Boli si tratamente

Diabet: controlul glicemiei protejeaza sănătatea creierului

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diabet controlul glicemiei protejeaza sănătatea creierului
Controlul nivelului de zahăr din sânge, adica al glicemiei, ajută persoanele cu diabet să-și protejeze sănătatea creierului și îmbunătățește capacitatea cognitivă

Controlul nivelului de zahăr din sânge, adica al glicemiei, ajută persoanele cu diabet să-și protejeze sănătatea creierului și îmbunătățește capacitatea cognitivă, potrivit unui nou studiu științific. În caz de supraponderalitate, pierderea în greutate ar fi, de asemenea, benefică.

Gândiți, învățați si va amintiți mai bine lucruri, îmbunătățiți-vă abilitățile cognitive! Acest lucru ar fi oferit de un control bun al zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu.

Publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, acest studiu indică faptul că un control glicemic mai bun la diabeticii de tip 2 este asociat cu o performanță cognitivă mai bună, comparativ cu cea observata la pacienții cu un control redus sau slab al nivelului de glucoză din sânge.

Studiul a fost realizat cu 1.100 de participanți. Un grup a fost intervievat, in trei sesiuni pe an, despre dietă, activitate fizică și sprijin social, în timp ce un al doilea grup și-a schimbat dieta și activitatea fizică printr-un program care a vizat sa ii faca sa piarda 7% din greutatea lor într-un an și sa mențina această pierdere în greutate în timp. În paralel, au fost efectuate teste cognitive la 8-13 ani după începerea studiului.

De ce controlul glicemiei protejeaza sănătatea creierului

„Este important să vă controlați corect zahărul din sânge pentru a evita efectele nocive ale diabetului asupra creierului”, a comentat prof. Owen Carmichael, autor principal al studiului și director al departamentului de imagistică biomedicală al Pennington Biomedical Research Center of Baton Rouge (Louisiana, Statele Unite), potrivit Medical Xpress.

Deoarece „fiecare mică îmbunătățire a controlului glicemiei a fost asociată cu o mai bună cunoaștere”, a adăugat dr. Carmichael, coautor al studiului. Pe de altă parte, daca pierdeti în greutate, creierul va fi mai sanatos”, a avertizat profesorul Owen Carmichael.

Studiul a arătat că, deși un control glicemic mai bun are un efect benefic asupra cunoașterii, pierderea în greutate nu are întotdeauna acest efect. La participanții care erau deja obezi la începutul studiului, în special, pierderea în greutate a îmbunătățit memoria pe termen scurt, planificarea și controlul impulsurilor și capacitatea de a comuta între două sarcini, dar nu a îmbunătățit învățarea verbală și memoria generală.

„Persoanele cu diabet care nu isi controleaza obezitatea prea mult timp ar putea ajunge din punct de vedere cognitiv la un punct de neîntoarcere”, avertizează cercetătorii. Rețineți că acest lucru nu ar trebui să descurajeze pierderea în greutate, deoarece orice scădere în grasime este benefică pentru multe alte aspecte ale sănătății.

Adauga un comentariu