News Flash:

Dictionarul limbii romane de lemn

26 Martie 2009
1041 Vizualizari | 1 Comentarii
Alexandru Dobrescu
Profesorul clujean Aurel Sasu a publicat de curand, la Editura Paralela 45, o carte iesita oarecum din obisnuit: "Dictionarul limbii romane de lemn". Ea contine, dispuse in ordine alfabetica, vreo cateva mii de cuvinte socotite a apartine limbajului cliseizat al perioadei comuniste. Supravietuitorii acelui timp nu le vor fi uitat, probabil, de tot, caci se regaseau, deopotriva, in documentele oficiale de partid si in cuvantari, in articolele de presa, ba, cateodata, pana si in scrierile beletristice, alcatuind vocabularul autorizat al epocii. Golite de intelesurile pe care le slujisera prin traditie, ele participau la formarea unor sintagme, propozitii si fraze cu pretinse sensuri noi, de fapt lipsite de orice sens. Asta este, in ultima analiza, limba de lemn: o limba care si-a pierdut rostul esential de a comunica, multumindu-se doar sa il simuleze. Ea se conformeaza formal exigentelor comunicarii, fara insa a mai fi purtatoare de mesaj. Limba de lemn este materia prima ideala pentru functionarea in gol a limbajului: a vorbi vorbe.
Farmecul acestui dictionar, care a presupus o documentare de benedictin, il da tratamentul lexicografic al termenilor. Aurel Sasu nu-i descrie pur si simplu, ci apeleaza la "materialul clientului", reproducand pasajele in care ei au fost intrebuintati de obicei, mai elocvente decat orice comentariu. Definitiile se degaja, astfel, din citate, fara exceptie bine alese.

Intrebarea fireasca e: la ce bun un asemenea dictionar, care descrie metamorfozele aiuritoare ale unor cuvinte inocente in sine, precum "calauza", "for", "idealism", "jertfa", "miscare", "progres", "ramasita" "santier", "ura" sau "victorie"? Cred ca utilitatea lui este dubla: pe de o parte, faciliteaza identificarea contextelor specifice "limbii de lemn", mult mai numeroase decat suntem dispusi a presupune. Astfel, ca sa dau un singur exemplu, "front" se regaseste in urmatoarele formulari canonice atestate: "front al pacii", "front antiimperialist", "front al constructiei socialiste", "front de lupta", "front democratic", "front economic", "front ideologic", "front literar", "front muncitoresc", "front publicistic", "front unit", "front unitar", "frontul creatorilor" si "frontul luptei antiimperialiste". Orice analiza a textelor, inclusive literare, din anii comunismului va trebui sa le aiba in vedere si sa le trateze in consecinta. Pe de alta parte, dictionarul lui Aurel Sasu ne obliga sa constatam ca o buna parte dintre sintagmele proprii "limbii de lemn" sunt si azi perfect sanatoase, circuland fara restrictii. Ele se rasfata in interventiile publice ale oamenilor politici, in articolele gazetarilor, chiar si in vorbirea curenta a oamenilor simpli. Si nu sunt deloc sigur ca fenomenul n-ar fi altceva decat efectul de durata al tiparelor de gandire incetatenite in cincizeci de ani de totalitarism. "Limba de lemn" a inflorit si in vremi mai putin constrangatoare sub raport politic (n-ar fi chiar lipsit de interes sa se cerceteze dezvoltarea ei in, de ce nu?, a doua jumatate a veacului al XIX-lea romanesc sau in perioada interbelica), e drept ca luand in antrepriza alte loturi de cuvinte. Improspatata cu neologisme si barbarisme, "limba de lemn" se lafaie nestingherita si acum, amenintand sa sufoce limba vie. Ori de cate ori vidul gandirii simte nevoia sa se exprime articulat, el produce mostre ale "limbii de lemn". Si, din nefericire, aceasta ambitie e etern omeneasca. Daca se intampla ca ea sa se insoteasca si cu autoritatea (politica, sociala, culturala) de a impune asemenea modele de expresie fara miez, atunci maladia individuala capata insusiri de epidemie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Irimia Taran  | #63546
Felicitari pentru articol. Este nevoie de prezentari de acest gen, mai ale ca dupa moartea lui George Pruteanu absolut nimeni nu s-a mai ocupat serios de problema limbii romane pe intelesul publicului larg. Aceasta prezentare ne arata clar ce util poate sa fie acest Dictionar nu numai celor care studiaza zona "politicului" ci tuturor elevilor de liceu in special. IASIUL nu mai are acum critici literari, istorici literari care sa fie atat de INTELIGENTI incat sa prezinte pe intelesul publicului o carte. Toti sunt niste lingusitori falsi critici, dar profitori ai vidului creat in marea majoritate datorita MEDIOCRITATII LOR.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3728 (s) | 24 queries | Mysql time :0.262366 (s)