Religie

Diferenta intre postul ortodox si cel catolic

Publicat: 23 mart. 2018

Pentru toti crestinii, postul presupune retinerea totala sau partiala de la anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral. Aceasta abtinere de la mancaruri si bauturi trebuie sa fie insotita de retinerea de la ganduri, cuvinte si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de postul sufletesc.

Citeste si Ce nu are voie nici un crestin sa faca in zilele de vineri din Postul Pastelui

Cu toate acestea, exista diferente majore intre postul ortodox si cel catolic. In timpul postului, ortocsii nu mananca deloc carne, nici lapte, nici oua sau branza. Asta deoarece aceste produse sunt de origine animala. Se consuma in schimb mancaruri fara ulei, bazate pe legume, frcte sau seminte. Insa, mai mult decat orice, rugaciunea este cea mai importanta in postul ortodox.

Citeste si A inceput Triodul – 29 ianuarie-4 februarie nu se posteste miercurea si vinerea – Ce e bine sa faci in aceasta perioada speciala si cum se tine corect

Spovedania si impartasania, renuntarea la vicii si pofte – toate ajuta la curatarea sufleteasca. Postul alimentar este asadar esential in credinta ortodoxa, insa posteste in zadar daca nu renunta la tigari, alcool, certuri sau placeri trupesti. La catolici, postul are doua dimensiuni – una legata de postul alimentar si alta legata de abstinenta. Abstinenta inseamna la renuntarea la anumite placeri pe durata postului, cum ar fi cafeaua sau televizorul.

Postul alimentar catolic inseamna sa nu mananci niciun fel de carne, cu exceptia pestelui. Catolicii pot manca in post lapte, ora, branza si chiar peste.loading...

Adauga un comentariu