Diete si regimuri

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de rinita alergica

Publicat: 20 mai 2014
7
Vitamina C ajuta la prevenirea secretiei de histamina si reduce efectele poluarii, care agraveaza alergiile. Persoanele cu boli alergice trebuie sa includa cat mai des in dieta alimente bogate in vitamina C: citricele, patrunjelul, varza, coacazele, kiwi, ardeiul gras, broccoli, conopida.
•    Vitamina E poate reduce din intensitatea reactiilor alergice. Un studiu a aratat ca o dieta saraca in vitamina E creste de 3 ori riscul de a face o alergie. Uleiurile (de floarea-soarelui, de masline), alunele, migdalele, pestele gras sunt surse de vitamina E.
•    Quercitina este un antioxidant si un antiinflamator puternic, care poate inhiba eliberarea de histamina. O gasim in ceapa, ceai verde, afine, ardei iute si mere.  
•    Magneziul. Un nivel scazut al acestui mineral (prezent in banane, linte si orez brun) poate creste incidenta alergiilor si a astmului. In plus, magneziul are efect benefic in ingustarea bronhiilor, specifica astmului.

Vezi si: Tot mai multe persoane sufera de rinita alergica
 

Ce alergii incrucisate pot aparea
Daca ai alergie la…                                ….ai putea avea o alergie incrucisata consumand….
acarieni                                                        creveti, crab, homar
polen de graminee                                     rosii
pene de pasare                                          ou
lapte de vaca                                               carne de vita
ou                                                                   carne de pasare
arahide                                                         soia, mazare, linte
susan, mustar                                             kiwi, alune
nuci                                                                mazare
latex                                                               kiwi, banane, avocado
polen de ambrozie                                      telina, morcov, mustar, curry, coriandru, seminte de floarea-soarelui
Specialist – Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutritionist-diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Vezi si: Guturaiul – rinita acuta
 

„Am rinita alergica si as vrea sa stiu ce alimente sunt benefice in  aceasta afectiune si pe care ar trebui sa le evit”. Mihaela E. Deva
Nu exista un regim special pentru rinita alergica. Anumite componente ale alimentatiei (lichidele calde, supele) pot fi de ajutor in dizolvarea mucozitatiilor. In schimb, alte alimente ar putea agrava simptomele prin fenomenul „alergiilor incrucisate”. Daca rinita alergica este declansata, de exemplu, de polen, atunci anumite alimente, cum ar fi rosiile, pepenele galben sau semintele de floarea-soarelui, ar putea sa declanseze simptome, scrie clicksanatate.ro.
Consultatia la medicul alergolog si testarile specifice pot identifica alimentele care ar putea avea efecte „incrucisate” cu fenomenele alergice implicate in rinita. In functie de gravitatea simptomelor, se poate impune fie doar gatirea acestora (care, cel mai adesea, scade major caracterul lor alergogen), fie eliminarea din alimentatie.
In alta ordine de idei, exista alimente cunoscute ca alergogene (printre care multe legume sau fructe proaspete, laptele de vaca, arahidele si alte oleaginoase), care merita testate in cazul observarii fenomenelor alergice ca urmare a consumului.




Adauga un comentariu