Magazin

Dieta saraca in proteine – cheia longevitatii si imbatranirii sanatoase a creierului

Publicat: 21 nov. 2018
1

Dieta saraca in proteine poate fi cheia longevitatii si imbatranirii sanatoase a creierului potrivit unui nou studiu. Cercetarea arata pentru prima data ca dietele cu continut scazut de proteine si continut ridicat de carbohidrati au beneficii de protectie similare pentru creier precum restrictiile calorice.

Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au constatat imbunatatiri in sanatatea generala, si in special in sanatatea creierului soarecilor pe care i-au testat in laborator, dupa un regim alimentar sarac in proteine. Au mai observat imbunatatirea procesului de invatare si memorie.

Regimurile cu continut scazut de proteine si continut ridicat de carbohidrati nu sunt in niciun caz o noua moda. Pentru a evalua beneficiile creierului in urma dietei, cercetatorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabila de invatare si memorie.

Invatarea si memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de constientizare spatiala si de memorie, cercetatorii observand imbunatatiri modeste la soarecii masculi si la femele, atat la cei tineri, cat si la cei in varsta.

"Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deterioreaza in boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta saraca in proteine a promovat sanatatea hipocampului la soareci", a declarat profesorul David Le Couteur, autorul principal al studiului.

Acesta a spus ca numeroase culturi, inclusiv oamenii din Okinawa din Japonia si din multe parti ale Mediteranei au astfel de regimuri alimentare.
"Dieta traditionala din Okinawa are in jur de noua procente de proteine, care este similara cu dieta din studiul nostru, contine soia si plante, foarte putina carne de vita. Interesant este ca una dintre sursele principale de carbohidrati o reprezinta cartofii dulci", a spus Couteur, profesor de medicina geriatrica la Universitatea din Sydney.

Pentru studiul actual, cercetatorii au hranit soarecii cu carbohidratii complexi derivati din amidon si proteina de cazeina care se gaseste in branza si lapte.

"In prezent nu exista tratamente farmaceutice eficiente pentru dementa – putem incetini aceste boli, dar nu le putem opri – deci este interesant faptul ca incepem sa identificam dietele care influenteaza modul in care creierul imbatraneste", a afirmat dr. Devin Wahl co autor al studiului.

Aceasta cercetare vine in urma unui studiu de referinta din anul 2015, efectuat de Centrul Charles Perkins al Universitatii din Sydney, care arata ca dietele bogate in proteine si carbohidrati ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse in asigurarea unei vieti lungi la soareci.

"Avem aproape 100 de ani de cercetare privind beneficiile restrictiei calorice. Aceasta este cea mai puternica dieta pentru imbunatatirea sanatatii creierului si tot ea intarzie aparitia bolii neurodegenerative la rozatoare. Am reusit sa replicam acelasi tip de schimbari genetice in partea creierului responsabila de memorie pe care o vedem si atunci cand restrictionam sever calorii", a declarat dr. Wahl.

Adauga un comentariu