Boli si tratamente

Diagnosticul si tratamentul meningiomului cerebral

Publicat: 17 oct. 2011
7

Un meningiom poate fi detectat cu ajutorul unui investigatii imagistice cum ar fi: tomografia computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Strategia de tratament este stabilita pe plan international, anatomopatologii si oncologii, stabilesc protocolul de tratament pentru fiecare tip de tumora.

Simptomele si cauzele meningiomului cerebral 

Tratament
Tratamentul tumorilor primare include interventia neurochirurgicala, radioterapia si chimioterapia.

1. Interventia chirurgicala
Operatia presupune incizia scalpului, craniotomia (ridicarea voletului osos deasupra tumorii) si ablatia tumorii. Majoritatea pacientilor raman in spital 7-8 zile dupa operatie. Dupa ablatia tumorilor, radioterapia postoperatorie este absolut necesara. 

2. Chimioterapia
In astfel de leziuni, cel mai des se foloseste temodal (temozolomida), care creste durata de supravietuire a pacientilor operati pentru aceaste afectiuni.

3. Radiochirurgia
O alta optiune terapeutica pentru leziuni benigne (meningioame, schwanoame) sau pentru metastaze cerebrale este radiochirurgia. Tehnica permite administrarea unei doze unice de radiatii numai in leziune, protejand structurile cerebrale din jur. Tratamentul este eficient numai in leziuni care masurate pe tomograf sau IRM, sunt bine delimitate si au mai putin de 3 cm diametru. Dupa tratamentul complex efectuat, majoritatea pacientilor au nevoie de investigatii periodice pentru evaluarea recidivelor.

4. Tratament simptomatic
Include medicamente precum carbamazepina, amitriptilina, sumatripanul.

5. Interventia chirurgicala computerizata.
Aceasta este denumita interventie chirurgicala ghidata imagistic si este folosita din ce in ce mai frecvent in interventiile la nivelul multor regiuni ale corpului. In neurochirurgie, aceasta consta in plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) ale creierului, care vor fi procesate pe un computer specializat.

Aceste imagini permit neurochirurgului sa studieze anatomia creierului inainte de a intra in sala de operatii. Se pot obtine astfel multe informatii anatomice importante. In timpul interventiei chirurgicale, de asemenea, poate fi folosita aceasta tehnica, pentru a identifica localizarea cat mai exacta a tumorii.

Complicatiile meningiomului
– dificultati de concentrare;
– pierderea memoriei;
– modificari de personalitate;
– convulsii.

Adauga un comentariu