Vocea farmacistului

Diabetul gestational

Publicat: 02 sept. 2011
7

Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie in limite normale. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. 

Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare, in general, dupa nastere.

In timpul sarcinii placenta secreta hormoni care blocheza activitatea insulinei. Acest lucru determina un necesar crescut de insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Pe masura ce sarcina inainteaza in varsta mai multi hormoni care vor bloca insulina sunt produsi, iar corpul va deveni insulino-rezistent.

Cele mai frecvente simptome  sunt setea, mictiuni (urinari) frecvente, senzatie de foame, vedere incetosata. Totusi la majoritatea pacientelor nu exista simptomatologie. Uneori simptomele pot trece neobservate, pentru ca urinarile frecvente si foamea crescuta apar frecvent in timpul sarcinii normale. In cazul in care simptomele sunt prezente, poate fi un indiciu ca diabetul era prezent inca inainte de sarcina.

Diagnosticul diabetului gestational se pune in urma rezultatelor mai multor teste:
 1)  nivelul glicemiei a jeun (recoltare dimineata, fara ca pacienta sa manance si sa bea nimic inafara de apa cu 8-12 ore inainte): in cazul in care nivelul glicemiei a jeun este mai mare de 129 mg/dl sau doua valori ale glicemiei luate intamplator, in orice moment al zilei sunt peste 200 mg/dl, se pune diagnosticul de diabet fara a se face alte analize;

2)  testul de toleranta orala la glucoza: se administreaza un pahar cu apa cu 75 grame glucoza, iar dupa o ora se recolteaza sange si se face glicemia; in cazul in care glicemia la intervalul de o ora de la administrarea glucozei este mai mare de 140 mg/dl (uneori chiar 130 sau 135) se pune diagnosticul de diabet.

Cristina GaftonDe obicei se testeaza pentru diabet in saptamanile 24-28 de sarcina, dar la gravidele cu risc crescut aceste teste se fac mai devreme.

Tratament
Expectativa reprezinta evaluarea clinica pe o perioada de timp fara a se face tratament. Aceasta nu este indicata in cazul gravidei cu factori de risc pentru diabet gestational. Activitatea fizica regulata, moderata pe parcursul sarcinii determina utilizarea eficienta a insulinei si mentine glicemia normala. La majoritatea gravidelor cu diabet gestational exercitiile fizice si dieta mentin glicemia in limite normale. Daca glicemia nu se normalizeaza, este necesara terapia cu insulina. Gravida trebuie instruita cu privire la modul de administrare a insulinei.

Adauga un comentariu