Diete si regimuri

Dieta persoanelor cu hepatita C

Publicat: 27 iul. 2018
25

Un stil de viata sanatos este important atat pentru persoanele care nu sufera de nicio boala, cat si pentru cele care au fost diagnosticate cu boli grave, precum hepatita C. Hepatita C este produsa de un virus care se transmite prin contact sexual neprotejat, prin efectuarea de tatuaje sau piercinguri, prin utilizarea in comun a obiectelor de igiena in care ne putem intepa – de tipul forfecutelor, clestilor de pedichiura, lamelor de ras sau periutelor de dinti. Boala se mai poate transmite si de la mama la fat si, nu in ultimul rand, prin administrarea de droguri injectabile si prin utilizarea in comun a unor seringi contaminate. Pana in acest moment nu exista niciun vaccin care sa protejeze in fata infectiei cu acest virus si nu aflam de existenta lui decat daca ne testam.

Pe langa tratamentul prescris de medic, pacientul dagnosticat cu hepatita C trebuie sa aiba un regim de viata sanatos, identic, dealtfel cu al oricarei persoane care nu are nicio boala. Astfel, mesele satioase si cu gust nu sunt interzise, insa trebuie renuntat la alimentele nocive. De exemplu, in locul cerealelor cu zahar, la micul dejun, se pot alege cerealele integrale – fulgi de ovaz sau pernute de grau integral – fara zahar adaugat. Se mai pot consuma fructe proaspete sau uscate, si, in loc de iaurt gras, iaurt partial sau total degresat. In loc de sunca grasa este preferabila sunca slaba.

La pranz, in locul produselor din faina alba, covrigeilor si brioselor, pot fi alese aceleasi specialitati, dar din faina integrala. Untul si branza adugata pe cartofii copti pot fi inlocuite cu o crema tartinabila cu continut redus de grasimi si fasole cu continut redus de sare si zahar. Sendvisul cu maioneza si ton poate fi inlocuit cu salata de ton sau paine integrala fara maioneza, iar branza grasa, cu cea slaba. Cina se poate compune din sosuri de rosii sau legume, cartofi la cuptor si carne de curcan, pui sau peste in loc de sosuri cu branza sau smantana, piure de cartofi cu unt si carne grasa. Cola sau sucurile carbonatate, ciocolata calda cu lapte integral si frisca sunt contraindicate, in schimb sunt permise  sucurile naturale 100%, fara zahar adaugat si diluate cu apa minerala, si cafeaua cu lapte degresat.

Organismul pacientilor cu hepatita C intampina dificultati in eliminarea toxinelor, astfel ca hidratarea este importanta. Sunt recomandate 6-8 pahare de apa, in fiecare zi, si alimentele cu continut mare de apa precum broccoli, castravete, pepene rosu, rosii. In hepatita C, consumul de alcool contribuie la agravarea bolii, chiar si o cantitate mica fiind nociva, ducand la cresterea gradului de fibrozare. Ca reguli generale, consumul de sare trebuie sa fie mai mic de 5 grame pe zi, iar zaharul trebuie limitat la maximum 50 de grame. sursa: adevarul.ro





Adauga un comentariu