Boli si tratamente

Diagnosticul si tratamentul narcolepsiei

Publicat: 07 oct. 2011
7

Narcolepsia  reprezinta o forma destul de grava de tulburare a somnului, o boala neurologica care se manifesta sub forma unor atacuri de somn, survenite brusc, care pot aparea oriunde, iar functia starii de veghe este intrerupta temporar.

In momentul examinarii unui pacient cu narcolepsie este foarte posibil ca acesta sa adoarma in timp ce i se efectueaza examenul clinic, in timp ce medicul examinator vorbeste cu acesta. Pleoapele pacientului pot fi cazute cu tendinta de a adormi in orice clipa.

4 semne care tradeaza narcolepsia 

Diagnostic
Esentiale pentru diagnosticul narcolepsiei sunt: atacuri de somn care trebuie sa apara zilnic cel putin 3 luni pentru a putea confirma diagnosticul, la care se aduga: 
– cataplexie (episoade de pierdere brusca, bilaterala si reversibila a tonusului muscular; a caror aparitie poate fi precipitata de resimtirea unei emotii puternice) 
– halucinatii hipnagogice (ce apar la adormire, la trecerea de la starea de veghe la cea de somn) 
– paralizii de somn.

Unii specialist pun diagnosticul de narcolepsie fara prezenta elementelor de mai sus ci, in prezenta somnolentei excesive diurne si daca pacientul prezinta una sau mai multe perioade REM la inceputul somnului, in cursul TLSM (testului de latenta a somnului) . 
De mentionat ca aceste simptome nu trebuie sa se datoreze utilizarii unei substante, drog, sau ca acea persoana sa aiba o afectiune medicala preexistenta. 

Narcolepsia trebuie diferentiata de : 
– variatiile normale ale somnului – dupa-amiaza apare o crestere fiziologica a somnolentei; chiar daca apare individul stie si poate” lupta” impotriva ei; 
– lipsa somnului – de orice cauza poate duce la aparitia somnolentei in timpul zilei si chiar a halucinatiilor, de aceea trebuie insistat in a afla exact ritmul somn- veghe. 
– hipersomnia primara- acestia nu prezinta fenomene halucinatorii, paralizii de somn si cataplexie si nici aceasta stare paroxistica de a dormi oriunde si oricum; 
– tulburarea de somn in legatura cu respiratia- aici apar pauze in respiratie, un somn neodihnitor, dar in care nu apar si alte simptome; daca pe polisomnograf apar modificari caracteristice narcolepsiei aceste 2 afectiuni pot fi diagnosticate la acelasi pacient; 
– tulburarea depresiva majora- individul are tendinta de a dormi mai tot timpul si de a avea vise foarte intense, insa prezinta un somn pe timpul noptii prelungit, nu fragmentat ca in narcolepsie;
– folosirea sau abstinenta de anumite substante, droguri: intreruperea de stimulante poate duce la somnolenta excesiva (reserpina, metidopa, etc.) 

Evolutie si prognostic
Simptomul principal in narcolepsie, somnolenta excesiva este mai evidenta la varsta adolescentei, insa la o atenta cercetare se pot descoperi semnele de la o varsta mai frageda (scolar, prescolar). Aparitia acestora la varsta maturitatii este foarte rara. Deseori, factorul stres psihic si social sau dereglarea ritmului somn-veghe pot fi elemente premergatore aparitiei primelor simptome ale afectiunii, nu intotdeauna somnolenta fiind pe primul plan.

Cataplexia poate aparea la debutul afectiunii, in acelasi timp cu aparitia somnolentei, sau de cele mai multe ori la saptamani, luni sau chiar ani dupa aparitia primelor simptome. Halucinatiile in legatura cu somnul si paraliziile de somn la unii indivizi pot nici sa nu apara. 
In timp, aceasta somnolenta excesiva se poate stabiliza sau poate fi inrautatita prin aparitia altor tulburari in legaura cu somnul, dar tratamentul cu stimulente o poate ameliora.

Tratament
Tratamentul narcolepsiei este simptomatic. Scopul tratamentului in narcolepsie este ca pacientul sa ramana cat mai mult timp treaz pe timpul zilei, sa-si formeze un program regulat de somn, sa reduca episoadele de aparitie a cataplexiei, toate acestea cu un minim de medicatie. 

Pacientii vor fi invatati sa evite cat se poate situatiile stresante, emotiile puternice pentru a putea evita aparitia cataplexiei, sa evite folosirea alcoolului, sa utilizeze automobilul cu mare atentie si precautie si numai dupa ce au acordul medicului. 

Din arsenalul terapeutic impotriva somnolentei se vor folosi stimulante ale sistemulul nervos central. Desi au fost folosite foarte mult in trecut, acum nu mai sunt de actualitate din cauza riscului foarte crescut de dependenta. Singura lor folositre in momentul de fata, la adult este cazul narcolepsiei. 

Methylphenidate este un psihostimulant, indicat indeosebi in deficitele de atentie si in narcolepsie. In cazul acestei afectiuni, methylphenidate este eficient in cresterea starii de veghe, a vigilentei si a performantelor. Dintre reactii adverse: insomnia si nervozitatea. De mentionat, evitarea administrarii simultane cu antidepresivele ciclice sau inhibitorii de monoaminoxidaza. 

Daca efectul methylphenidate nu este cel scontat se poate adminstra dextroamfetamina sau metamfetamina, care pot duce la aparitia de efecte imediate ca euforie, cresterea energiei, insomnii, tremor, cresterea libidoului, insa si riscul de dependenta este crescut. 

Un tratament recent in narcolepsie este modafinilul o noua substanta din categoria stimulantelor, folosita in toate formele de somnolenta excesiva, combatand in general oboseala, pacientii simtindu-se mai revigorati, cu atitudine pozitiva si plini de viata si energie; este in general o substanta bine tolerata si mai eficace la unii pacienti cu narcolepsie, nu prezinta efecte secundare importante psihice si cardiovasculare. 

De retinut ca aceasta afectiune poate interfera grav cu activitatile sociale ale individului, poate aparea oricand riscul de vatamare a propriei persoane dar si celor din jur daca pacientul este la volanul unei masini in trafic si acesta adoarme, drept urmare se impune o diagnosticare cat mai precoce pentru a se institui imediat tratamentul adecvat.

Adauga un comentariu