Boli si tratamente

Diabetul de tip 1: simptome si cauze?

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diabetul de tip 1 simptome si cauze
In cazul diabetului de tip 1, dieta corectă de adoptat este pur și simplu o dietă echilibrată

Diabetul de tip 1 sau insulino-dependent se caracterizează prin absența producerii de insulină. Această boală autoimună începe adesea înainte de vârsta de 20 de ani. Sistemul imunitar, dintr-un motiv necunoscut, atacă și distruge celulele pancreasului care secretă insulină. Iata care sunt simptomele si cauzele diabetului de tip 1!

Diabetul este o patologie caracterizată printr-o creștere anormală a zahărului din sânge, adică a nivelului de zahăr din sânge. În diabetul de tip 1, care afectează între 8 și 10% dintre diabetici, această creștere se datorează unei boli autoimune.

Sistemul imunitar, dintr-un motiv necunoscut, atacă și distruge celulele pancreasului care secretă insulină. Acest lucru determină un deficit de insulină foarte semnificativ, care contribuie la hiperglicemie ridicată. Prin urmare, acest tip de diabet apare adesea rapid, cel mai adesea între 13 și 20 de ani, dar uneori chiar și la pacienții cu vârsta de până la 6 luni. Dar, în cazuri rare, diabetul de tip 1 poate apărea și la o persoană de 50 de ani”, adaugă specialistul. Această boală poate duce rapid la deteriorarea diferitelor organe, în principal rinichii, ochii, nervii sau vasele de sânge.

Cauzele diabetului de tip 1

Diabetul de tip 1 are o origine autoimună: înseamnă că corpul se va întoarce împotriva propriilor sale celule. Într-adevăr, anumite celule albe din sânge, numite limfocite T, vor ataca celulele endocrine ale pancreasului care produc insulină, numite insulele Langherans.

Când insulele Langherans sunt distruse de limfocitele T, care le identifică greșit ca o amenințare, acest lucru are ca rezultat o scădere dramatică a secreției de insulină. Cu toate acestea, rolul acestui lucru este de a menține glicemia la valori normale, făcând glucoza să pătrundă în țesuturile corpului, cum ar fi grăsimea sau mușchii. Când nu mai există insulină, glucoza va rămâne în sânge, crescând astfel nivelul zahărului din sânge. Când aceasta depășește 1,2g/l, se consideră hiperglicemie.

Simptomele diabetului de tip 1: debut rapid

Simptomele diabetului de tip 1 apar în general rapid, spre deosebire de diabetul de tip 2, care poate rămâne tăcut mult timp. Începe cu îndemnuri frecvente de a urina și cu sete mai mare decât de obicei. Acest lucru poate evolua apoi spre pierderea în greutate, oboseală, senzația de foame intensa sau chiar cetoacidoză. Această complicație gravă se întâmplă mai repede la copii și poate duce la deshidratare, vărsături, dureri abdominale.

Tindem să credem că diabetul de tip 1 este ereditar, dar în realitate, a avea părinți cu această patologie duce doar la o predispoziție scăzută. Mai degrabă diabetul de tip 2 este ereditar.

La primele simptome sugestive ale diabetului, în special la copii, este esențial să consultați rapid un medic, pentru a evita primele complicații. Medicul curant va putea pune diagnosticul prin efectuarea unui test de sânge care prezintă hiperglicemie peste 1,20g/l. Acest lucru trebuie aspectat de cel puțin 2 ori pentru ca diabetul să fie dovedit.

Complicatia diabetului de tip 1: cetoacidoza diabetica

Diabetul de tip 1 care nu este diagnosticat sau slab controlat prin tratament poate duce rapid la complicații acute. Cea mai frecventă este cetoacidoza diabetică. Acest lucru se întâmplă atunci când organismul nu poate folosi suficientă glucoză pentru energie și, prin urmare, extrage energie din acizi grași. Dar această utilizare lasă deșeuri de substanțe acide, care provoacă apoi diferite simptome mai mult sau mai puțin grave: deshidratare, greață, vărsături, dureri de stomac, dificultăți de respirație, care pot merge apoi până la confuzie și comă. Cetoacidoza diabetică necesită spitalizare urgentă: de fapt, coma cetoacidoza este cea mai frecventă cauză de deces legată de diabetul de tip 1. De aceea este necesar, în cazul diabetului de tip 1, să stabiliți rapid un tratament adaptat.

Alimentatia indicata in caz de diabet de tip 1

In cazul diabetului de tip 1, dieta corectă de adoptat este pur și simplu o dietă echilibrată, pentru a evita creșterea excesivă în greutate. Această dietă nu este atât de diferită de ceea ce ar trebui să mâncăm cu toții. Este necesar să se contribuie la controlul glicemiei diversificate și adaptate la activitatea fizică a pacientului. Prin urmare, este necesar să se evite cât mai mult posibil zaharurile. Deoarece dieta trebuie adaptată la particularitățile fiecărui pacient, este recomandabil să consultați un dietetician sau diabetolog. Acesta poate seta o doză și un ritm de aport de insulină în funcție de dietă, activitate fizică, greutate și obiceiuri.

Adauga un comentariu