News Flash:

Dictatura indiana la Tepro

16 Mai 2004
964 Vizualizari | 0 Comentarii
Cehii au fost alungati de la Tepro SA Iasi pentru ca au existat interese obscure de a anula privatizarea firmei iesene. Asasinarea liderului de sindicat Virgil Sahleanu a fost evenimentul care a determinat anularea privatizarii fostei Metalurgica din Iasi si revenirea statului roman in calitate de actionar aici. In scurt timp, Tepro SA a cunoscut o cadere dezastruoasa din punct de vedere economic. Anul trecut, venirea LNM Holding la Iasi si preluarea de catre concernul indian a pachetului majoritar de actiuni a fost promovata cu mare fast si a fost prezentata ca un succes garantat si ca o incheiere definitiva a tuturor problemelor de la Tepro SA. Dar indienii au ajuns sa excluda din conducerea executiva a unitatii reprezentantii celui de-al doilea actionar ca importanta. Institutiile de control ale statului trebuie sa intervina decisiv pentru ca la fosta Metalurgica sa nu se mai repete nimic din ceea ce a dus la asasinarea liderului Virgil Sahleanu. Nu este admisibil ca actionarul majoritar al unei societati comerciale din Romania, indiferent cat de mare este forta economica si financiara a acestuia, sa nu respecte legile romanesti. Oricand la Tepro poate izbucni un nou conflict, chiar daca Sahleanu nu mai exista. Sau poate tocmai pentru asta. Deocamdata, magistratii ieseni trebuie sa se pronunte privind cererea conducerii SIF II Moldova, dar cei in masura trebuie sa intervina pentru a detensiona situatia.

La nici un de la preluarea societatii comerciale Tepro SA din Iasi de catre indienii de la ISPAT SIDEX, a inceput un nou scandal: SIF II Moldova, actionar care detine aproape un sfert din capitalul social, a fost exclus de la administrarea firmei iesene. Conducerea SIF II a decis sa ceara interventia instantei de judecata pentru a avea acces la documentele fostei Metalurgica si a-si putea exercita drepturile prevazute de legile romanesti in vigoare.

Actiuni scandaloase

In dispretul legilor in vigoare, cu o ingamfare incredibila si fara a avea cel mai mic respect fata de partenerii de afaceri, asa cum rezulta din situatia prezentata instantei de judecata si din afirmatiile unora dintre persoanele implicate pana de curand in conducerea executiva a societatii comerciale Tepro SA din Iasi, actionarul indian majoritar a exclus de la conducere reprezentantii SIF II. Contactat telefonic ieri de catre reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, Toader Dumitrache, director la SC Mecanica Ceahlau SA din Piatra Neamt, reprezentantul SIF II Moldova la ISPAT Tepro SA in Consiliul de Administratie, considera ca este victima unui abuz. "Indepartarea mea din cadrul Consiliului de Administratie de la ISPAT Tepro Iasi este un abuz. De cand a intervenit ISPAT la Iasi, acolo se fac numai nereguli. Am fost numit pentru un mandat de patru ani si acest lucru nu s-a intamplat. In toata aceasta perioada nu fost sustinuta nici o sedinta a membrilor Adunarii Generale a Actionarilor. Nu se tine cont de nici o legislatie. Aceasta spune ca sedintele Consiliului de Administratie trebuie convocate lunar, ori acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Legea 31/1990, la articolul 11, arata ca administratorii sunt obligati sa convoace de indata AGA la cererea actionarilor care detin a zecea parte din capitalul social. Nu a fost niciodata convocata o asemenea sedinta. La toate insistentele si cererile formulate de mine pentru a informa actionariatul asupra situatiei de fapt nu mi s-a transmis niciodata un raspuns. La ultima Adunare Generala a Actionarilor, care a avut loc in urma cu o luna, s-a luat decizia indepartarii mele din cadrul Consiliului de Administratie", a declarat ieri seara, telefonic, Dumitrache. Exista informatii conform carora noua privatizare a Tepro SA Iasi nu a fost un succes. Astfel, din datele detinute in prezent rezulta ca nu toate cheltuielile firmei iesene sunt evidentiate in mod corect in evidentele contabile, fiind vorba despre un artificiu contabil, posibil datorita legaturilor dintre actionariatul Tepro SA si ISPAT SIDEX SA. Acest aspect ar trebui verificat de institutiile statului, pentru a evita izbucnirea unui nou scandal la Metalurgica.

Sindicalistii vorbesc despre un abuz

Liderii sindicatului salariatilor de la Tepro SA Iasi considera, prin vocea unuia dintre liderii sai, ca excluderea SIF II Moldova de la conducerea administrativa a fabricii este un abuz. "La numarul de actiuni detinute de catre SIF II Moldova, din punct de vedere legal, hotararea actionarului majoritar este un abuz. SIF II Moldova detine un procent de 24 la suta din actiuni. Ca urmare, reprezentantul acestuia din Consiliul de Administratie nu trebuia indepartat. Actionarul majoritar, prin reprezentantul sau, Narendra Chaudhary, a crezut ca daca detine pachetul majoritar de actiuni, de 70 la suta dupa transformarea datoriilor de la ISPAT Tepro in actiuni, are dreptul sa ia decizii abuzive. Nu este normal", a afirmat ieri seara, telefonic, Anghel Zaharia, lider al Sindicatului "Virgil Sahleanu". Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi vor continua investigatiile jurnalistice pentru a scoate la suprafata tot adevarul despre situatia actuala de la Tepro SA si pentru a prezenta cititorilor ce se intampla aici. Vom reveni.

Majorarea de capital

La data de 15 aprilie 2004, membrii Consiliului de Administratie de la ISPAT Tepro SA Iasi au aprobat majorarea de capital al societatii comerciale. Conform declaratiilor liderului de sindicat Constantin Rotaru, acest lucru a fost posibil prin transformarea datoriilor societatii comerciale in actiuni. Pe data de 5 aprilie 2004, pe piata Rasdaq au fost tranzactionate un numar de 279.939 de actiuni, la un pret de 12.500 lei actiunea. Reamintim ca societatea comerciala Tepro SA a fost lansata la privatizare in cursul lunii februarie 2003, oferta de vanzare a pachetului majoritar de actiuni fiind modificata ulterior de reprezentantii APAPS, pentru a evita o situatie similara celei din urma cu cativa ani, care a generat asasinarea liderului de sindicat Virgil Sahleanu.
In urma modificarii anuntului de privatizare, la licitatie s-a inscris doar grupul LNM Holdings, singurul care respecta conditiile impuse de APAPS. La finalul anului 2003, societatea comerciala Tepro SA inregistra datorii de peste 500 miliarde lei, din care 108 miliarde reprezentau debitele catre SC Sidex SA din Galati, principalul furnizor de materie prima. "Factorii politici au facut ca aceste datorii sa fie transformate in actiuni si, astfel, s-a produs majorarea de capital", a declarat Constantin Rotaru, liderul Sindicatului "Virgil Sahleanu" al salariatilor de la Tepro SA.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014541 (s)