Magazin

Dieta mediteraneana reduce riscul de probleme cardiace

Publicat: 27 feb. 2013
1

@ Dieta mediteraneana consta in multe fructe, peste, pui, leguminoase, suc de rosii, salate, vin, alimente coapte si produse de patiserie in cantitati mici

Unul dintre studiile-test cele mai indelungate si mai riguroase sub aspect stiintific care au avut ca obiect dieta mediteraneana indica faptul ca aceasta poate scadea posibilitatea aparitiei de probleme cardiace, si indeosebi atacuri de cord, la persoanele in varsta foarte expuse la acest risc. La acest studiu, care s-a desfasurat in Spania pe o perioada de cinci ani, au participat 7.500 de persoane. Dintre acestea, cele care au mancat in stil mediteranean – cu cantitati mari de ulei de masline sau nuci – au prezentat un risc cu 30% mai mic de a suferi probleme cardiovasculare majore, comparativ cu cei care au urmat un regim sarac in grasimi. Dieta mediteraneana consta in multe fructe, peste, pui, leguminoase, suc de rosii, salate, vin, alimente coapte si produse de patiserie in cantitati mici. Se spune de multa vreme ca acest regim este unul sanatos pentru sistemul cardiovascular, dar mai mult pe baza unor studii de observatie, care nu au putut demonstra acest lucru. Noul studiu este mai bine fundamentat, intrucat participantilor li s-a impus o anumita dieta pe o perioada indelungata de timp si au fost atent monitorizati. Medicii au efectuat periodic teste de laborator pentru a verifica daca intr-adevar cei care au convenit sa urmeze dieta mediteraneana consuma mult ulei de masline sau nuci, asa cum li se recomandase.
Majoritatea acestor persoane luau si medicamente impotriva colesterolului si hipertensiunii, iar cercetatorii nu le-au modificat schemele de tratament clasic, a mentionat conducatorul studiului, dr. Ramon Estruch, de la Spitalul clinic din Barcelona. Dar, ca prim pas pentru prevenirea problemelor cardiace, „consideram ca dieta este mai buna decat un medicament”, pentru ca nu are efecte adverse. „Dieta functioneaza”, a insistat acesta. Rezultatele studiului au fost publicate luni si urmeaza sa fie discutate la o conferinta dedicata nutritiei, care are loc saptamana aceasta la Loma Linda, in California.

Participantii la studiu au avut intre 55 si 80 de ani

Participantii la studiu nu au primit meniuri rigide sau „targeturi” de calorii, scaderea in greutate nefiind intre obiectivele acestuia. Ei au fost impartiti in trei grupuri – doua dintre acestea au urmat o dieta mediteraneana imbogatita fie cu patru linguri suplimentare de ulei de masline extravirgin pe zi, fie cu un pumn de nuci, alune sau migdale, iar al treilea a urmat o dieta low-fat, bazata pe paine, cartofi, paste, orez, fructe, legume si peste, cu putine alimente coapte, nuci, uleiuri si carne rosie. Doar 7% dintre cei din primele doua grupuri au renuntat la participare in primii doi ani si de doua ori mai multi din al treilea.
Monitorii independenti au intrerupt studiul dupa aproape cinci ani, cand au constatat ca in randul persoanelor din primele doua grupuri se inregistreaza mai putine probleme. Medicii au urmarit frecventa de aparitie a atacurilor cardiace, atacurilor cerebrale sau a deceselor si au consemnat 96 de cazuri de acest gen intre cei care au consumat ulei de masline, 83 in randul celor care au consumat nuci si 109 in grupul low-fat. Participantii la studiu au avut intre 55 si 80 de ani si nu aveau probleme cardiace, ci doar prezentau risc crescut in acest sens, jumatate dintre ei avand diabet si majoritatea fiind supraponderali, cu colesterol mare si tensiune crescuta. Studiul a fost initiat si platit de agentia guvernamentala spaniola pentru sanatate, iar uleiul si nucile consumate au fost furnizate de producatori de ulei de masline si nuci din Spania si California Walnut Commission. Multi dintre autorii sai au legaturi financiare cu grupuri din industria alimentara, a vinurilor si altele, dar sustin ca sponsorii nu au avut niciun rol in realizarea studiului sau analizarea rezultatelor sale.

Adauga un comentariu