijenței, abuzului psihic și sexual

Publicat: 19 sept. 2020
DGASPC Iași a înregistrat un număr dublu de cazuri de copii abuzați în prima jumătate a anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Numărul cazurilor de copii abuzați în primele luni ale anului 2020 este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2019

DGASPC Iași a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 un număr dublu de cazuri de copii abuzați comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai întâlnite forme de abuz, pentru care minorii ajung în centrele de plasament, sunt neglijența, agresiunea psihică și sexuală. În cazul abuzurilor fizice, sexuale și psihice se impune scoaterea copiilor din familie, în regim de urgență

DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) Iași a identificat, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, un număr de 308 cazuri de copii abuzați. Acest număr este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 177 de cazuri. Neglijența repetată, agresiunile psihice și sexuale sunt cele mai întâlnite forme de abuz la care sunt supuși copiii din județul Iași. Pentru cazurile de agresiune sexuală, fizică, dar și emoțională se impune instituționalizarea în regim de urgență a victimelor.

„În structura DGASPC Iași funcționează Centrul de Servicii Sociale în regim de Urgență, care are în componență Centrul de primire în regim de urgență Iași, unde am încadrat 14 beneficiari până la data de 30 iunie 2020. Totodată, am reușit până la aceeași dată să încadrăm, în Centrul Rezidențial «Sf. Mina» un număr de șase beneficiari”, au specificat reprezentanții DGASPC Iași.

Situația economică din primele luni ale anului 2020 a afectat mai multe familii din Iași

În colaborare cu primăriile din localitățile cu situații financiare dificile, DGASPC Iași încearcă să vină în sprijinul familiilor care au copii minori pe care nu îi pot întreține. Condițiile precare de trai și neglijența în repetate rânduri ale părinților față de copii impune plasarea lor în centrele de protecție socială. Din păcate, ajutoarele primite de mulți părinți sunt date la schimb pentru băuturi alcoolice, singura soluție fiind decăderea din drepturile părintești. În acest an, din cauza situației economice, din mai multe familii s-au luat toți copiii minori, fiind transportați în centrele de plasament.

„Anul acesta sunt mai multe situații în care dintr-o familie s-au luat mai mulți copii. Situațiile acestea sunt întâlnite, mai des, în zonele din sudul județului, unde este un grad mai mare de sărăcie”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Situația copiilor supuși unei forme de abuz în perioada ianuarie – iunie 2020

În cadrul DGASPC Iași, conform ultimului raport, în primul semestru al acestui an, în sistemul de protecție au ajuns 178 de copii. Dintre aceștia, 155 provin din familii sau din mediul stradal, 10 din maternitate și 13 din spitale. Din totalul de 308 cazuri sesizate la conducerea DGASPC Iași, în perioada ianuarie – iunie 2020, 81 de copii au fost internați în centrele de plasament. Au fost identificate 155 de cazuri de copii neglijați, 76 abuzați psihic sau emoțional, 43 agresați sexual și 28 fizic. Nu în ultimul rând, au fost sesizate și 4 cazuri de trafic și câte unul pentru situația de exploatare prin muncă și sexuală.

„Din totalul de 178 de cazuri noi de copii intrați în sistemul de protecție, 20 se află în centrele de plasament ale DGASPC, 56 se află în Centrul de Primire în Regim de Urgență, 43 în asistență maternală și 56 în plasament familial”, se arată în raportul DGASPC Iași.

Adauga un comentariu