Sanatate

Diagnosticul în cazul bolilor de inimă: tipuri de proceduri

Publicat: 11 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diagnosticul în cazul bolilor de inimă tipuri de proceduri

Bolile care afectează aparatul cardiovascular cauzează cel mai mare număr de decese la nivel mondial (1), însă rata de mortalitate poate fi îmbunătățită prin gestionarea factorilor de risc și prin diagnosticarea timpurie. Modalitățile de diagnostic pentru patologiile cardiovasculare au evoluat semnificativ în ultimele decenii. Citește în continuare și află care sunt procedurile frecvent utilizate în diagnosticarea bolilor de inimă.

Electrocardiograma

Electrocardiograma, cunoscută și sub acronimul ECG sau EKG, este un test nedureros și neinvaziv. Procedura presupune atașarea unor electrozi pe membre și pe pielea de pe torace și înregistrarea semnalelor electrice generate de inimă. Cu ajutorul electrocardiogramei, pot fi identificate diferite tulburări de ritm (aritmii) și alte patologii cardiace (de exemplu, infarctul miocardic).

Ecocardiografia

Ecocardiografia sau ecografia cardiacă este o procedură non-invazivă care folosește ultrasunete pentru a genera imagini detaliate ale structurii inimii și vaselor de sânge. De asemenea, prin intermediul acestei proceduri, poate fi evaluat modul în care sângele curge prin inimă sau prin vase și servește la diagnosticarea unor patologii precum insuficiența cardiacă și insuficiența valvulară.

Angiografia

Procedura de angiografie coronariană folosește un cateter pentru a explora calibrul vaselor de sânge care irigă inima (cunoscute sub numele de artere coronariene). Cateterul este introdus la nivelul unui vas de sânge periferic și este ghidat sub control radiografic până la nivelul arterelor coronariene. În cadrul procedurii de angiografie, pot fi realizate și intervenții la nivelul vaselor de sânge blocate. Printre acestea: dilatarea cu balon sau plasarea de stenturi care să mențină vasul de sânge deschis. Angiografia este utilizată pentru explorarea arterelor coronariene atunci când există suspiciunea unui infarct miocardic, însă poate fi utilizată și în cazul altor sindroame coronariene.

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată sau CT-ul este o investigație care folosește radiații ionizante pentru a genera imagini detaliate ale inimii și ale vaselor de sânge aflate în cavitatea toracică. Procedura oferă o perspectivă mai detaliată a structurilor analize (comparativ cu ecocardiografia) și poate fi utilizată pentru evaluarea unor defecte structurale (de exemplu defecte congenitale).

RMN-ul cardiac

Asemănător tomografiei computerizate, rezonanța magnetică nucleară sau RMN-ul este o investigație care oferă imagini detaliate ale structurilor cardiace, însă nu folosește radiații ionizante. Procedura utilizează unde radio și un câmp magnetic puternic, motiv pentru care nu poate fi aplicată pacienților cu dispozitive metalice implantate (de exemplu: proteze de șold, stenturi metalice sau proteze valvulare).

În concluzie, patologiile cardiace pot fi identificate prin intermediul mai multor proceduri diagnostice, iar alegerea acestora depinde în special de starea de sănătate a pacientului și de boala suspectată. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute la nivel cardiac, discută cu medicul tău pentru a te asigura că identifici și tratezi din timp și în mod corect o boala ce ți-ar putea afecta inima.

  1. “The top 10 causes of death.” World Health Organization, 9 Dec 2020, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.

Surse informative

“Heart Disease.” Mayo Clinic, 9 Feb. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/diagnosis-treatment/drc-20353124. 

Higuera, Valencia. “Heart Disease: Tests and Diagnosis.” Healthline, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/heart-disease/tests-diagnosis. 

https://www.pexels.com/photo/medical-stethoscope-and-mask-composed-with-red-foiled-chocolate-hearts-4386466/

Adauga un comentariu