News Flash:

Dieta mediteraneana previne cancerul stomacal

18 Ianuarie 2010
1007 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoanele care adopta o dieta mediteraneana, bogata in legume, fructe, nuci, seminte si peste, sunt mai putin predispuse sa dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat in Europa. "Rezultatele studiului vin in sprijinul ideii ca dieta mediteraneana reduce riscul de cancer si sustine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar in zonele in care acesta isi pierde adeptii", a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului. Dietele traditionale din Grecia, Italia si alte tari mediteraneene ofera protectie impotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Insa exista putine informatii despre modul in care acest tip de dieta influenteaza riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer. Gonzalez si echipa sa de specialisti au analizat modul in care aceasta influenteaza riscul de cancer stomacal. Cercetatorii au analizat date obtinute din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), la care au participat 485.044 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 35 si 70 ani, din zece tari europene. Fiecarui voluntar i s-a dat o nota, pe o scala de la zero la 18, in functie de cat de apropiata era dieta lui de cea mediteraneana. Dieta mediteraneana este bogata in legume, fructe, peste, cereale, ulei de masline si saraca in carne rosie si produse lactate. In timpul studiului, care a durat noua ani, 449 dintre voluntari s-au imbolnavit de cancer stomacal. Persoanele a caror dieta respecta cel mai mult principiile celei mediteraneene au prezentat cu 33% mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer stomacal, comparativ cu persoanele care respectau cel mai putin aceste reguli alimentare. Cancerul gastric scadea cu 5% pentru fiecare punct adaugat scorului. Doar 23% dintre persoanele diagnosticate cu cancer stomacal traiesc mai mult de cinci ani de la aparitia bolii. "Din acest motiv, identificarea recomandarilor in ceea ce priveste o dieta care poate reduce incidenta bolii este foarte importanta pentru a preveni acest cancer", concluzioneaza studiul, care a fost publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015314 (s)

loading...