Diete si regimuri

Dieata Dash: slabesti si iti ajuti inima in acelasi timp

Publicat: 03 mai 2011
7

Respectata pentru o perioada de minim doua luni de zile, dieta Dash determina o pierdere constanta in greutate, imbunatatirea radicala a activitatii inimii si echilibreaza tensiunea arteriala.

Dash este un acronim, care vine de la „Dietary Approaches to Stop Hypertension” (stil de viata care reduce tensiunea arteriala), principiile dietei fiind creatia Societatii Canadiene de Nutritie. Mai mult, doar dieta in sine, fara niciun fel de alte medicamente, poate fi considerata un tratament pentru bolile cardio-vasculare.

Alimente permise si interzise
Dieta Dash se bazeaza pe alimente bogate in fibre, magneziu, potasiu si calciu si recomanda evitarea alimentelor care contin grasimi. In cadrul dietei se consuma in principal alimente bogate in potasiu: banane, portocale, pepene si kiwi, dar si cartofi, dar nu prajiti. 

Pentru rezultate optime dieta recomanda doua portii de cereale integrale pe zi (o portie avand 125 grame), 4-5 portii de fructe (o portie constand dintr-un fruct intreg, sau 100 de grame de fruct, daca este vorba despre pepene sau alte fructe mari, sau 200 de mililitri de suc proaspat de fructe) si legume diferite (o portie avand 100-150 de grame de legume crude, preparate la aburi sau la cuptor), si trei produse lactate in fiecare zi (o portie reprezentand 100 de grame de iaurt, o cana cu lapte sau 50 de grame de branza).

Aveti voie sa mancati carne, insa doar o portie pe zi (peste, pui sau vita), de maxim 100 de grame. Trebuie sa reduceti la minim consumul de grasimi animale si vegetale la strict doua linguri cu ulei pe zi si 15 grame de grasimi animale. Aportul de grasimi esentiale vine din consumul de nuci si alte seminte.  

Dieta Dash limiteaza dulciurile, la cinci portii pe saptamana, de maxim 100 de grame fiecare, si reduce consumul de sare la minimum posibil. In loc de sare, poti folosi cat doresti plante aromate, piper, usturoi si suc de lamaie.

Sunt total contraindicate conservele sau oricare alte produse care au aditivi si exces de sodiu. Dieta este usor de pus in practica si este recomandata fara restrictii in ceea ce priveste varsta, fiind foarte indicata adolescentilor si tinerilor supraponderali.

Adauga un comentariu