Diete si regimuri

Dieta nordica care reduce riscul de infarct miocardic

Publicat: 04 iun. 2020
peste la cuptor
Dieta nordica reduce riscul de infarct

Dieta nordica reduce riscul de infarct. Legatura dintre dieta nordica si riscul de infarct miocardic la danezii de varsta medie a fost studiata de o echipa de cercetatori. Rezultatele lor sugereaza existenta unei versiuni nordice a celebrei diete mediteraneene.

Mananca sanatos pentru a fi sanatos. Cercetatorii danezi de la Danish Cancer Society Research Center au investigat daca urmarea unei diete nordice sanatoase ar putea reduce riscul de infarct miocardic in randul danezilor de varsta mijlocie. Conform ipotezei lor, exista intr-adevar o alternativa nordica la dieta mediteraneana, prezentata de zeci de ani ca dieta sanatoasa prin excelenta. Rezultatele studiului au fost publicate in The European Journal of Clinical Nutrition.

O dieta bazata pe peste, varza, mere

Cercetatorii au stabilit ca, cu cat subiectii au mancat mai multa cantitate de peste, varza, paine secara, faina de ovaz, mere, pere si legume radacinoase, cu atat starea lor de sanatate a fost mai buna.

Dieta nordica reduce riscul de infarct

Perioada de urmarire medie a fost de 13,6 ani. La sfarsit, 1.669 barbati si 563 de femei au avut un infarct miocardic. Dupa ajustarea pentru variabile, barbatii cu cel mai mare indice de HNFI au avut un risc redus cu 23% de infarct miocardic si femeile un risc redus cu 45% in comparatie cu indivizii cu cel mai mic indice.

Rezultatele studiului confirma faptul ca componentele deosebit de sanatoase ale dietei nordice sunt benefice pentru sanatatea coronariana. „Produsele alimentare regionale si traditionale sanatoase sunt o alternativa buna la dieta mediteraneana si ar trebui luate in considerare in recomandari”, noteaza autorii studiului. Majoritatea studiilor care s-au ocupat deja de acest subiect au fost efectuate pe populatii cu risc de boli cardiovasculare si, prin urmare, nu sunt reprezentative pentru populatia generala. Acesta este primul studiu dintr-o populatie generala care a raportat o reducere semnificativa a riscului de infarct.

In cele din urma, autorii subliniaza ca asocierea dintre aceasta dieta si sanatatea cardiovasculara ramane neclara si ca sunt necesare investigatii suplimentare. Ei subliniaza in special faptul ca ar putea fi luate in considerare alte alimente sanatoase: „chestionarul privind frecventa alimentelor nu a inclus intrebari privind consumul de fructe de padure sau ulei de rapita, care sunt si produse alimentare traditionale nordice cu beneficii potentiale pentru sanatate”.





Adauga un comentariu