Secretele istoriei

Diferența dintre rege și împărat. Există un raport de sinonime între cei doi termeni?

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diferența dintre rege și împărat. Există un raport de sinonime între cei doi termeni
Care este diferența dintre rege și împărat?

Care este diferența dintre rege și împărat? Multe persoane consideră că între cei doi termeni există un anume raport de sinonime. Trebuie știut însă că între cei doi termeni exista o diferență clară între un rege și un împărat.

Împăratul poate poate fi conducătorul unui teritoriu întins compus din mai multe regate, regele poate conduce unul sau mai multe regate, în timp ce împăratul conduce un întreg imperiul.

Diferența dintre rege și împărat

Legile și politica internă și externă a unui imperiu sunt stabilite de către împărat, iar regele trebuie să respecte acele decizii. În vechea Persie, împăratul purta titlul de ,,Regele Regilor” (,,Shahanshah”).

Titlul de rege are, în primul rând, o însemnătate politică, pe când cel de împărat face referire, de cele mai multe ori, atât la puterea laică, cât şi cea religioasă

De-a lungul istoriei au fost momente când s-a cerut ca împărații să fie trataţi diferit de regi, având un statut superior. În prezent diferenţele dintre cele două tipuri de conducători sunt aproape insesizabile.

Poate deveni un rege împărat?

În mod normal un rege poate ajunge împărat dacă cucerește mai multe regate, astfel, având sub stăpânire un teritoriu mai mare, un imperiu. Au fost regi care au devenit stăpâni pe mai multe regate după ce s-au căsătorit. Un exemplu sunt regii Marii Britanii care au fost și împărații Indiei.

Regii urcă pe tron potrivit unei succesiuni ereditare, ca membru al familiei regale. De cealaltă parte, un împărat poate ajunge la putere fie prin moștenirea tronului, fie prin înfrângerea în luptă a unui rege.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii poate fi considerată împărăteasă, fiindcă este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Regina a urcat pe tron pe 6 februarie 1952 și este cel mai longeviv monarh din istorie. De mentionat ar fi faptul ca Barbados va deveni republică în 2021. Ţara insulară din Caraibe vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului. Ideea de a deveni republica nu este nouă, planul autorităţilor fiind discutat de mai multe ori în trecut.

Ce a fost alianța celor trei împărați?

Alianța celor trei împărați a fost o alianță politică cu caracter defensiv între Alexandru II (Țarul Rusiei), Franz Joseph I (Împărat al Austriei și rege al Ungariei) și Wilhelm I (Împărat al Germaniei). S-a constituit în 6 iunie 1873, prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn) intre Alexandru II și Franz Joseph I.

În cazul unei amenințări de atac din partea unei terțe puteri, ambii monarhi se obligau să se înțeleagă pentru a adopta o „linie de conduită comună“.

În anul 1881 este semnat un nou acord al celor trei împărați, care nu mai este numit consultativ ca primul, ci prevedea obligația semnatarilor de a se menține neutralitatea.

Dar, în continuare, desfășurarea evenimentelor face ca ciocnirile de interese între Rusia și Germania să ducă la încordarea relațiilor dintre ele și la constituirea, treptată, a celor două blocuri militare:

Tripla Alianță (Germania, Austro-Ungaria, Italia);

Tripla Înțelegere sau Antanta (Rusia, Franța, Anglia).

Adauga un comentariu