Boli si tratamente

Diagnosticul si tratamentul monturilor. Vezi si care sunt complicatiile monturilor

Publicat: 01 sept. 2011
7

Monturile nu necesita in mod normal nici un tratament medical, insa consultati medicul de familie sau un medic specializat in tratarea tulburarilor picioarelor (podiatrist), daca aveti:

– durere persistenta in degetul mare de la picior;
– o umflatura vizibila in zona articulatiei degetului mare de la picior;
– probleme in a misca degetul mare de la picior;
– dificultati in a va gasi niste pantofi potriviti.

Cauzele si simptomele monturilor 

Diagnostic si tratament
Medicul poate identifica o montura a piciorului, pur si simplu prin examinarea acestuia. In timpul examinarii, medicul va va solicita sa miscati degetul mare in sus si in jos pentru a determina daca gama de miscare este limitata. De asemenea, el va va intreba daca in aceea zona a aparut o roseata, daca va doare sau daca vi s-a umflat. Dupa ce v-a examinat fizic, medicul va poate face si o radiografie pentru a determina cauza inflamatiei piciorului si pentru a evalua gravitatea acesteia.

Medicul va va intreba de asemeenea ce tip de pantofi purtati si cat de des purtati aceste incaltari. O alta intrebare va fi legata de istoricul medical legat de aceste probleme ale piciorului, incercand sa afle daca cineva din familie a mai suferit de aceasta afectiune.

Optiunile de tratament variaza in functie de severitatea inflamatiei si de durerea pe care aceasta o provoaca. Este bine sa fiti tratat cat mai devreme pentru a evita deformari ale piciorului. Iata cateva tratamente nechirurgicale care v-ar putea scuti de durere si de presiunea unei inflamatii la picior:

1. Schimbarea pantofilor.
Purtati pantofi largi, confortabili, care ofera spatiu degetelor de la picioare.

2. Bandajarea piciorului.
Medicul va poate bandaja degetul pentru a-l tine intr-o pozitie normala. Acest lucru reduce presiunea si va amelioreaza durerea.

3. Medicamente.
Acetaminofenul (Tylenol, altele) poate controla durerea provocata de o inflamatie la picior. Medicul dumneavoastra va poate sugera medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin, altele) sau naproxenul (Aleve), pentru ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei. Preparate injectabile cu Cortizon, de asemenea, pot fi de ajutor

4. Insertii in pantofi.
Insertiile in pantofi (ortopedice) va pot ajuta sa controlati in mod normal piciorul, va reduc durerea si previn inflamatiile la picior.

Tratament chirurgical
Daca tratmentul de conservare nu aduce nicio ameliorare, ati putea avea nevoie de o interventie chirurgicala. Exista mai multe tipuri de operatii pentru monturi, dar alegerea uneia dintre ele nu se face pe baza calitatii corecturii, ci pe baza tipului de afectiune pe care il aveti. De asemenea se cauta interventia care sa asigure faptul ca afectiunea nu mai revine. Iata cateva astfel de interventii :

1. Eliminarea tesutului umflat din zona afectata a piciorului.
2. Indreptarea degetului mare prin eliminarea partii din os afectata.
3. Realinierea osului metatarsian pentru a reduce deformarea unghiulara.
4. Inlaturarea permanenta a osului care cauzeaza afectiunea.

Este posibil sa puteti merge imediat dupa unele interventii chirurgicale, dar in alte cazuri, recuperarea completa poate dura pana la opt saptamani sau mai mult. Pentru a preveni revenirea afectiunii trebuie sa purtati pantofi comozi dupa operatie.

Interventia chirurgicala nu este recomandata decat daca inflamatia la picior va cauzeaza dureri frecvente sau interfereaza cu activitatile zilnice. O astfel de operatie – ca si alte tipuri de interventii chirurgicale – nu este lipsita de riscuri. In plus, este posibil sa aveti in continuare dureri sau ati putea dezvolta o inflamatie la picior dupa interventia chirurgicala. Luati in considerare incercarea unui tratament de conservare, inainte de a va gandi la operatie.

Complicatiile monturilor
Monturile se pot dezvolta in orice moment si, desi acestea nu provoaca intotdeauna probleme, ele sunt resimtite in permanenta cu exceptia cazului in care sunt corectate chirurgical. In cazul in care captuseala sacului de fluid (bursa) urca peste articulatia afectata si devine inflamata (bursita), inflamatia piciorului poate fi foarte dureroasa si interfereaza cu activitatile normale. In acest caz monturile cresc mai mari si sunt mai dureroase, facand tratamentul nechirurgical mai putin eficace.

Adauga un comentariu