Sanatate

Diabet insipid: Definiție, simptome și tratament

Publicat: 16 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diabet insipid Definiție simptome și tratament
Diabetul insipid poate fi de două feluri: central și nefrogenic.

Diabetul insipid nu este o altă formă a diabetului, așa cum ați putea crede. Denumirea este asemănătoare doar din pricina modului în care se manifestă (sete și urinare excesivă), însă nu are nicio legătură cu glicemia.

Diabetul insipid este o afecțiune cauzată de funcționarea incorectă a rinichilor. Acest lucru se poate întâmpla dacă hormonul antidiuretic ADH, numit vasopresină, funcționează necorespunzător sau lipsește cu desăvârșire. În astfel de situații, apare fenomenul ce poartă denumirea de poliurie, adică emiterea unui cantități de mari de urină, dar diluată.

Diabetul insipid poate fi de două feluri: central și nefrogenic. Diabetul insipid central apare când nu este produsă suficientă vasopresină. Diabetul insipid nefrogenic se manifestă atunci când rinichii nu reacționează corespunzător în prezența vasopresinei.

Pentru a nu-l confunda cu diabetul zaharat, în continuare vă vom prezenta ce simptome prezintă și cum poate fi tratat diabetul insipid.

medic care ține în mâini doi rinichi de plastic
Diabetul insipid poate fi de două feluri: central și nefrogenic.

Diabet insipid: Simptome

Cele mai cunoscute simptome ale diabetului insipid sunt sete excesivă și urinare frecventă și în cantități mari (între 5 și 8 litri de urină, de culoare deschisă, zilnic). În cazul în care persoasna afectată alege să nu mai consume lichide, pentru a nu mai urina atât de des, poate apărea deshidratarea. Aceasta se manifestă prin slăbiciune, letargie, oboseală și crampe musculare.

Diabetul insipid este întâlnit la persoanele care au afecțiuni ale rinichilor (sindrom nefrotic, insuficienţă renală, pielonefrită) și la cele care au un nivel mărit al calciului în sânge. Totodată, această afecțiune apare frecvent la persoanele care nu consumă suficiente proteine sau care urmează un regim fără sare pentru o perioadă îndelungată.

Stabilirea cu exactitate a diagnosticului se face cu ajutorul unor analize de sânge și de urină, recomandate de medic. Astfel că, imediat ce ați observat aceste simptome, mergeți imediat la un consult medical.

bărbat care bea apă dintr-un bidon mare
Diabetul insipid este întâlnit la persoanele care au afecțiuni ale rinichilor și la cele care au un nivel mărit al calciului în sânge.

Tratament pentru diabet insipid

În cazul în care ați fost diagnosticat cu diabet insipid, medicul vă va recomanda un tratament pe bază de desmopresină, un hormon de sinteză care înlocuieşte cu succes acţiunea vasopresinei. În general, aceste medicamente se comercializează sub formă de spray-uri nazale, tablete sau injecții și se administrează numai sub îndrumarea medicului specialist.

Dacă pentru tratarea diabetului insipid central lucrurile nu sunt atât de complicate, când vine vorba despre diabetul insipid nefrogenic este nevoie și de adoptarea unui regim sărac în sare. De asemenea, sunt necesare diureticele sau antiinflamatoarele.

În situația în care nu este urmat un tratament adecvat, diabetul insipid nu cauzează insuficiență renală cronică și nici nu presupune efectuarea dializei. În schimb, organismul nu reține o cantitate suficientă de lichide pentru funcționarea corectă, fapt ce duce la deshidratare și deficiențe de minerale, în special sodiu, potasiu și calciu. Complicațiile se pot manifesta prin gură uscată, scădere în greutate, cefalee, tensiune arterială scăzută, dureri musculare și oboseală.

trei tipuri de injecții
În cazul în care ați fost diagnosticat cu diabet insipid, medicul vă va recomanda un tratament pe bază de desmopresină.
Adauga un comentariu