Boli si tratamente

Diagnosticul si tratamentul bolii Charcot Marie Tooth

Publicat: 02 sept. 2011
7

Pentru a pune diagnosticul de boala Charcot Marie Tooth, medicul dumneavoastra va poate recomanda urmatoarele teste, care pot ajuta la determinara gradului leziunilor nervilor si care poate fi cauza afectiunii. Iata cateva astfel de teste:

1. Viteza de conducere nervoasa.
Acest test masoara puterea si viteza semnalelor electrice transmise prin intermediul nervilor. In cadrul testului se ataseaza niste electrozi pe piele si se administreaza socuri electrice de intensitate slaba care stimuleaza nervul. Raspunsurile intarziate sau slabe pot indica o tulburare nervoasa, cum ar fi boala Charcot Marie Tooth.

2. Electromiografia (EMG).
Un electrod ca un ac subtire este introdus prin piele in muschi a-i testa. Activitatea electrica a muschilor se masoara in functie de modul cum va relaxati sau daca aveti contractii musculare. Medicul dumneavoastra poate fi in masura sa determine care este gradul in care boala v-a afectat cu ajutorul acestui test.

3. Biopsie nervoasa.
O bucata mica de nerv periferic este luat din gamba piciorului printr-o mica incizie in piele. Analizele de laborator ale nervului reusesc distinga boala Charcot Marie Tooth de la alte tulburari ale sistemului nervos.

4. Testarea genetica.
Aceste teste, care pot detecta cele mai frecvente defecte genetice provocate de boala Charcot Marie Tooth, sunt facute cu ajutorul unei probe de sange.

Tratamentul bolii Charcot Marie Tooth
Nu exista niciun leac pentru boala Charcot Marie Tooth. Cu toate acestea, unele tratamente va pot ajuta sa gestionati mai bine semnele si simptomele acestei afectiuni:

1. Medicamente
Desi in general boala Charcot Marie Tooth nu cauzeaza durere, unele persoane pot avea dureri din cauza crampelor musculare sau din cauza anumitor leziuni ale nervilor. In astfel de cazuri medicul va poate prescrie medicamente de durere pentru a tine sub control simptomele.

2. Terapia fizica.
Terapia fizica pentru boala Charcot Marie Tooth implica consolidare musculara dar si intinderea muschilor pentru a preveni contractiile musculare dar si pierderea de masa musculara. Un program de terapie fizica, de obicei, este compus din exercitii cu impact redus si tehnici de stretching ghidate de catre un terapeut fizic. Daca o incepeti din timp si o urmati in mod regulat, terapia fizica poate juca un rol important in intarzierea deteriorarii nervoase si a slabiciunii musculare, ce are lor inainte de a va provoca invaliditate.

3. Terapia ocupationala.
Unele persoane cu boala Charcot Marie Tooth pot resimti slabiciune in brate si maini, care provoaca dificultati de prindere si de miscare a degetelor. In acest caz anumite activitati zilnice normale, cum ar fi apasarea de butoane sau scrisul pot deveni niste actifitati difil de facut. Terapia ocupationala va poate ajuta sa faceti fata unor astfel de provocari, prin utilizarea de dispozitive de asistare, cum ar fi graifere cauciuc speciale pentru clanta usii sau haine cu fermoar in loc de nasturi.

4. Dispozitive ortopedice.
Multe persoane cu boala Charcot Marie Tooth nevoie de ajutorul anumitor dispozitive ortopedice pentru a-si mentine mobilitatea si pentru a preveni caderile. Bretele pentru gambe si glezne sau atelele va pot oferi stabilitate in timpul mersului sau cand aveti de urcat scari. De asemenea daca va sunt afectate si bratele puteti folosi niste atele speciale care sa va ajute.

5. Interventii chirurgicale
In cazul in care deformarile picioarelor sunt severe, o interventie chirurgicala de corectie va poate ajuta cu ameliorarea durerii si va imbunatateste capacitatea de a va deplasa. Dar o interventie chirurgicala va poate ajuta in cazul in care aveti slabiciune musculara sau paralizie. 

Sfaturi pentru a preveni complicatiile
Anumite tehnici va pot ajuta sa preveniti complicatiile cauzate de boala Charcot Marie Tooth si va ajuta sa gestionati mai bine efectele generate de tulburare. Iata cateva astfel de tehnici :

1. Faceti miscare regulat.
Scopul miscarii este de a imbunatati sau mentine gama de miscare a articulatiilor. Exercitii va imbunatatesc flexibilitatea, echilibrul si coordonarea. Intinzand muschii de asemenea se poate reduce riscul de ranire. Daca aveti boala Charcot Marie Tooth trebuie sa intindeti muschii in mod regulat pentru a preveni deformarile generate de tractiunea inegala a muschilor pe oase.

2. Exercitii zilnice.
Daca faceti exercitii in fiecare zi va pastrati oasele si muschii puternici. Exercitii cu impact redus, cum ar fi ciclismul si inotul, sunt mai putin stresante pentru muschii si articulatiile fragile. Prin consolidarea muschilor si oaselor, va puteti imbunatati echilibrul si coordonarea, si reduceti riscul de cadere.

3. Imbunatatirea stabilitatii.
Slabiciune musculara asociata cu boala Charcot-Marie-Tooth poate provoca instabilitate, ceea ce poate duce la caderi si raniri grave. Puteti folosi un baston sau carje pentru a va imbunatati stabilitatea. De asemenea pe timpul noptii este bine sa aveti o lanterna care sa va ajute sa va ghidati.

4. Ingrijirea picioarelor este importanta.
Din cauza deformarii picioarelor si din cauza pierderii sensibilitatii, ingrijirea regulata picioarelor este importanta pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor si pentru a preveni complicatiile:

– Uitati-va zilnic la picioare. Inspectia zilnica a picioarelor este importanta pentru a preveni aparitia bataturilor, ulcerelor, ranilor sau infectiilor.

– Taiati-va unghiile in mod regulat. Pentru a evita incarnarea unghiilor si a infectiilor, taiatile drept. Luati in considerare si pedichiura profesionala.

– Purtati pantofi cu talpa dreapta. Cand va luati o pereche de pantofi aveti grija sa fie cu talpa drepta si sa va protejeze piciorul.

Adauga un comentariu