Secretele istoriei

Dialectele limbii grecesti vechi

Publicat: 16 ian. 2015
3

Originea, formele si dezvoltarea initiala a familiei limbilor elene nu sunt bine intelese, din cauza lipsei dovezilor contemporane. Exista cateva teorii despre ce grupuri de dialecte eline ar fi existat intre despartirea vorbirii grecesti primare din limba indo-europeana (nu mai tarziu de 2000 i.Hr.) si aproximativ 1200 i.Hr. Aceste dialecte au aceeasi baza, dar difera in unele detalii. Singurul dialect atestat din aceasta perioada este cel micenian, dar relatia lui cu dialectele istorice si cu circumstantele istorice ale timpului sugereaza faptul ca existau deja si alte grupuri de dialecte intr-o anumita forma.

Vezi si Hestia, zeita caminului din mitologia greaca

Grupurile majore de dialecte ale perioadei limbii grecesti vechi se presupun a fi fost dezvoltate nu mai tarziu de 1100 i.Hr., in timpul invaziei doriene si apar pentru prima oara precis documentate in scriere alfabetica incepand din secolul 8 i.Hr. Invazia nu ar fi fost „doriana” daca invadatorii nu ar fi avut o relatie culturala cu dorienii istorici; mai mult, se stie ca invazia ar fi dislocat populatie in regiunile atic-ionice de mai tarziu, care se considerau descendenti ai populatiei dislocate sau apartinand de dorieni.

Vezi si Hefaistos, zeul focului din mitologia greaca

Chiar vechii greci insisi considerau ca exista trei mari diviziuni ale populatiei grecesti: dorienii, eolienii si ionienii (inclusiv atenienii), fiecare cu propriile lor dialecte definitorii. Daca nu luam in considerare faptul ca au uitat arcadiana, un dialect muntos obscur si dialectul cipriot, departe de centrul eruditiei grecesti, aceasta invazie de oameni si limbi e asemanatoare cu rezultatele la care s-a ajuns prin investigatiile arheologico-lingvistice moderne.
Adauga un comentariu