Boli si tratamente

Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală

Publicat: 21 dec. 2020
Diabetul de tip 2 care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală
Diabetul se caracterizează printr-un exces de zahăr în sânge și, prin urmare, un nivel ridicat de glucoză.

Aproximativ 90% dintre diabetici sunt afectați de diabetul de tip 2. În majoritatea cazurilor, afectează persoanele în vârstă, dar tot mai mulți tineri dezvoltă această afecțiune. O predispoziție genetică sau o igienă deficitară a vieții îi pot favoriza apariția. Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală?

Diabetul se caracterizează printr-un exces de zahăr în sânge și, prin urmare, un nivel ridicat de glucoză. Există două tipuri de diabet: 1 și 2. Aproape 90% dintre pacienți sunt afectați de tipul 2. În general, afectează persoanele în vârstă, dar sunt identificate din ce în ce mai multe cazuri la adulții tineri și adolescenți. Două anomalii sunt responsabile pentru diabetul de tip 2:

  • insulinopenie: pancreasul produce încă insulină, dar într-o cantitate redusă
  • rezistență la insulină: insulina nu funcționează bine în organism

Diabetul de tip 2: care sunt simptomele

Diabetul de tip 2 apare de obicei la persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste. În majoritatea cazurilor, este diagnosticat târziu, aproximativ cinci până la zece ani mai târziu. Această patologie progresează lent, fără ca vreun semn clinic să avertizeze prezența sa. Acesta este adesea detectat printr-un test de sânge sau în timpul complicațiilor medicale.

Care sunt cauzele diabetului de tip 2

Factorii legați de genetică pot promova apariția diabetului de tip 2: în funcție de preponderența familiei, unele persoane sunt mai susceptibile de a o avea. În unele familii, această boală afectează mai multe generații.

Un alt factor care contribuie: un stil de viață deficitar. Diabetul de tip 2 este puternic încurajat consumând prea mult zahăr și grăsimi. Lipsa activității fizice și stilul de viață sedentar sunt, de asemenea, responsabile pentru apariția acestuia. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2.

Copiii, prin consumul excesiv de băuturi răcoritoare și alte băuturi zaharate, precum și dispariția mersului pe jos și a jocurilor în favoarea recreerii pe ecrane, nu mai sunt scutiți de aceasta afectiune.

Luarea anumitor medicamente, cum ar fi neurolepticele, care sunt utilizate pentru efectele lor calmante, poate declanșa diabetul de tip 2. Persoanele cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat pot fi, de asemenea, afectate de această boală.

Care sunt complicațiile diabetului de tip 2?

Pe termen lung, diabetul de tip 2 poate provoca complicații grave, cum ar fi:

  • ateroscleroza: această patologie afectează mucoasa interioară a arterelor și poate duce la infarct miocardic, accidente cerebrovasculare (accident vascular cerebral) sau chiar arterită a membrelor inferioare.
  • alterarea micro-vaselor: acestea sunt cauza retinopatiilor, deteriorării retinei care provoacă tulburări de vedere sau chiar orbire, neuropatii periferice, insuficiență renală, boli hepatice și tulburări de vindecare.
  • neurodegenerare: se caracterizează prin deteriorarea sau pierderea neuronilor. Prin urmare, această patologie împiedică buna funcționare a creierului.

Diabetul de tip 2: cum este diagnosticat

Pacienții cu diabet de tip 2 prezintă rareori manifestări clinice. Prin urmare, diagnosticul este dificil. Pentru a detecta această boală, pacientului i se măsoară nivelul zahărului din sânge pe stomacul gol (de obicei dimineața). Sunt posibile trei rezultate:

  • 1 g/l: nivelul zahărului din sânge este normal și diabetul nu este detectat
  • Între 1,10 și 1,26 g/l: pacientul este considerat prediabetic
  • 1, 27 g/l sau mai mult: se declară diabetul

Pentru a confirma diagnosticul, sunt evaluați alți indicatori, cum ar fi glicemia după masă, glicemia indusă și nivelul de hemoglobină glicată.

Care sunt tratamentele pentru diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 poate fi tratat, dar nu poate fi vindecat. Un stil de viață sănătos limitează riscul de complicații grave. Pierderea în greutate atunci când este necesar, activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Pe lângă măsuri de igienă și dietetice bune, tratamentele antidiabetice orale sau injectabile pot reduce efectele diabetului de tip 2. Când deficiențele de insulină devin prea severe, injecțiile cu insulină sunt oferite pacienților.
Adauga un comentariu