WoW!

Diferenţe între Covid-19 şi alergie la ambrozie. Cum le deosebești

Publicat: 16 aug. 2021
femeie cu masca de protectie la gura pentru protejarea de covid-19 sau de alergie la ambrozie
Principala diferență dintre infectarea cu coronavirus și alergia la ambrozie constă în prezența febrei. Dacă ești alergic la polen, clar nu faci febră

De peste un an, toată planetă trece prin pandemia de coronavirus. Dacă înainte ne întrebăm de ce anume suferim când apare febră şi tusea, acum ne gândim doar la un singur lucru. Şi anume: dacă am contract virusul? Totuşi, în această perioadă, multe persoane se confrunta cu alergie la polen, la diferite plante. De aceea am adunat în acest material informaţii despre câteva diferenţe dintre covid-19 şi alergie la ambrozie.

Planta aceasta se dezvolta extrem de rapid, inclusiv în condiţii de secetă prelungită. Oamenii de ştiinţă spun ca seminţele de ambrozie rodesc chiar şi după 40 de ani. Aşadar, este o plantă care se adaptează oricărui mediu, care creşte rapid, care acaparează în special zonele părăsite. În acelaşi timp, e o plantă care provoacă probleme de sănătate. Haideţi să vedem ce diferenţe sunt între covid-19 şi alergia la ambrozie.

Diferenţe medicale. Te-ai infectat cu covid-19 sau ai alergie la ambrozie?

Primul semn că ceva nu este în regulă consta în strănut. Când e prea mult mucegai în cameră, când e praf sau polen în aer, când răceşti, strănutul e unul din primele simptome ale unei afecţiuni. Iată ce spune Rareș Simu, medic specialist imunolog și alergolog.

”Știm despre ambrozie că are unul dintre cele mai agresive polenuri și, cu cât concentrația acestui tip de polen este mai mare, cu atât riscurile și pentru cei care sunt deja alergici la acest polen sau și pentru cei care nu sunt alergici sunt mai mari. Pentru cei care nu sunt alergici, aceștia pot să se sensibilizeze la acest tip de polen prin expunere repetată și expunere în cantități mari.

Diagnosticarea acestui tip de alergie se face fie prin analize direct, clinic, adică teste cutanate, fie prin analize in-vitro, adică prin analize de sânge. Aceste două tipuri de analiză pun în evidență sensibilizarea organismului la acest tip de polen de ambrozie.

Există două tipuri de tratamente pentru pacienții alergici, în general, și, în particular, pentru cei care sunt alergici la acest tip de polen. Sunt tratamentele simptomatice, care se fac în timpul sezonului și care țin sub control manifestările alergiei la ambrozie, care pot să fie pe partea respiratorie superioară sau la nivelul ochilor, adică rinita alergică sau conjunctivita alergică, fie pe căile repiratorii inferioare, deci se manifestă astmul alergic.

Pentru acest tip de patologie există medicamente care pot să țină sub control simptomele, medicamente de tipul antistamicelor sau corticosteroizi, fie topici, prin spray-uri aplicate sau, chiar în cazurile mai grave, corticoterapie sistemică.”

Alergiile sezoniere şi coronavirusul au ceva în comun

Ce anume? Ei bine, una dintre asemănări este dificultatea de a respira. Diferenţele constau, în schimb, în dureri musculare, febră şi durata simptomelor. Dacă se întâmplă să fii alergic la ambrozie şi ai fost expus polenului de la această plantă, cu siguranţă nu te vor durea muşchii.
Iată care sunt simptomele unei alergii, în general: oboseala, durere de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, ochi roz, congestie nazală. Pe de altă parte, infectarea cu coronavirus se manifestă prin: febră, febră musculară sau durere musculară. În plus, simți o oboseală extremă, iar durata simptomelor e în jur de 14 zile. La alergii, durata simptomelor e mare, ele dispărând abia când elementul provocator dispare, deci sunt sezoniere.

Tratamentul împotriva alergiei la ambrozie este de durată. Rolul lui e doar de a minimiza simptomele, căci momentan nu se poate vindeca alergia. Pe de altă parte, când există suspiciunea de coronavirus, mai întâi pacientul este testat cu un test RT-PCR, după care, în funcție de stadiul bolii, i se administrează tratament medicamentos.

Adauga un comentariu